Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Kochane, bardzo wam wszystkim współczuję. Tyle ostatnio tu kiepskich wieści. Każdej z Was życzę zdrowia i siły!

Moja mama za tydzień ma operację-miesiąc od tej strasznej diagnozy. Wówczas okaże się jak bardzo jest źle. Mama strasznie cierpi, bardzo ją boli, chudnie mimo tego że je-niknie w oczach, tak smutno na to patrzeć, jak by już teraz po trochu od nas dochodziła. Wy to kochane rozumiecie, znacie. Okropne.

GRUBA BERTA- co u ciebie taka cisza? Razem z mamą czekamy na wieści od ciebie, jak się czujesz po 1 chemii. Jak woda w brzuchu? I wogóle jak po operacji dochodzisz do siebie?
    Daj znać kochana

Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    raczku dziekuję Ci bardzo za słowa otuchy modlę się i wierzę że będzie dobrze i nie może być inaczej, wczorajk mój mąż pojechał z mamą do onkologa na Karową i w środę zaczyna chemioterpaię tym samym kursem co rok temu mama się trochę podłamała ale jak jej opowiedziałam o was tu wszytkich kochane które tak dzielnie walczycie chyba zrobiło jej się lżej że nie tylko ją los tak doświadcza muszę być silna bo wiem że mama mnie potrzebuje i wierzę że razem pokonamy tego gada pozdrawiam was gorąco
  • 11 lat temu
    kobitki ja nie na temat

rozglasniam sprawe Oli ktora choruje na raka i potrzebuje pomocy - jesli mozecie udostepnijcie to na facebook - a jak mozecie pomoc bo bylabym BARDZOOOOO wdzieczna :)

https://www.facebook.com/CegielkaDlaOli
  • Do anulki30
    Może nie bedzie tak źle ,trzeba dalej walczyć
    U mnie minęło 10 lat od stwierdzenia raka jajnika G1 , wczesniej były operacje na raty
    Ostatnie 2 lata to ciagła walka ,non stop , wodobrzusze, płyn w opłucnej , kolejne chemie
    Teraz w marcu znowu rozległa operacja i 8 rzut chemii , która nie podziałała , markery nie spadły do normy, mam wycietą śledzionę i kawałek trzustki +inne zmiany
    Została mi pogrubiała przepona + zmiany na lewym płacie wątroby , nie wiem czy to sprawy przerzutowe czy to na wskutek zabiegu na opłucnej i oczywiście znowu mam duzy zbiornik płynowy bo aż 16 cm
    Zamiast wrócić do pracy to zaczynam w piatek 9 rzut chemii i czuję już znowu strach ,jak się będę po niej czuła ,
    Mam zamiar dalej walczyć ale chwilami mam tego dosyć i zadaje sobie ostatnio pytanie ,Czy człowiek nie trzyma się zbyt kurczowo tego życia ?
    Przestałam cokolwiek planować bo ostatnio mam tylko pod " górkę " ,zyję chwilą , jestem już tak zestresowana ,że się dziwię ,że jeszcze nikogo nie gryzę
    Podsumowanie mojej walki to : 9 operacji brzusznych , w tym 6 z tytułu babskich spraw+3 inne +8 rzutów chemii +cukrzyca od 10 lat + inne problemy zdrowotne
    Uważam ,że to za dużo jak na jednego człowieka ,ale co robić ? Trzeba dalej walczyć
    Trzymajcie się dzielnie , zyczę wytrwałości w tej ciężkiej walce , Pozdrawiam Ciebie i mamę serdecznie , niech Anioły czuwają nad Wami
  • 11 lat temu
    witam kochane
    jestem załamana odebrałam wczoraj wyniki tk kontrolne mamy i wyszły 3 zmiany na płacie wątroby i drobne guzki w dole płuc zmiany o charakterze meta mama jest po raku jajnika 3c 15 miesięcy po ostatniej chemi marker 4,90 gdzie po operacji był 1000 żadnych innych zmian boję się, że Pan Bóg chce mi ją zabrać a z tymi zmianami nie da się nic zrobić
  • 11 lat temu
    mnie to dziś z kolei boli brzuch w miejscu jajnika tego z tym czymś :( normalnie zaraz chyba wezmę tabletke bo nie wyrabiam. Dziwne jak kaszle a nawet leże to też czuję aż plecy z tyłu też bolą a jak się nacisnę w tym miejscu to kurna boli, kłuje nie wiem. To jest podobny ból do jajeczkowania. Co to może być? ktoś też ma takie coś?? dzś zaczeło już się martwię :((
    Elbe ja jestem 8 dopiero po chemii ale też mam coś zaniżone jak sprawdzę to napiszę ale chyba też to ...
  • 11 lat temu
    kasiorek, ja wszystko wiem:))
    A tak poważnie, to z netu, chciałam zobaczyć, gdzie ta Trzebnica. Jakoś mi się kojarzyła historycznie.

Jestem 10 miechów po chemii, a ciągle mam niskie leukocyty. Wy też tak macie? Żeby się coś czasem nie okazało.....
  • @ Izka - no trudno, stalo sie, jest wznowa, ale wierz mi, dacie sobie rade. Przede wszystkim spokoj, nie ma sie co stresowac, tylko spokojnie isc do przodu. Trzeba rozpoczac na nowo chemie, staracjcie sie wzmocnic mame przed, by potem latwiej byla ja zniesc. 7 miesiecy to i tak niezly wynik, jest spora szansa, ze rak ladnie zareaguje i zacznie sie zmniejszac. Mojej przyjaciolce przy wznowie robili badania genetyczne, by sprawdzic czy ma wadliwy gen i w ten sposob lepiej dobrac chemie, gdyby na ta standardowa byla nieczula - ale nie wiem czy to konieczne.

Myslcie pozytywnie i nie zamartwiajcie sie prosze, lepiej ten czas wykorzystajcie na mile chwile.
  • 11 lat temu
    tam mialo byc o grubośći do 40 mm.
  • 11 lat temu
    witajcie, dzisiaj wyniki od mamy: markery 800, TK: w skrócie silna progresja meta do otrzewnej o gosci do 40 mm. Jak myslicie dziewczyny, co to za grubosc?dodam ze mama nigdy nie miala zmian o takiej grubosci, zawsze najgrybsze wynosily 9 mm. 16 lipca zaczyna chemie, czyli prawie 8 miesiecy od zakonczenia pierwszej . Pocieszcie prosze!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat