Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Jutro mam się zgłosić po wynik,który już dotarł do szpitala ale lekarze muszą się z nim zapoznać.Czeka mnie walka o życie.Muszę spróbować.
  • 12 lat temu
    Kucja! Tłumaczenie masz na swoim profilu. Póki co, czekaj spokojnie na wynik histo, potem będziesz miała chemię. My tu wszystkie z takim rozpoznaniem... Pozdrawiam i trzymaj się!
  • 12 lat temu
    Witam Syrenki w sloneczny poranek :):):)

Przytulam kazda do mojego serducha o modlitwie nie wspomne za grupe Syrenek 27 kazdego miesiaca msza za nas w Gietrzwaldzie pamietajcie .

Wczoraj mialam TK i USG ginekolog smieszny szukal i szukal i oczy wytrzeszczal i dziwil sie i takie miny robil ,ze ho ho i nic nie znalazl tu jest ok .A tak wogole nie bylo miejsca bo dopiero na kwiecien ,ale ze jestem pacjentka dr Sikorskiej to mialam wizyte za dwa dni i w kazdej chwili moge do niego wpadac jak bedzie taka potrzeba Super gosc i takich lekarzy w tej naszej chorobie nam potrzeba .TK -dwa wezly powiekszone w tym samym miejscu co ostatnio -wiem ,ze bedzie chemia zobaczymy co mi zaaplikuja to samo czy ??????
    Cale szczescie ,ze morfologia ok

donia55 co u ciebie ????????:)

raczek trzymaj sie i wracaj szybciutko do nas :)

Ja tez nie bylam szczepiona na zoltaczke

Makro i Asia wielkie dzieki dziekuje :)

aniuszymczak :)

Limarri piekne zdjecia :)

• Jesteście wszystkie niezrównane, dla mnie naprawdę ważne jest to, że tak po ludzku traktuje się tutaj każdą piszącą! Bardzo dziękuję za informacje o szczepieniach i o ednometriozie zwłaszcza Anuli :-)
    pocieszyłyście mnie też co do kwestii urologicznych - skoro to się często zdarza, to znak, ze lekarze też to biorą pod uwagę.
    Czas im po prostu zaufać, choć takie typki jak ja mają z tym trudności :-)
    Kucjo 15, faktycznie forum które wskazała Joanna 51 jest bardzo rzeczowe, sama z niego korzystałam, ale najlepiej "męczyć" lekarzy. Męczyć i się nie zniechęcać ich szorstkością, jak sobie to już tłumaczę jak tylko mogę, że musimy ich przekształcać w naszych sojuszników w walce z chorobą tak usilnie, aż się nimi naprawdę staną nawet w sferze psychicznej :-)
  • 12 lat temu
    Zawsze przed przyjęciem do szpitala pytają mnie czy błam szczepiona na żółtaczkę -nie nie byłam
    i na tym koniec nikt odemnie nie wymaga tych szczepień ani mi nie mówi że są konieczne.
    Co do markerów w Lublinie markery badane są wraz z badaniem krwi 10 dni po każdej chemii, i jak dotąd nie było z tym żadnych problemów, ale co szpital to inne rozporządzenia.

• 12 lat temu
    Witaj droga Kucjo15,jesli chcesz uzyskać informacje medyczne to bardzo rzeczowe jest forum nowotwor.eu,część z nas jest tam też obecna.Rozpoznanie powaliło każdą z nas,potem jednak stajemy do walki,trudnej walki.Pozdrawiam ciepło i proszę bądz też z nami.
  • 12 lat temu
    Witam.Jestem po radykalnej operacji - wycięcie jajników,jajowodów,macicy, wyrostka robaczkowego i tkanek otrzewnej.Rozpoznanie-Ca ovariorum.Carcinomatosis peritonei. Ascites-incipiens.Jajnik lewy zmiana 65x40mm, jajnik prawy zmiana 32x40mm.Od 3 tygodni czekam na wynik hist-pat.Wiem, że to rak.Bardzo się boję.Schudłam 7 kg.Proszę o szczegółowe przetłumaczenie rozpoznania klinicznego i co mam dalej robić.Mam 57 lat i obciążenie genetyczne chorobą nowotworową.Marker ca 125- wynosi 891.
  • 12 lat temu
    Witam
    Rok temu 27 lutego byłam ostatni dzień w pracy. Właściwie czekałam tylko na wynik markera..... a potem z płaczem do lekarza po jakieś zwolnienie, telefon do szefa, że ja .... nieprędko wrócę i koleżanek, które musiały przejąć moje obowiązki. I..... się zaczęło !!!!
    Ile się przez ten rok wydarzyło!
    Jaka jestem mądra w kwestii raka:)

Wieści na forum niezbyt pomyślne. A ja w nocy skończyłam tę "Lilkę". Nie czytajcie tego !!! Mimo, że fikcja i powieść obyczajowa, to jakby historia umierania na raka. To niedobre dla nas. Nie wiem, czy osoba, która mi dała tę książkę, wiedziała o czym jest??

Ja też jutro na markery, już czas :((

Czy wiadomo coś o raczku? Czy już po operacji?

Pozdrawiam. U nas 7 stopni ciepła. Łeeeee, nie chcę jeszcze wiosny !! Nie chcę zdejmować czapki!!
  • 12 lat temu
    Pani Krystyno, Mama ostatnio miała marker na poziomie 9, poprzednio 7 i Pani Dr powiedziała, że taki wzrost nie ma znaczenia. Organizm może być osłabiony, jakaś mini infekcja. Wiem, że to się tylko tak mówi, ale... moja Mama jak usłyszała, że nie 7 tylko 9 to też wielki strach w oczach.
  • 12 lat temu
    Nie rozumiem, jak można oszczędzać na markerach. Dla wielu kobiet to pierwszy sygnał, że coś się dzieje. Oszczędzać na ludziach?? A na co szły składki, np.mojej Mamy, która pracowała na cały etat przez 36 lat?? Złość mnie zalewa. W Bydgoszczy też się powoli krzywią, jak mówię, że od badania markera minęło już 5 tygodni i trzeba by sprawdzić. 4 marca jedziemy na chemię, więc 11 marker powinien być zbadany. Ostatnio zrobili badanie na koniec stycznia.

Smutne nastroje dzisiaj na forum. Mam nadzieję, że szybko u wielu Pań sprawa się wyjaśni. Trzymam ręce wzniesione do Boga za wszystkie Panie!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat