Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Nie uwierzycie: o 14,00 byłam u fryzjera - prostowanie, szczotkowanie, 10 kg lakieru.... jest 20 - mam BARANY !! Pochlastam się !!!!!!
Chyba założę sobie garnczek na głowę:))))))) Albo takie obciążniki jak do obrusów:))
-
...większe ryzyko przerzutów. Sama nie wiem, ile w tym prawdy.
Miłego weekendu :)
-
Elbe, nic nie mówił, dopiero jak przy wizycie opowiedziałam o problemie, zalecił stopniowe odstawienie. Obecnie Mama zażywa pół tabletki dziennie, więc powolutku będziemy odstawiać :))
A ja czytałam, że niedobrze być grubym...
-
lilith.p sterydy odstawia się stopniowo, lekarz nic nie zalecił? Np. każdego dnia 1 mniej albo co tydzień mniej o 5 itp. Brałam sterydy 20 lat temu po ciężkim porodzie i tak miałam odstawiane - trwało to z miesiąc. Ale to lekarz powinien zdecydować.
Myślę, że opuchlizna posterydowa to sama zejdzie, ale sterydy też powodują wzmożony apetyt, a to samo nie przejdzie.
Moja mama to z kolei się zrobiła chudziutka, mnie to martwi. Zawsze mówiła, że lepiej jest grubym - w razie choroby jest co tracić.
-
Moja Mama przytyła 20 kg. Rok zażywania sterydów zrobił swoje. Zastawiam się, jak to zrzucić... tym bardziej, że bierze sterydy ze względu na fakt, iż organizm się do nich przyzwyczaił. Ostatnio ich odstawienie zakończyło się wysoką temp. 39.7
-
Hej Dziewczyny!
Helenka80 - mieszkam w Bathgate ale lecze sie w Edim. Kto Cie operowal i jaki jest Twoj rak? Czekam na spotkanie z onkologiem ale wiem, ze chemii nie podaja w Royal Infirmary, tam gdzie minie operowali, tylko w Western General Hospital. JAk bylo w Twoim przypadku?
mariamagdalena - Tak, jak napisalas wszytsko przede mna... Z tego, co mi wstepnie mowiono prawdopodobnie dostane 6 kursow, co 3 tygodnie, wiec chyba tak samo jak w Polsce.
Elbe - ja ogladalam Kuchenne Rewolucje ale nie pamietam w ogole w jakim byly miescie... :(
-
Witaj nana ty na emeryturze ???? a ja myslalam ,ze to jakas malolata do nas pisze :)
Wlasnie wcinam dorsza z warzywkami a za oknem leje ,a tak bylo pieknie do poludnia
-
Ja po chemii, a właściwie po zimie, przytyłam aż 10 kilogramów! Z całą pewnością nie jest to efekt sterydów ani żadnych leków, bo nic w tym czasie nie brałam. Po prostu zwykle lenistwo i brak ruchu, mniej stresu, bo przeszłam od września na emeryturę, i zwykłe obżarstwo! Od lat nie jadłam śniadań, obiad jadłam w pracy, wracałam do domu i zjadałam kanapkę na pół kromki chleba i to wszystko. A teraz mam szalony apetyt, jem dużo więcej i co raz zaglądam do lodówki, bo cały czas siedzę w domu. Póki co nie przejmowałam się tym, bo zawsze byłam szczupła. Teraz trochę się zaokrągliłam i wszyscy mówią, że lepiej mi z tym. Może i lepiej, ale ciężej. Już przyhamowałam z żarciem i zrzuciłam 2 kilogramy.
Idzie wiosna, będzie więcej ruchu, działeczka, a przede wszystkim lodówka dalej.
-
nana, wyślę koleżanki na zwiady. Tylko sekretarka siedzi za wysoką konsolą, nie wiem, jak wypatrzą te rzęsy:)))) Ale.... dla kobiet nie ma nic niemożliwego:))))))))
hellenka, po chemii przybywa, a może bardziej po sterydach osłonowych albo za mało ruchu. Ja to sporo polegiwałam, bo co zrobiłam, to byłam mokra jakbym z basenu wyszła, to odpoczynek...
Jasia, wiem, że włosy to drobiazg, ale życie składa się z drobiazgów. I chciałabym już wrócić do NORMALNEGO życia
facingnorth no to szybko się uwinęłaś z tą operacją. Domniemywam, że robiona laparoskopowo?
Przypomniało mi się, że jeszcze zażywam soyfen za pozwoleniem lekarza. Kupiłam 1 opakowanie za próbę. Lekarz mówił, że to marnie działa, ale ja widzę różnicę jak wezmę a jak zapomnę - wtedy strasznie pocę się w nocy, a w dzień mam uderzenia gorąca.
Piszą tu dziewczyny z różnych krajów. Nie ma czasem kogoś z Francji??:))) Potrzebuję maści stamtąd:))
Dzień pochmurny, humor średni. Pozdrawiam gorąco.
AAAA we wczorajszym odcinku "Kuchennych rewolucji" było moje miasto. Oglądał ktoś.? Taka mała reklama regionu przy okazji, chociaż wszystko w śniegu akurat było.
-
Hej Dziewczyny ! u nas pada pada pada....
agatelka - rozumiem, czyli całe leczenie jeszcze przed Tobą...ale dasz radę, jak by co to pytaj o wszystko...ciekawe czy będziesz też miała TK 6 razy ( taxol + carboplatyna )? czy za granicą te same schematy?
nana- dostałam na urodziny w prezencie od syna odżywkę do rzęs i brwi firmy Revitalsh ( podobno rewelacja ) ale zaczęłam od wczoraj stosować no a na efekty trzeba poczekać...także nie wiem, dam znać..
facingnorth - fajnie że już po! ale jeszcze przed....ciekawy z Ciebie! przypadek! :) ale wesoła z Ciebie dziewczyna także trzymaj tak dalej!
Jasia5 - trzymam kciuki, znowu będzie 5!!
donia 55 - trzymaj się tam w poniedziałek...! ja we wtorek "na kontrolne" po chemii (a wątroba mnie coś pobolewa.. )
helenka 80 - ja akurat schudłam a nie przytyłam w trakcie chemii, za to teraz apetyt mi dopisuje że ho ho!
Pozdrawiam Wszystkie Koleżanki z forum :) piszcie piszcie i jeszcze raz piszcie!