Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Dobry wieczór.
    Od czego zacząć?
    Mam 52 lata.10 lat temu usunięto mi macicę z powodu mięśniaków i jeden jajnik.
    Czuję się dobrze.Nie mam objawów menopauzy.Wczoraj zrobiłam rozszerzoną morfologię,(w normie)FSH,ESTRADIOL i PROLAKTYNĘ też jakby w normie,ale jakiej normie,przecież ja mam 52 lata?!
    Dziś badanie USG wykazało torbiel na jajniku 3,97cm/1,90cm...
    Jutro zrobię test ROMA.
    Boże!Jak ja się boję...
  • 11 lat temu
    Witaj Lilcia!, cieszę się że już jesteś z nami.
    Co do wizyt, to lepiej zadzwoń i się spytaj, a pęcherz to tak jak pisze Elbe może pobolewać po cewniku, tylko że mnie minęło po 4 dniach.
    Po szpitalu brałam betadine dopochwowo i zastrzyki w brzuszek :)
  • 11 lat temu
    Cześć Lilcia:)
    Z tą rejestracją to zależy jakie są terminy u Ciebie, jeśli dalekie, rejestruj się już teraz.. Na wynik hist. się czeka ze 2 max 3 tygodnie.
    U mnie było tak, że po operacji dostałam skierowanie do CO, do ginekologa, ten mi dał skierowanie do chemioterapeuty, a że okazało się, że to możliwe dopiero za 2 miesiące, uruchomiłam kontakty i po kilku dniach się dostałam, a on za tydzień wyznaczył mi chemię.
    To wszystko strasznie długo trwa, przynajmniej u nas, dlatego trzeba dbać o terminy, przewidywać, wyprzedzać....
    Pęcherz może Cię boleć po cewnikowaniu.
  • 11 lat temu
    Lilcia ja operację miałam w normalnym małym szpitalu powiatowym i wszystkimi rzeczami związanymi z dalszym leczeniem zajęli się tamtejsi lekarze. Miałam załatwione i poumawiane wszystko jedynym moim zadaniem to było pojawić się w CO w konkretny dzień, o konkretnej godzinie z przygotowaną teczką dokumentów. Więc tu ci nic mądrego nie podpowiem, ale co do dolegliwości op operacji to na ból-gazy w jelitach brałam No-spę i Espumisan, a na kłopoty z pęcherzem też coś z Furaginem. Zpęcherzem przeszło szybko, ale z jelitami męczyłam się dość długo. Zdrowiej szybko i wypoczywaj jak najwięcej.
  • 11 lat temu
    Witaj Lilianna no w koncu sie odezwalas .Dzielna dziewczyna :-) Lila u mnie bylo tak na oddzial przyszla p onkolog dala mi nr i kazala dzwonic jak przyjda wyniki .Po odebraniu wynikow mialam za dwa dni wizyte i na drugi dzien chemia .Nie wiem jak w innych przychodniach ,ale napewno wypowiedza sie tu nasze kolezanki i cos doradza .Trzymaj sie malenka .Ja mialam wyjsc na 9 dzien ,ale wyszlam na 8-piatek wyprosilam bo w sobote mialam wesele.Patrzyli na mnie ze zdziwieniem no ,ale coz jak czlowiek sie uprze ..Tez b fajnie wspominam pobyt .Sciskam mocno
  • 11 lat temu
    Witajcie kochane syrenki!

przepraszam ,że tak pózno sie odzywam, ale już jestem, cała i żywa, operacja była radykalna niestety plus robione cos z jelitami, trwała ponad 4 godz. wylądowałam na oiomie po, ze względu na niewydolność oddechową - intubacja brr, planowali trzymać mnie tam 2-3 dni a ja juz nastepnęgo dnia miałam na tyle dobry stan,że przeniesli mnie na oddział gin. onkologiczny. Wyniki dopiero bedą może w poniedziałek, wtedy będzie juz wszystko czarno na białym, na razie na wypisie mam napisane rak jajnika c 56, stan po appendectomii, czyli po wycieciu wyrostka, ktore to mialam w maju 2013r. Ciecie wykonane pionowo baaardzooo dlugie, ale to nie takie wazne, ważne teraz będzie dalsze leczenie! pobyt na oddziale minął mi dobrze, opieka dobra, oprócz jednej takiej połoznej-wrr, wyszłam po 7 dniach, bałam sie ,że mnie nie puszczą bo kupki nie robiłam, ale udało się, ze względu na szybkie stawanie na nogi, bardzo dobrą prace jelit i puszczania bąków i piękne gojenie, szwy mi zdjeli po 10 dniach, takie smieszne teraz robią - metalowe jak zszywacze biurowe, blizna jest cieniutka. Mam do zrobienia jeszcze przez 20 dni zastrzyki w brzuszek, ogolnie 30. Dziewczyny czy mam czekac z rejestracja do onkologa do odbioru wynikow, czy lepiej wczesniej sie zarejestrowac, bo ja niestety na nfz. i mam jeszcze takie pytanie, czy pobolewanie pecherza to normalne po takich operacjach i tylu lekach? czy lepiej zgłosić to lekarzowi, biore urofuragin i wit c i ochronne kapsułki po antybiotykoterapii, dziś jakby lepiej troszkę.
    To na razie tyle syrenki, staram się byc dobrej myśli, wiecie jak to jest kiedy sie czeka na wynik! pozdrawiam was serdecznie......;)pytajcie, bo nie wiem czy wszystko opisałam.
  • 11 lat temu
    kucja15 ja jutro mam wizyte u dentysty ;-).Napisz jakie dawki bralas koenzymu Q10 ???Pozdrawiam

Ale cisza na forum .........
  • 11 lat temu
    Jasia12 kiedyś brałam Koenzym Q10. Czułam się świetnie, odzyskałam energię,stałam się nieco młodsza. Skóra nabrała blasku. Jest dość drogi ,ale watro spróbować.Ten suplement nazywał się Ubiquinol,zawierał 50mg Q10.
    Może i ja po niego sięgnę.

Nastąpiło jakieś wyciszenie na naszym forum.Czyżby pogoda była tego przyczyną?

O 17 mam wizytę u dentysty.Jakoś dziwnie jestem spokojna.

Całuski
  • 11 lat temu
    Dzien dobry :-)

Podaruje Wam moj kwiatek ,
    I postawcie go w wazonie ,
    Przyozdobie go przyjaznia ,
    Niech zawsze ...................,
    W sercu płonie !
    Zycze milutkiego dnia .Pozdrawiam cieplutko ;-)
  • 11 lat temu
    kucja15 :-)
    Mnie tez czeka wizyta u stomatologa jak sie nie myle mam trzy zeby do wyrwania ups .Nie mam cykora ALE ???? Bo nigdy nie rwalam zebow .Napisze ci w czwartek bo mam wizyte .
    Reservatrol kupowałam w zielarskim w Olsztynie z firmy Swanson i teraz mam zamiar znowu po niego siegnac .A co myslisz o Koenzymie Q10 ??? W ksiazce czytam ,ze chroni komorki przez poprawe natlenienia .Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat