Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich serdecznie...
    Ja dzisiaj byłam na komisji z orzecznictwa ZUS o przedłużenie renty i dostałam na 2 lata czyli do stycznia 2016...jedno z głowy ..
    Natomiast martwi mnie wynik tomografu który nie daje żadnych złudzeń że choroba się rozwija i będzie mnie czekac 3 rzut chemii co mnie bardzo przygnębiło i boję się o to jak to zniesie mój organizm skoro w 2012 podano mi tylko 4 chemie i starczyło to na 1 rok ...modlę się o siły żeby znowu zacząc walkę ....
    W skrucie naświetlę co pokazał tomograf...
    Do kości guziczej przylega nieregularny obszar tkanki litej o wymiarach 3 x 2 cm - wznowa
    Poniżej pod kością guziczą, za odbytnicą nieregularne ognisko płynowe uwypuklające się nieco poza zarys mięśni pośladkowycho wymiarach 7,2 x5 x 6 cm...
    Odcinkowe okrężne pogrubienie ściany pętli jelita krętego lub naciek okołojelitowy z promieniście odchodzącymi pasmami w otaczającej tkance tłuszczowej, w okolicy 2 okrągłe węzły chłonne śr do 11 mm.
    Powyżej tej pętli przyśrodkowo od kątnicy okrągławe wzmacniające się obwodowo ognisko hypodensyjne śr 2 cm...obraz kt przemawia za wznową z pojedyńczymi wszczepami otrzewnowymi ,
    Co myślicie o tym opisie może któraś z was bardziej go rozumie niż ja...
    Bardziej mnie martwi ten opis...
    W fazie bez wzmocnienia kontrastowego na tle hiperdensyjnego ( ok. 70j.H) miąższu wątroby poza rysunkiem naczyń widoczne są rozsiane drobne ogniska hypodensyjne śr.10 mm głównie na obwodzie obu płatów...
    Przepraszam że tyle piszę ale smutek jest silniejszy a wy napewno zrozumiecie...
    I tak zaczęłam Nowy Rok ...Boże daj mi siłę ...do walki...
    Pozdrawiam serdecznie....
  • 11 lat temu
    Jasiu jesteś miodem na nasze serce ;-)
  • 11 lat temu
    witam wszystkie, Jasiu12 dzięki za pogodny wiersz, ja od tygodnia jestem cała w strachu bo mija 3 miesiące od kontroli i za kilka dni zbadam marker, rozum mi mówi, że za wcześnie na ewentualna wznowę ale rozum to jedno a emocje to całkiem coś innego,
    do Elbe - ja też mam syna i zawsze marzyłam o wnuczce, ale teraz jak młodzi spodziewają się chłopca to Bogu dziękuję, że to nie wnuczka.
    pozdrawiam wszystkie, miłego dnia
  • 11 lat temu
    Witam wszystkie bez wyjątku, z okazji piątku :)))
    Ja w pracy jak zwykle :( już w środę wyniki Boże proszę oby dobre :(
    I jak miło że znów tu z nami jest Jasia i wita nas codziennie :)))) Jasiulek Ty mój :)
  • 11 lat temu
    Witam :-))))
    Rankiem otwieram oczy
    slonce juz wstalo
    a ja mysle o snach nocnych
    i widze drugiego czlowieka
    Rankiem wszystko budzi sie do zycia
    drzewo uklonem Cie wita
    dzien dobry jak sie miewasz ???

jolanda55-pozdrawiam i zycze duzo wiary .Lekarz na pierwszej wizycie powie ci wszystko jesli bedziesz miala pyt lub jakies watpliwosci pisz pomozemy :-)

Elbe konkretnie chodzilo mi o caleyx:-)

Mezczyzni BRCA1-rak zoladka w wieku 30 lat

jedynka1961
    diagnoza G1 -super tylko nie piszesz jakie mialas stadium ??? jesli 1a to wtedy na 100% nie podaja chemi :-)

Nasza codziennosc jest naznaczona krzyzem .Tajemnica ofiarowania uczy nas ,zaufania ,wiary w Jego milosc.Nie wahajmy sie wiec ofiarowac Bogu naszego codziennego krzyza .I choc nasz bol przez to nie stanie sie lzejszy -to nabierze innego znaczenia
  • 11 lat temu
    Witajcie Drogie Panie ! Dzisiaj mam jeden z tych gorszych dni kiedy to postanowiłam poszukać ludzi z podobnym problemem do mojego ...czyli raka jajnika . W listopadzie 2013 roku przeszłam operację wycięcia przydatków z węzłami .Diagnoza rak jajnika G 1 .Po konsultacji z chemikiem zdecydowano nie podać mi chemii . Mam pytanie czy jest ktoś kto miał podobnie bo czytając Wasze wpisy piszecie o podawanej chemii . Czy to normalne że mnie jej nie podano ? Co trzy miesiące zalecono mi badać marker CA125.
  • 11 lat temu
    Elbe, mężczyźni ze zmutowanym BRCA1 też mogą chorować na raka sutka (wprawdzie rzadko, ale jednak), prostaty, jelita grubego.
    Moja mama prawdopodobnie odziedziczyła ten gen po swoim ojcu. Dziadek (jelito) nie był badany, ale w jego rodzinie były raki piersi i jajników. Mamy brat ma mutację, choruje na raka prostaty.
  • 11 lat temu
    Witaj jolanda:)

IZZ, na FB nie działam, podobnie jak nanie, dobrze mi tu.

Jasiu, mama miała karbo/taxol, potem gemzar, potem endoxan, znów karbo/taxol, a teraz jeszcze coś innego, ale nie caelyx

W mojej rodzinie od strony mamy prawie wszystkie dziewczyny mają BRCA1 spośród tych, które się badały, bo nie wszystkie chciały, ale ja pierwsza z tego pokolenia poszłam pod nóż. Ja mam synów, więc teraz wypada się modlić, żeby nie było wnuczki tylko wnuki, a szkoda. Wnuczka mogłaby dostać wiano:((((
  • 11 lat temu
    Witam wszyskie kobietki i dziewczyny

w lipcu 2013 r zdiagnozowano u mnie torbiel 5 cm, lecząc torbiel dostałam zakrzpicy w prawej nodze i leczenie ginekologiczne trochę się wydłużyło. We wrzesniu odwiedziłam lekarza i okazało się że mija torbiel ma już 8,5 cm. Dostałam skierowanie do szpitala na jej usunięcie i co się okazało nie była to torbiel tylko rak jajnika. Usunięto wszysko wraz z węzłami chłonnymi ( były wolne ), teraz czekam na wizytę u ginekolaga-onkologa. Wiem, że będę miała chemię lub radioterapię, boję się ale jednocześnie wierzę że się uda.
    Chciałam wszystkie Was pozdrowić i życzyć wiary, że się uda no i proszę o wsparcie.
    Prośba o co pytać na pierwszej wizycie .
  • 11 lat temu
    nana tak moja kochana corcia jest niepelnoletnia.Moi rodzice i rodzenstwo tez juz sa po badaniach tylko ja mam ten gen i moj tata ;-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat