Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    witam, mogę dołączyć ?
  • 11 lat temu
    nana cieszę się bardzo, teraz przyj do przodu ! Trzymamy kciuki :)
    Gruba Berta, jak tam wyniki ?
    maria 58 prawdopodobnie masz zrośniętą płytko błonkę, musisz delikatnie i pomału, a się rozciągnie, nie za 1 to za 5 razem, tylko bez szaleństw :D
    Jasia12 :))
  • 11 lat temu
    ja równiez mam duzy dyskomfort ochoty praktycznie zero podczas wspolzycia czuje kłucie
  • 11 lat temu
    dziewczyny, mam dyskretne pytanie : czy po radykalnej operacji normalnie współżyjecie, ja mam z tym problem, ochotę na seks to nawet mam, ale w trakcie czuję lekki ból, a potem z reguły jestem trochę obolała mam chyba stan zapalny, oczywiście używam żeli nawilżających ale mino tego przez jakiś czas czuję dyskomfort, odpowiedzcie mi bo to dla mnie ważne, jestem 2 miesiące po chemii
  • 11 lat temu
    Nana nareszcie się udało pozbyć baklerii ! Cieszę się, że masz koniec tego koszmarnego oczekiwania. Trzymam kciuki za poniedziałek. Tym razem musi się udać, nie ma innej opcji !
    Ja jutro odbieram wynik scyntygrafii i markerów i prosto do prof. Denerwuję się czy dostanę jakieś droższe badania, chciałabym żeby dał skierowanie na tomografię płuc.
    Ostatnio jak poprosiłam o skier. na scyntygrafię tarczycy to prawie się zdenerwował na mnie i pow. że na tarczycę onkologia nie daje skierowań. Powiem szczerze że nie rozumiem bo przecież też występuje rak tarczycy więc jak najbardziej onkolodzy też się tym zajmują. Chciałbym sprawdzić czy nie mam tam jakiegoś zapalenia bo mam też wysokie przeciwciała anty-TPO
  • 11 lat temu
    nana :) bardzo się cieszę że pogoniłaś jedna paskudę :) teraz pogonisz drugą :))))
  • 11 lat temu
    Nana, super wiadomość:) trzymam kciuki w dalszym ciągu za wlew i brak skutków ubocznych:)
  • 11 lat temu
    W niedzielę mam się zgłosić do szpitala na wlew. Moja onkolog ma dyżur na oddziale, więc może mnie tego dnia położyć, a w poniedziałek już poszłaby chemia. Mam nadzieję, że tym razem już nie będzie żadnych niespodzianek.
    Dzięki wszystkim za trzymanie kciuków!
  • 11 lat temu
    Nana,
    nie mogł mi nikt sprawic wiekszej radosci niz Ty swoim wpisem. Do przodu! Trzymam kciuki caly czas, czekam na dalsze dobre wiesci! Usciski!
  • 11 lat temu
    nana no w koncu trzymam mocno kciukasy zeby chemia poszla od razu ;-)

jola68;-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat