Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Bardzo dziękuję za pomoc ! Mam nadzieję ze uda się to załatwić przez lekarza rodzinego :)
-
WSZYSTKIM SYRENKOM ŻYCZĘ MIŁYCH RODZINNYCH ŚWIĄT......CO PRAWDA MAJĄ SIĘ KU KOŃCOWI ALE ŚWIĄTECZNY NASTRÓJ NIECH WAM DOPISUJE.
-
na te wszystkie badania skierowanie powinien wystawic ci lekarz pierwszego kontaktu a jak nie to na 100% ginekolog niestety grupa krwi jest płatna wiem bo robiłam córce koszt to 38 zł
-
Mala - skierowanie na Ca125 oraz posiew wystawia ginekolog, rtg klatki piersiowej i crp może dać ci lekarz rodzinny, ale musisz go przekonać (może nie być łatwo!). Nie mam pojęcia, jak jest z grupą krwi.
Oprócz rtg, wszystkie badania możesz zrobić prywatnie, nie są to wysokie kwoty.
W naszym laboratorium marker kosztuje 30 zł, ja płacę 28,50 zł - zniżka dla stałych klientów.
Zrób, jak ci radzi Elbe - idź najpierw do rodzinnego i zdobądź, co możliwe. To samo z ginekologiem. Co się nie da - prywatnie.
-
Mala,
dziewczyny świętują, to chyba na razie odpowiedzi nie dostaniesz. Ja czytałam twoje wcześniejsze pytania, ale nie znam odpowiedzi. Mnie skierowanie na Ca 125 daje ginekolog albo genetyczki - one głównie przed chorobą i teraz jak poproszę, bo ginekolog co kwartał. Możesz zrobić prywatnie - ok.36 zł. Grupę krwi to pierwszego kontaktu chyba powinien dać i RTG też, jeśli masz powód. Najlepiej idź do swojego lekarza rodzinnego, co wydębisz będzie Twoje:))
Ale mądra jestem:)))
-
Mam pytanie dla ekspertek - w szpitalu przed zabiegiem zalecono mi zrobić badania ca 125 oraz crp . Czy skierowanie na te badanie wypisze mi lekarz 1 kontaktu czy muszę czekac w kolejce do ginekologa?
Mam też zrobić zestaw m.in rtg klatki piersiowej grupę krwi , posiew z dróg rodnych - czy jest szansa ze na te badania również wypisze mi skierowania lekarz 1 kontaktu - nigdzie nie mogę się doczytać jak jest w takim przypadku . Prosze opomoc.
-
wszystkim syrenkom, ich rodzinom i przyjaciołom życzę zdrowych, radosnych i spokojnych świąt, pomyślałam, że może nasze raczki z okazji świat chciały pogadać z kuzynami w stawach, jeziorach, rzekach i powędrowały sobie daleko, daleko od nas, co wy na to?
-
kasiorek,
w Chinach mają leki na raka, ale testowane na rasie żółtej. Nasi nie są zainteresowani badaniami na białej rasie. Pewnie mają jakieś powody. W Chinach też zamrażają guzy. Ostatnio był program z tą tancerką (oczywiście nazwiska nie pamiętam), która wyjechała do Chin na wózku, a wróciła zdrowa. Ona miała raka kości. Ja o niej już słyszałam jakiś czas temu, gdy wywiązała się dyskusja o skuteczności leczenia w Chinach. No ale wszyscy do Chin nie wyjadą.
kasiorek, odbierasz czasem pocztę? Odezwij się, mam sprawę:)))
Przyjemnego świętowania wszystkim życzę.
-
Odrobiny ciepła dzięki ludzkiej życzliwości,
odrobiny światła w mroku dzięki szczeremu uśmiechowi.
Radości w smutku,dzięki ludzkiej miłości i nadziei na lepsze jutro w chwilach niepokoju.
Z okazji Swiąt Bożego Narodzenia wszystkim piszącym, czytającym, zerkającym i współtworzącym życzę z całego serca.
-
To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha - w serca złamane i smutne, cicha wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu już wieków, pod dachem tkliwej kolędy, Bóg się rodzi w człowieku.
Radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz zdrowia w Nowym Roku.