Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witajcie:))
Jasiu ja mam zamiar zbadać poziom wit D gdzieś wyczytałam że powinna być już nie pamietam w jakich granicach jak znajdę to napiszę. W każdym razie jej nie dobór lub za mała ilośc sprzyja rozwojom nowotworów tak jak i kwaśne ph organizmu. Muszę zrobić sobie te badania.
Iksińska mi też puchną nogi bardziej łydki nie wiem co za przyczyna czy przez usunięte wezły chłonne mamy problem z limfą? Muszę jescze zrobić w końcu USG żył może tam jest problem......a z rzęsami też tak miałam:))
Oj sypie się dziewczyny:((
-
Witam witam pozdrawiam :)
iksinska nikt tu sie nie gniewa ,tylko martwi prosze pisac i nie ziewac tez jestes nasza i koniec kropka .Ja tez czasami nie wiem co napisac to chociaz witam i pozdrawiam .3mam kciuki za ostatnia chemie Estrogenow nie biore :) Odzywaj sie
nana dobrze ,ze tak sie sprawy maja ,ze to nic groznego .My tez sie na poczatku nie znalysmy a teraz jestesmy jak wirtualna rodzinka czytaj i pisz . Co do puchniecia nog nic nie podpowiem bo nie mam takich objawow ,ale pewnie ktos cos napisze :)
Mam pytanko prosze o odpowiedz czy wy badacie pozim wit D ??????????????????
-
Witam! staram się zaglądać na forum co jakiś czas ale czuję się jakbym wcinała się w rozmowę dobrych znajomych.. Nie wiem czy to dobre wytłumaczenie mego milczenia, ale mam nadzieję,że mi wybaczycie :) ..
Dziewczynki! nie przeceniajmy roli markera!! ja go miałam w normie- ok. 23, OB i morfologię też, a dopadło mnie raczysko!!, Moja koleżanka Ca125- 167 i chwała Bogu to "tylko" endometrioza!! a wahania też się zdarzają nawet przy infekcjach! myślę więc że musimy go kontrolować ale z dużą dozą nieufności..
Mariomagdaleno- chyba zaczynają Ci się polineuropatie.. Ja przy nasilonych objawach przyjmowałam Thiogamme 600 i wit. E 200 mg i chodziłam na masaże wirowe (innych zabiegów nie wolno) i trochę przeszło..Pomogły tez trochę lekkie ćwiczenia. z własnej obserwacji- lepiej się czułam gdy trzymałam nogi i ręce w cieple..Proponuję ciepłe buty , skarpetki i rękawiczki:)
Jeśli o mnie chodzi jutro mam mieć 6ty cykl ale czy go dostane to nie wiem :(.. leukocytów mam 3,5 tys/ml., hemoglobina ok 10 a płytki jeszcze w normie..a to i tak już po miesięcznej przerwie..zobaczymy..
a powiedzcie dziewczyny co robicie z obrzękami? ja staram się trzymać nogi wyżej co jakieś 3 godz, ale po
ugotowaniu obiadu wkrada się ból, mrowienia i stopy powiększają swój rozmiar :(..jak skończę chemię pomyślę o drenażu limfatycznym.. Może ktoś wie jak długo powinno się odczekać od zakończenia leczenia??
Uderzenia gorąca i zmiany nastroju tez dają mi popalić.. Powiedzcie, czy któraś z Was przyjmuje estrogeny?? ja już zgłupiałam- prof. ginekolog mówi żeby brać onkolodzy zakazują.. bądź mądry i pisz wiersze :) brałam remifenin, ale przeczytałam że może uszkadzać wątrobę wiec przerzuciłam się na mabellę.. ale konia z rzędem temu kto mi powie czy to naprawdę pomaga :)..
A wiecie co "odwalają" moje rzęsy??- zaczęły odrastać do ok 3-4 mm i wypadły wszystkie wstręciuchy!!
Patrzcie jak się rozpisałam :)Idę spać, bo jutro może dostanę OSTATNIĄ chemię :) obiecuję, że się odezwę!!
Pozdrawiam wszystkie kobietki i przesyłam dobre fluidy!!
-
nana wynik markera jest taki sam ,przecież ta sama próbkę krwi powyórzyć to nie wyjdzie Ci taki sam wynik.Granica błędu p rzy markerach waha się +2,-2.Rób marker tylko w jednym labolatorium ponieważ pracują na innych odczynnikach i innych aparatach.
-
Jestem! Ostatnio zaglądam tu codziennie, chociaż nic nie piszę. Nie gniewajcie się, ale czuję się tu trochę obco. Mam wrażenie, że wszystkie tu bardzo dobrze się znacie, piszecie sobie o wszystkim.
U mnie niby nic się nie dzieje. Usg 21 grudnia nie wykazało żadnych zmian patologicznych, w styczniu marker 10,7. Niby wszystko w porządku, ale od ponad 2 miesięcy boli mnie brzuch (wprawdzie niezbyt mocno) i mam wzdęcia. Zgłaszałam to mojej onkolog i nic - przecież marker jest w normie! Od kilku dni na własną rękę zaczęłam brać furagin i jest trochę lepiej. Mam nadzieję, że to tylko znowu zapalenie pęcherza, a nie coś poważnego. Ale stracha mam, bo marker ruszył w górę z 9,32 na 10,7 . W przyszłym tygodniu zrobię marker prywatnie, łudzę się że ten skok spowodowała grypa. Pozdrawiam wszystkie!
-
Kasiorek - tak dzięki, już lepiej o wiele,! ale zaczynają mi dokuczać "mrówki" w stopach , szczególnie w prawej :( zaczyna się to wieczorem szczególnie jak siedzę, jak chodzę to jeszcze jak cie mogę...Co robić?? Jest na to lekarstwo? czy samo przejdzie ??
Macie Dziewczyny na to radę???
Ania 19/80 - witaj:) i nie martw się na zapas! póki nie masz wyników badań nie ma co wymyślać...szybciutko badania! Trzymaj się dzielnie!
-
Limarri gratulacje 5 miesiecy pozniej nastepne 5 itd Ty siedzisz z odzywka a ja w piateczek ide do fryzjera i bede miala nowa fryzurke az sie boje :)
kasiorek to dla ciebie
U dentysty
-Jle kosztuje ekstrakcja zeba?
-50zl
-50zl za kilka minut pracy ?
Moge wyrywac powoli ,jesli Pani chce .
-
Witaj Ania 19/80 tez jestem w szoku ,ze trzeba tyle czekac na marker .Zeby sie nie martwic na zapas przeczytaj nasze forum od poczatku zobaczysz ile tu kobietek z roznym stazem i roznymi wynikami i dajemy rade .U ciebie to wszystko jest MOZE tak jak pisze Elbe .Ale warto poczytac zebys miala jakas wiedze na ten temat ja ci zycze zeby sie okazalo ze to tylko zwykla torbiel .Ja ci napisze taki przyklad u jednej pani stwierdzono raka jajnika i plyn skierowano na operacje wycieto wszystko a to sie okazalo ,ze to byla torbiel .Aniu prosze cie jesli juz tu zajrzalas napisz nam co dalej nie dlatego ,ze jestem wscipska tylko pozniej dziewczyny nie pisza a my sie tu martwimy :)
-
Cześć Ania19/80
To draństwo,że musisz tyle czekać na wynik CA 125. To nawet na moim zadupiu jest na drugi dzień. Jeśli możesz, zrób sobie prywatnie, kosztuje ok. 30 zł. Jest to ważne badanie. Jeśli wynik powyżej 35, należy drążyć temat dalej.
Napompowany brzuch, to MOŻE być wodobrzusze, jeśli będzie dokuczał, działaj, trzeba odbarczyć (spuścić płyn), a wodobrzusze MOŻE świadczyć o nowotworze. To wszystko MOŻE , MOŻE, MOŻE.... więc spokojnie, ale działa,j żeby się uspokoić.
Życzę, aby wszystko dobrze się skończyło.
-
Witam serdecznie ...jestem tutaj pierwszy raz...Mam 33lata i właśnie trafiłam na wasze forum przeszukując internet pod kątem badań Ca125 i jajników. Jestem po badaniu USG dopochowym i normalnym,niestety lekarz powiedział ze mam płyn koło prawego jajnika i jest on powiększony oraz ze coś w nim jest..zanim określi co to jest mam zrobić badania ..krew, mocz, ob, i Ca125 niestety na niego u mnie czeka się 2tyg, potem dostanę skierowanie do szpitala.Prawy bok boli strasznie, pomaga tylko ketonal. Jutro dowiem się jak długo mam czekać na miejsce w szpitalu (u nas są zapisy). Brzuch mam strasznie napompowany i w ostatnich trzech miesiącach przytyłam 8kg...nie obżeram się :) Dostałam tez skierowanie na elektrolity,tarczycę, cukier i cholesterol.
Bardzo się boję...wprawdzie dzieci już nie chcemy z mężem mieć...3-je nam wystarczy.
pozdrawiam Ania