Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Nie biorę żadnych hormonów. Jestem BRCA1. A na co on ma pomóc?
  • 12 lat temu
    facingnorth telepatycznie jestem blisko kazdej z was....
    To oczekiwanie jest okropne, jezeli masz mozliwosc zdobycia szybszego terminu to probuj dziewczyno!!! Piszesz o spadzie wagi to faktycznie moze byc stres ale nie musi...Przy jednej z rozmow z moim lekarzem uslyszalam ze ta choroba rozwija sie po tajniacku latami nim sie uwidoczni i poki nie postepuje agresywnie to mozna troche poczekac....moja mama juz od lat leczy sie w polsce, czeka od terminu do terminu ale jest!!!!I tylko to sie liczy!
  • 12 lat temu
    Do Fn
    życzę Ci cierpliwości, determinacji i siły!!
    Dopiero jak człowiek zacznie chorować, widzi, jaka jest sytuacja służby zdrowia w naszym kraju.

Moja mama w wigilię złamała rękę i dostała rehabilitację na połowę kwietnia. Masakra jakaś!

Czy gofka już po?
  • 12 lat temu
    Elbe jastem za jeczeniem, ale jak to powiadaja starzy gorale klin klinem...pojeczmy przy gimnastyce bo jak mowi moja sasiadka ukrainka:"za kompania to i diabel sie obiesil"...hihihi
  • 12 lat temu
    Elbe a jakis preparat hormonalny biezesz? Ja sie strasznie tego balam...ale jak mnie dopadlo to zaczelam stosowac i pomoglo
  • 12 lat temu
    ewcia, no to razem będziemy tak jęczały, że jesteśmy grube i nie mamy siły :))) A i Kasiorka dołączymy:)))
  • 12 lat temu
    Pozdrawiam wszystkie Syrenki, czytające i piszące :-)
    ze mną nadal nic nie wiadomo, tzn. podejrzenia guza są, ale nie wiadomo jeszcze gdzie on jest i kto się ma za to zabrać. Termin laparoskopii zwiadowczej na... 4 kwietnia, ale to nawet jak na mój laicyzm chyba za późno, trzeba chyba będzie od poniedziałku szukać innego terminu, żeby mnie do tego czasu nie brakło ;-), bo trochę chudnę, ale to może nerwy. myślami jestem z wszystkimi w szpitalach i wybierającymi się tam a zwłaszcza z Donią i Raczkiem :-) oraz Goffką 77
  • 12 lat temu
    Moja znajoma mówi, że łatwiej odjąć niż dodać - to w temacie tuszy. Ale czy rzeczywiście??:))

W moim przypadku ćwiczenia za bardzo nie wchodzą w grę - stawy trzeszcza i bolą. Gdybym zrobiła przysiad, to już bym nie wstała. W sklepach nic nie kupuję z dolnych półek (chociaż tam najtaniej )
  • 12 lat temu
    Donia55 pedz na lotnisko i ciesz sie chwila, czlowiek szczesliwy to zdrowy!!! Zlych mysli licho sie czepia, a wiec sio z nimi, a kysz!!!!!!!:)
  • 12 lat temu
    Elbe podnioslas mnie na duchu, przykro mi ze nie masz sily ale sie ciesze ze nie tylko ja sie z tym zmagam...ja przy chemii mialam opuzniony zaplon jezeli chodzi o myslenie precyzyjne...to byla masakra...ale w zadku to turbo mi sie wlaczylo...no i teraz chyba mam za swoje...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat