Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Jasiu -gratulacje! Pisz kochana jak najczęściej bo Twoje wpisy to rozsadek, wsparcie i nadzieja!
  • 11 lat temu
    Przepraszam, że pisałam z błędami mój adres to lily100@o2.pl
  • 11 lat temu
    Witam
    Jużkiedyś pisałam na forum moja mama chorowała na raka janika niestety 18.06.2013 przegrałyśmy walkę. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale mama Moni raczek też odeszła 18.06 jeśli to przeczytasz to wiedz że są ludzie którzy wiedą co przeszłaś mnie pomogło gdy przeczytałam twój wpis. Trzymama kciuki za wszystkie dzielne kobiety natym forum. W czasie choroby mamy byłam stałą czytelniczką bo jak nikt dodoajecie ouchy, teraz zaglądam rzadziej. Pochodzę z powiatu nowotarskiego w małopolsce. Kobiety z naszego regionu trafiają do Centrum Onkologii w Krakowie na ul. Garncarskiej i tam słyszymy no tak z tego regionu - choroba w stadium bardzo zaawansowanym. Podam swojego emaila, ja na szczęście w nieszczęściu (jak mówiła moja mama) trafiłma na bardzo życzliwych i pomocnych ludzi, byłam z mamą od dniagnozy do ostatnich jej chwil życia nie jestem specjalistom ale gdyby ktoś potrzebował jakiejś wskazóki od osoby, która to przeżyła, lub choćby pogadać myślęże mogę pomóc. Mój email to lily100o2.pl. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkie forumowiczki i czytelniczki
  • 11 lat temu
    Cześć lusia, jasia i Limarri :)))
    Krysia ostatnio pisała,że została babcią
    U nas piękna pogoda, wybieram się na spacer, choć ostatnio coś sił nie mam i tylko patrzę, żeby się położyć.
    Mam nadzieję, że więcej kobitek się odezwie, niedługo mamy 200 stronę:))
    Osobiście jestem ciekawa, jak daje radę IZZ.
  • 11 lat temu
    Witajcie :-)
    Samych DOBRYCH Wiesci w Nowym Roku, Nadziei i wsparcia przyjaciół wtedy gdy...potrzeba...

Dzis miałam zamiar odezwać się w końcu...a tu proszę Lusia tak miło pamiętała, więc i motywacja do pisania zwiększona. Pozdrawiam Cię i mamę! :-)
    Też zaglądam czasem i kibicuję!

Miałam dzis TK, i wielkie uff,że już z głowy, poszło bdb, kontrast bezsmakowy... a badania tego zwykle nie lubię. Wyniki w ciągu 2 tyg...Markery zbadam później. Kiedy najlepiej po zakonczeniu leczenia?
    Dla scislosci, 17.12.13 zakończyłam chemię II rzutu ( nawrót choroby po ok. 1roku w węzłach chłonnych j.brz i 1 na szyi). Chemia ta sama co poprz. Taxol+ Karbo.
    Przeszłam ją dobrze i w terminie, bez skutków ub. tylko na zakonczenie już leczenia 2.01 podano mi krew ( "z młodych mężczyzn" ;-) ze wzgl. na niska HG ( 8.4).
    Dobrze się czuję i cieszę, że mam to już za sobą. Tylko czekanie na wyniki..tadammmmm
    Damy radę :-)
    Elbe - super, że wywołałas dziewczyny...ja też ost. czytałam cos wstecz i n.p. czy wiemy co u Amelia i Pityna?
    Z Olka75 spotkalam sie w wakacje, było OK.

Warto poczytać to co już było, wiele rad nt odzywiania i suplementów. To zawsze trzeba sobie odswieżyć..bo powiem szczerze, jak mnie strach przestaje doopala sciskac to ...mam tendencje do zapominania co mi wolno a czego NIE, już nigdy!
    krystyna57 - 3mam kciuki za TK 8.01 ! Oby pomyslne wyniki.. Podziwiam,że tyle wytrzymałas cekać na TK.
    annamaria - powodzenia na PET!
    nana - jak się czujesz ?

Dawno nie pisała krysia65, jak się czujesz ? Ty jestes juz kilka m-cy po II rzucie prawda?

Pozdrawiam deszczowo i 3majcie się i piszcie ładnie

• 11 lat temu
    Witam witam i pozdrawiam wszystkich piszacych i czytajacych te stronke :-)
    Moje role sie troszke odmienily teraz czytam a malo pisze ,ale wszystkie jestescie mi bliskie ,nie ma dnia zebym was nie czytala i o codziennej modlitwie za nas nigdy nie zapomnialam i nie zapomne .U mnie ok kolejne trzy miesiace zyskane :-)
  • 11 lat temu
    Elbe, cały czas jestem i czytam to forum, ponieważ jest mi bardzo bliskie. Szkoda tylko, że dziewczyny (makro, limari, jasia, szymczakanna lilitp, raczek), które tu kiedyś aktywnie pisały przeniosły się na fejsa. Wasze wpisy - rady pomogły mojej mamie przejść w miarę łagodnie przez chemię. odezwijcie się czsami. Teraz mama kończy 7-01 ostatni wlew II rzutu, czuje się w miarę dobrze zarówno fizycznie jak i psychicznie. Wszystkim Wam dziewczyny życzę wytrwałości w walce z gadem i głęboko wierzę, że uda się to choróbsko pokonać bo jesteście dzielnymi, walecznymi kobitkami. Czytająca prawie codziennie lusia :-)
  • 11 lat temu
    Cofnęłam się dziś w czasie, przejrzałam wpisy sprzed roku. Pisały tu wówczas: bodzia41, joanna51, anucha, lusia, evve, Mikra, Olka 75, mariamagdalena... ciekawe co u nich?
    Nie wymieniłam tu dziewczyn, które częściej lub rzadziej tu zaglądają:))
    Wszystkie pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    kasiorek,
    wczoraj byłam u dentysty, długo czekałam, bo pani miała robione leczenie kanałowe, to jak wyszła, zapytałam, ile ją kosztowało. Powiedziała, że 200. Zapraszam więc do Polski B.:)))
  • 11 lat temu
    Kto wie? Może to jakieś kolejne bzdurne rozporządzenie odgórne?
    Ja z piersią chodziłam do kontroli przez kilka lat, miałam też robioną biopsję. Potem przestałam chodzić, bo mój guzek (3,5 cm) gdzieś się rozpłynął. Upłynęło tyle lat, że nie przyszło mi do głowy, że mogą jeszcze trzymać moją kartę.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat