Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Elbe," jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził", potem będą w maju komunie, wesela, chrzciny itp itd. Może od razu zadzwonię że rezygnujemy bo nie pasuje żaden termin.I zostaniemy przy naszej trójce z Olsztyna.
    Pomelo dostaniesz w każdym markecie i lepszym warzywniaku.
  • 12 lat temu
    Aniu, mnie się wydaje, że weekend majowy to nie jest dobry termin. Ludzie mają inne plany, nie mówię już o tych tłumach wszędzie. U mnie z pracy jest wycieczka do Amsterdamu i jeśli będę się względnie czuła, to jadę:) Myślę, że inne babeczki tez coś takiego mogą mieć... ale niech się wypowiedzą.

A wczoraj byłam u koleżanki, która w wakacje była pociągiem w Kołobrzegu i już wszystko wiem:))))

I jeszcze jedno- jadłyście pomelo? Zostałam poczęstowana i jestem fanką, idę szukać po sklepach w mojej okolicy...
  • 12 lat temu
    Jeszcze raz podaję linka do domu rekolekcyjnego ; może z tego tytułu że jest to majowy weekend ktoś będzie chciał jechać z rodziną, więc może dodatkowo zrobić sobie rezerwację.
    http://www.podczele.kolobrzeg.pl/
    po otwarciu wejść na ośrodek.
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam dziewczyny. Jestem po rozmowie odnośnie naszego spotkania. Niestety wszystkie weekendy kwietnia są zajęte. Zostało 10 miejsc na weekend majowy czyli od 3.05 do 5.05. wstępnie zarezerwowałam. Teraz proszę o kontakt na mojego maila : szymczakanna@o2.pl - z deklaracją kto będzie, doba z pełnym wyżywieniem kosztuje 70 zł, kiedy przyjazd?Może ktoś jeszcze chce dołączyć do spotkania Syrenek to też proszę o kontakt.
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam, witam z późnego ranka:)) Siorbię kawkę i leże jeszcze bo leniaaaa mam dziś okropnego:)))) Pzdrowionka dla was:))
  • 12 lat temu
    Witam Wszystkie Dziewczyny ! :) Długo tu nie zaglądałam bo byłam u córki tyyyleeeee czasu, a tam brak neta:(. Czytam teraz wpisy z ostatnich 3 tygodni i widzę że tu duuuzo dobrych wiadomości z czego się bardzo cieszę! Oby tak dalej ! :) Oby Wszystkie z nas miały tak dobre wieści podczas badan kontrolnych. Aż chce się żyć!!!prawda Makro, Kasiorek?? GRATULACJE dla ZDROWYCH !!!

Witam "nową", fajnie, że jesteś już na "końcówce", super ! :) Ja za tydzień jadę na IV chemię. Trochę mam obawy czy "pójdzie" bo ostatnio koleżanki z oddziału miały problemy ze spadkiem leukocytów i płytek i niestety właśnie IV chemia nie została podana. Pojechały do domu i już się cykl Im przesunął :( , nie wiem czy się z nimi jeszcze spotkam. Dodatkowo to grypsko i inne wirusy szaleją!! Aż strach się bać!
    Moje raczysko jest w stopniu zaawansowania IC i stopniu złośliwości G1. Trochę mnie zdziwiło, że masz zalecone 6 chemii bo przy 1b to chyba tylko 3 powinny być podane (gdzieś czytałam, że dopiero od IC podają 6 chemii). Mam pytanko, z tego co piszesz to już TK miałaś robione?? W czasie chemioterapii?? Jeśli chodzi o marker CA 125 to ja przed operacją miałam - 520, po operacji a przed pierwszą chemią - 14,25 i ostatni wynik przed trzecią chemią - 11,00. Jeżeli, jak piszesz zawsze CA 125 masz w normie to należysz do kobiet nie czułych markerowo, to chyba tak sobie myślę, że trzeba być czujnym podwójnie...A przed operacją marker też był u Ciebie w normie??
    Jak u Ciebie ze skutkami ubocznymi od IV chemii?? Gorzej czy podobnie jak przy 3 pierwszych?

Jasia12 - SZACUN!! GRATULACJE! TAK TRZYMAJ!!

• 12 lat temu
    Witam z ranka przy kawci jak ktos nie spi zapraszam :)

kasiorek GRATULACJE (dla sw spokoju zrob badania ,zebys spala spokojnie ,bo sen to zdrowie ):)

makro czytaj o tych aniolach ja po tobie ,Pewnie jestes cala w skowronkach ,ze mezus wraca ,Niech cie dobrze wygrzeje zebys do konca wyleczyla przeziebienie BO TO NASZ Wrog przy naszej chorobie..Kurcze kiedy my sie zobaczymy ?????????? :)

Przetocze takie slowa ; aniolow mamy dookola-rozejrzyj sie ,czasami ich nie dostrzegamy -bo nasze mysli sa skierowane gzie indziej ,modlac sie zbierasz aniolow -kiedy ci sie zdarzy zapomniec o modlitwie ,albo jestes mocno zmeczona i zasypiasz wtedy twoi aniolowie modla sie za ciebie .
    Na poczatku mojej drogi z choroba dostalam ksiazke o sw Vianeyu -patron ksiezy od mojego aniola. Na poczatku moje mysli byly PO CO ta ksiazka wolalabym ,zeby ktos mi powiedzial ,ze bede zdrowa . Ksiazka swietna czytajac wiele razy wolalm meza i corcie i czytalam im krotkie fragmenty i wszyscy plakalismy .Kiedys jeszcze raz ja przeczytam bo warto .

aniuszymczak wielkie dzieki za dobre slowa :):):)
  • 12 lat temu
    Witam,
    jestem tu nowa... Od 09.2012 walczę z rakiem jajnika. Pierwszy raz jestem na forum.. W sumie dopiero dziś "dojrzałam" aby o tym porozmawiać z kimś obcym.. Mam wielkie wsparcie w rodzinie i przyjaciołach ale chyba pora zamienić kilka słów z kobietami, które przechodzą to samo.. Jestem po operacji, w trakcie chemioterapii (obecnie po 5 cyklu), czuje się nie najgorzej ale jestem pełna obaw.. Co prawda moje raczysko jest w I b stopniu zaawansowania i niskim stopniu złośliwości, ale czarne myśli dają znać o sobie :(... Jeszcze ten bałagan w głowie!! Od początku mam prawidłowy poziom Ca125, TK bez przerzutów i zastanawiam się co dalej?? W jakim czasie od zakończenia chemii miałyście kontrolne TK? Jak często robicie kontrolę Ca125? Moi "alchemicy" uważają,że nie ma sensu często powtarzać tych badań.. a prof. który mnie operował, mówił o kontroli Ca 125 co miesiąc (chociaż zawsze Ca miałam w normie ) i TK raz na 3 miesiące..Jak to wyglądało u Was?
  • 12 lat temu
    HURAAA!!!! GRATULACJE i kielich wina za twoje zdrowie.
    Oby jak najwięcej takich wiadomości.

JASIA ja zrobiłam dokładnie to samo co ty ,po operacji i podczas 1szej chemii najgorsza była nuda
    wszyscy coś robili, pracowali a ja zostawałam w domu sama i miałam dużo wolnego czasu. Zrobiłam więc kurs na prawo jazdy, agroturystyki, gastronomii. Tym razem też nie będę siedziała zamknięta w domu i i ile mi zdrowie pozwoli
    znowu coś sobie znajdę ciekawego.
    Jasia z takimi ocenami to ty musisz iść na studia i nie myśl że ja żartuję, siostra mojego męża 54lata
    studiuje ekonomię i pisze właśnie pracę magisterską. W pracy najpierw wszyscy z niej kpili, ale teraz to jej po prostu zazdroszczą wytrwałości i odwagi. POWODZENIA
  • 12 lat temu
    Kasiorek jeszcze raz, gratulacje!
    Zrob ta kolonoskopie bo wiem ze sie boisz i troche sie nakrecasz, bedzie ok i sie uspokoisz.Ale fajowo, nastepna zdrowa:)))))))))
    Babeczki, zycze nam wszystkim samych takich wiesci.
    Pozdrawiam, spokojnej nocki.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat