Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witajcie Syrenki,

Wlasnie zadzwonila lek. rodzinna z wynikami...To sa WYNIKI z 15.08. czyli 9 dni po tych co robilam w PL i jest znowu maly wzrost markerow CEA z 7.6 uroslo do 8.6 ( norma ponizej 5 dla niepalacych), a ca125 z 22.4 uroslo do 24. Proby watrobowe OK, kreatynina tez, wiec TK bedzie.
    Kazala sie za duzo nie przejmowac....hehehe No wlasnie, siedze w pracy i smieje sie do siebie ;-)
    igulinka40 - spokojnie na razie, ale 3maj reke na pulsie.
    Elbe - super te kawaly haha. I jak tam dzwonilas do terapeuty ?
  • 11 lat temu
    Spokojnie to jeszcze nie alarm ale trzeba wyjaśnić co to za guz . Czy ginekolog coś ci powiedział co dalej?
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.Mam 40 lat,w sobotę podczas rutynowej kontroli ginekologicznej lekarka stwierdziła,że mam 5centymetrowy guz na lewym jajniku,Dziś raniutko w klinice zrobiłam sobie marker ca125- wyszedł 10.Cieszę się,ale z tego co tu piszecie można mieć niski marker i mieć nowotwór:(Proszę napiszcie coś więcej na ten temat.Przeraziłam się,bo mam bardzo ciężko chorego męża i 6-letnią córeczkę no i praktycznie żadnej bliskiej rodziny oprócz nich:( Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i życzę dużo sił do walki!!!
  • 11 lat temu
    ja też, koperek w zamrażalniku w pudełku po lodach obowiązkowo:-)
  • 11 lat temu
    Elbe, ja jestem :))))
  • 11 lat temu
    Witam Was serdecznie, ja po dlugim wekendzie spedzonym w Gdansku juz jestem w domku. Bylo super pogoda itowarzystwo dopisalo, moja Toska zaskoczona tak duza illoscia piachu. Morze widziala w Chorwacji.
    Kasiorek odezwe sie naapewno,ale malo casu kruca bomba!
    Pozdrawiam was serdecznie, buziaki milej niedzieli:)
  • 11 lat temu
    Dobre :))))))
  • 11 lat temu
    Nikt nie chce pisać???
    No to znów ja.

Ostatnio syn mi przeczytał z facebooka demotywator: Co prawdziwy Polak ma, popłakaliśmy się ze śmiechu, bo ludzie dopisywali swoje komentarze.

No więc prawdziwy Polak ma:
    rosół w niedzielę,
    pomidorową z rosołu w poniedziałek,
    kosz po zlewem,
    sztućce w szufladzie,
    wódkę w barku,
    cukierki w szafce w meblościance na wypadek gości,
    przetwory w piwnicy,
    koper w zamrażalniku w pudełku po lodach :))))))
    kilkanaście tysięcy długu narodowego,
    pensję poniżej średniej krajowej,
    nędzną emeryturę,
    kredyt we frankach ewentualnie drugi w PL
    obraz z Janem Pawłem II i ikonę częstochowską,
    taboret i pawlacz,
    telewizor LCD w dużym pokoju, a kineskopowy telewizor w innym pokoju, bo szkoda wyrzucić,
    szklanki po nutelli,
    reklamówkę z Biedronki albo z Lidla na zakupach w Tesco,
    sałatkę warzywną w lodówce po Wigilii ,
    serwetkę na telewizorze,
    drugi zestaw sztućców i obrusów (tylko na specjalne okazje),
    chleb zamrożony w zamrażalniku
    i Tuska w dupie.....

Tyle zapamiętałam. Jesteście prawdziwymi Polakami / Polkami?:))
  • 11 lat temu
    a po za tym pewnie i marker wyzszy przez crp
  • 11 lat temu
    Limari może zrób bdanie n posiew moczu nie wem czy krwi też się robi, może to jakaś bakteria i przez to crp rośnie?? Ja po operacji miałam crp ponad 200 okazało się że załapałam e coli.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat