Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Dzięki dziewczyny za rady, tak z robię, podejdę na czczo do TK.
    To prawda, Jasia b.dużo DOBREGO dała do tego wątku.

COś na wesoło, tym razem z życia mej 5-latki wzięte ;-) Kto niema FB to kopiuję tu... ;-)
    Miejsce akcji - przedszkolna zerówka... jakiś ciemny kąt...
    Ka. i absztyfikant N. wchodzą tam.
    On ją całuje w policzek.
    Ona jego też.
    Opowiada mi o tym przed snem, że całowała się ze swoim chłopakiem....
    moja reakcja...ooooo, zaskoczenie i szukanie na szybko jakiejś rodzicielskiej rady hhaha....
    nooo ale wiesz kochanie, noo nie całujemy się z takimi małymi chłopakami...
    na co słyszę...
    MAMO, ale ON jest TAKI DUŻY jak JA !
    oj śmieję się do dziś....
  • 11 lat temu
    Oj brakuje tej "baterii na cały dzień" od Jasi!
  • 11 lat temu
    czesć dziewczynki :)
    Pustawo trochę ale cóz koniec wakacji, lata to kazdy woli jeszcze nałapać tego słoneczka i ciepełka :)
    Jasiu pamiętam kiedyś codziennie nas tu witałas a teraz jest inaczej...Niedługo do szkoły ? :)
    ja za tydzień do kontroli markery przeklęte czas zrobić itp.
    Limarii ja zawsze też musze być na czczo na tk a jak jeszcze mam tk miednicy to i dzień wcześniej przygotować się jak do kolonoskopii. lepiej nie jedz. Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    maria58 koniecznie zrób badanie moczu,może być problem z układem moczowym .Czy miałaś USG JAMY BRZUSZNEJ?Następna przyczyna to gazy w jelitach.O problemie poinformuj lekarza.Zapewne zlecą jakieś badania.
    Pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    w lutym miałam radykalną operację rak jajnika, obecnie jestem przed ostatnią chemią, znosiłam ją raczej dobrze, 6 dni po byłam już "na chodzie", ostatnio przeszkadza mi zatrzymywanie wody, nie wiem czy to fachowe określenie ale wiecie chyba o co chodzi, nie jest to wodobrzusze, ale z dnia na dzień potrafi mi przybyć 1 kg i czuję się taka napompowana, czy któraś z was też tak miała i jak sobie z tym radziła, pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witam.Wczoraj miałam tomografię komputerową.Na skierowaniu było napisane ,że mam być na czczo 6 godzin przed badaniem.Można pić wodę.
    Pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    Witam i pozdrawiam :-)

Limarii trzeba byc na czczo .Jesli badanie bedzie po poludniu to mozna sniadanko zjesc .Pozdrawiam i trzymam kciukasy .:-)

Mikra43 super ,ze u ciebie dobre wiesci i tak trzymaj jestes najwazniejsza tu i teraz .:-)
  • 11 lat temu
    Jak robia kontrolne to każa byc na czczo,,ale w szpitalu widzialam jak na TK brali po obiedzie i powiedzieli ,że to nie przeszkadza bo pacjentka nie chciala robić tylko chciala na drugi dzien rano.Ale i tak ja wzieli.
  • 11 lat temu
    To super,ze mas dobry plan igulinka40. Powodzenia !

Dziewczyny czy spotkalyscie sie z tym,ze do TK mozna podchodzic po jedzeniu?
    Tu gdzie mieszkam W zaleceniach maja ze NIE TRZEBA BYC NA CZCZO...
    Mi beda badac m.i.n jelita na TK i tak sie zastanawiam czy ew. zjedzenie sniadania moze cos tam zamazac.....? Nie znam sie na tym.

• 11 lat temu
    Kochane,lekarka od razu dala mi skierowanie na operacje. Stwierdzila,ze co by to nie bylo to trzeba to usunac.Dopiero badanie histopatologiczne pokaze co to za guz..Marker swietnie'ze mam niski,ale to niestety jeszcze o niczym nie swiadczy.Umowilam sie na 9wrzesnia do profesora,,specjalizujacego sie w leczeniu jajnikow.Zrobi mi pewnie usg 3d i zobacze co on mi powie.Bede Was informowac.Pozdrawiam goraco

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat