Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kasiorku,
    Można tak powiedzieć, że Bałtów koło mnie, tzn. jakieś 80 km. Jest tam Park Jurajski, byłam tam 2 razy, ale wtedy stoku jeszcze nie było, jest może od 2 lat. A co ciekawego w Starachowicach? Kiedyś tam bywałam, bo miałam przyjaciółkę ze studiów. To małe miasteczko, około 50 km od Kielc, kiedyś wieś, która rozrosła się pod wpływem fabryki starów-samochodów. Odkąd nie produkują, straszne bezrobocie, to może coś wymyślili dla przyciągnięcia turystów. Ja nic nie słyszałam.
    Ale na Kielecczyźnie wiele atrakcji. Postawiliśmy na turystykę, bo nic więcej tu nie ma. Zapraszam:)))) Z okna mojej sypialni (tylko, bo blok mi postawili) widać Karczówkę, a z drugiej strony mam rezerwat Dalnia.
  • 12 lat temu
    No a co u Śmiesznej Starszej Pani???, annamaria? Ola Rtk? nati? odzywajcie się dziewczyny:)))
    MoniaRak co u mamy?
  • 12 lat temu
    Fakt było gwarno a teraz ciszaa...
    A Anitap? co się dzieje? odezwij się..
    We Wrocku szaro buro i ponuro po prostu ohydnie...
    Elbe wczoraj na regionalnym u nas pokazywali Szwajcarje Bałtowską to tam gdzieś koło Ciebie? Ładnie tam, trochę daleko od Wrocka 360 km i Starachowice fajne miasteczko zrobili ciekawe czy tylko w zimie takie atrakcyjne?

Mariamagdalena widzę że już lepiej:) to dobrze:)) Nie wiem czy wiesz ale część z nas jest na facebooku zapraszamy do grupy syrenek:)) Znajdź nas

Gohakk co u Ciebie?
  • 12 lat temu
    Hej!
    Myślę,że jeżeli dziewczyny "nowe" nie piszą tzn, że diagnozy się nie potwierdziły, wszystko jest ok i żyją dalej, nie mają potrzeby tu wchodzić.
    Mnie przypominają się takie nicki jak nana, kona, bodzia, bogna, ynka, bbb..... ciekawe , co u nich, ale ....może jestem wścibska po babsku??

Jutro przymierzam się do smażenia pączków:)) A wy jak zamierzacie uczcić to "święto"?

Pięknie sypie śnieżek:) Znów odśnieżanie samochodu, ale ... może jeszcze jakieś narty wejdą w grę?
  • Cześć.. dawno mnie tu nie było ale ostatnio dużo czasu spędzam w szpitalu.. dzisiaj zresztą też tu jestem..
    Piszę jednak w innym celu moja Fundacja w Poznaniu otwiera grupy wsparcia dla osób chorych na nowotwór i od marca zaczynamy spotkania.. Czasami fajnie się wygadać komuś kto przechodzi przez to co my.. podobnie zresztą jak na tym forum.. Chętnych zapraszam do zgłoszenia się na adres mailowy: karolina.lech@rakoff.pl
    Zajęcia są bezpłatne i prowadzi je świetna socjoterapeutka także zapraszam.. :)
    Pozdrawiam Was cieplutko :)
  • 12 lat temu
    Witam Syrenki:-)
    Pada snieg, pada snieg....az milo!!!!

Limarii gratuluje serdecznie tych 5ciu miesiecy!!!!
    Ja wieze ze w PL tez by tak postapili...
    Na narty ruszamy w Sobote, najpozniej o 4tej rano...
    Ja tez zaczelam stosowac WAX, cos ostatnio wloski zaczely mi sie sypac....

Kurcze u mnie cos ostatnio Kuchnia z Komputerem nie ida w parze... jakis czas temu spalilam tosty, a dzis o maly wlos fasole czerwona i znowu sprzatanko musialam zaliczyc, pol kuchni zalalam...
  • 12 lat temu
    Witajcie :-)
    Frekwencja drastycznie spadła, co się dzieje dziewczyny?
    Piszcie proszę.
    Ost. tyle nowch osób tu zawitało, czekamy na Was.
    No i annamaria nic nie pisze, jak po wizycie u prof.....
    ewcia35- powodzenia, dobrze,że szukają przyczyn! ciekawe czy w PL też by tak zrobili ?
    Kiedy jedziecie na narty ?
    Siedzę właśnie z cudowną odzywką na włosach - polecana tutaj WAX, mam już sporo włosów, są krótkie, ale ważne,że na całej głowie :-)
    Ktoś pytał o odżywkę na rzęsy...słyszałam,że olejek rycynowy pomaga. Można dodać kropelkę na wacik do zmywacza do makijażu oczu i tym przetrzeć.
    Kiedyś w śr.szkole podgrzewałam olejek rycynowy na łyżeczce i to potem na rzęsy się nakładało ;-) i były tr.lepsze.

annaszymczak - jak Ty się masz?
    czy masz jakieś wieści od mp_s ?

pozdrawiam i miłego dnia!
    PS dziś mija 5 miesięcy od ost.chemii, HURRRRRRA !
    Nie wiem kiedy to zleciało....można zapomnieć o tym leczeniu, da się...jednak strach, obawy pozostają...

• Cześć Dziewczyny! Ale fajnie sypie ! :):)

Olka75 - jak się czujesz?wszystko ok po tej chemii???

Pozdrowienia dla Wszystkich:)
  • 12 lat temu
    Ania 57 dzieki :)
  • 12 lat temu
    Witaj moje kochane sloneczka :):):)

Humorek
    Przepisze Pani tabletki-mowi lekarz do pacjentki z olbrzymia nadwaga .
    -Dobrze panie doktorze .
    Jak czesto mam je zazywac .?
    Nikt ich pani nie kaze zazywac
    Prosze je rozsypac na podloge trzy razy dziennie i podnosic po jednej .

Zycze milego dzionka :):):)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat