Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Elbe
    dziękuję za wsparcie:)
    Niestety na wynik testu ROMA muszę poczekać do środowego popołudnia.
  • 11 lat temu
    Elbe no przeciez zdrowa jak ryba nie inaczej ;-) Morfologia ok crp1 ,zelazo 68, potas w normie ,mocz ok tylko sie cieszyc :-)))) Pisz jaka mama chemie bedzie brac .A kiedy bedzie wynik na mobilnosc neutrofili ???? Az dwa paczki to na bogato ha ha
  • 11 lat temu
    Pączków zjadłam 2, byłam tak głodna, bo do 14 na czczo - badałam mobilność neutrofilów. 4 kłucia. Badanie trwa 5 godzin, a tu dookoła wszyscy z pączkami...

Witaj Addelaydo, torbiel jeszcze nic nie znaczy, bądź dobrej myśli :))

jasia, jak Ty jeszcze nie usuwałaś zębów, to Ty jesteś zdrowa jak ryba:))) Ja już w liceum miałam takie doświadczenia, druga sprawa jakie wtedy było leczenie. Od 12 roku życia leczę prywatnie i co z tego? Tyle tylko, że corega mi niepotrzebne:))

mama dostanie nową chemię:))) Nową znaczy nową, wchodzi od marca (u nas, może gdzie indziej już jest),ponoć bardzo skuteczna, w tabletkach. Nie znam nazwy, siostra rozmawiała z lekarzem. Będę pisać na bieżąco.
  • 11 lat temu
    Jasio mówi do mamy:
    - Mamo, dzisiaj rano, kiedy jechałem autobusem, tata kazał mi wstać i ustąpić miejsce kobiecie.
    - To bardzo ładnie.
    - Ale mamo, ja siedziałem na taty kolanach!
  • 11 lat temu
    Witam w poludnie :-)

krysiu65 :-)))

nana to juz piaty wlew ???

kucja jak u dentysty ??? Mi przelozyli wizyte na 5 marca ech :-(
  • 11 lat temu
    Żona przegląda kobiecą prasę. Nagle z przerażeniem zrywa się z fotela i biegnie do męża:
    - Kochanie czy ty wiesz ile trzeba biegać, żeby spalić jednego pączka?
    On leniwie odrywa wzrok od telewizora, a gębę od piwa:
    - CO ty pleciesz ,po jakiego diabła palić pączki?

Przyjemnego łasuchowania:)
  • 11 lat temu
    Witajcie, dziewczyny!
    Wróciłam dopiero ze szpitala po 5 wlewie. Nie wiem, na ile spadł mi marker, bo tym razem przed chemią mi nie zrobili. Po 10 dniach zbadam sobie prywatnie przy okazji morfologii.
    Lilcia, termin na onkologii najlepiej zaklepać nie czekając na wynik histopatologiczny. Pierwsza chemia jest najskuteczniejsza, gdy jest podana do miesiąca po operacji. Niektórym podają już nawet po dwóch tygodniach.
  • 11 lat temu
    Jasia12 - koenzym Q10 o którym pisałam brałam kilka lat temu po jednej tabletce dziennie. Była to profilaktyka ponieważ byłam zdrowa.
    A teraz może trzeba zwiększyć dawkę.Muszę popytać.

Lilcia mnie powiedzieli,że dalsze leczenie będzie po otrzymaniu badania hist-pat i po zagojeniu się rany pooperacyjnej.Byłam wściekła, nalegałam na przyspieszenie chemioterapii,lecz lekarze byli uparci.Powiedzieli,że wiedzą co robią i mam czekać.Trwało to 2 miesiące.To był koszmar. Markery poszybowały w górę, a ja musiałam czekać.Teraz z perspektywy czasu wiem,że powinnam się udać do innego ośrodka.
    Wierzę,że u Ciebie będzie inaczej.
    Jeśli chodzi o pęcherz to ja piłam dużo herbatek z żurawiną i sok niesłodzony żurawinowy.
    Dodatkowo pokrzywa i suszone zioła z nagietka.
    Powodzenia
  • 11 lat temu
    lilcia czy ta pielęgniarka to nie miała przypadkiem barana trwałą ondulacją i jej kolezanka w podobnym stylu
  • 11 lat temu
    lilcia myślę że lepiej szybciej zarejestrować sie do przychodni .Ordynatorem chemików jest dr.leśniewicz ,przyjmuje też w przychodnii.Podobno nie jest miły,chociaz niektóży mówia że jest ok.byłam nawet zapisana u niego nawizytę,ale nie poszłam bo przeniosłam się do co do gdanska,ale jakby co to zawsze ordynator,,oczywiście może Cię ta chemia nie bedzie dotyczyć tego Ci życzę

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat