Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Użytkownik @lilith.p napisał:
Witam :)))Odebrałam dzisiaj z rana wyniki TK mamy z czwartku. Nie ma zmian! Jest czysto!!!!! Jama brzuszna, otrzewna i część płuc widziana w badaniu. Zresztą RTG płuc Mama miała w lutym... SZCZĘŚCIE!!11 miesięcy po chemii i 25 miesięcy po operacji :))))))))))
Witaj i to są dopiero cudowne wieści .Oby takich było jak najwięcej.Pozdrawiam :)
-
ŚRODA POPIELCOWA: DZIEŃ ZADUMY I MODLITWY
DZIŚ ŚRODA POPIELCOWA. ROZPOCZYNA SIĘ WIELKI POST
-
Barcelona doskonale Cie rozumiem i nawet nie wiesz jak bardzo ♥. Marker 93 nie musi znaczyc wznowy ,ale jesli wznowa, a TK czyste to nie dadza Ci od razu chemii bo i nie powinni i wtedy zyskasz na czasie .Przede mna tez badania kontrolne ech czy zyskam kolejne trzy miesiace ????? Pozdrawiam Cie serdecznie tez ukrywałam i ukrywam emocje przed bliskimi
lilith jeszcze raz gratulacje i usciski dla mamci ♥ :-)
jola 68 :-)
-
•*'¯*•.
...*•-•* ..)
……. .•* Dzień Dobry! (**)
…. .•* ........ .•*¯¯*•.
….( ……. .•*,•*¯*×...)
….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
*``*´´*_______ ¤. ......¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*
*(((((:*..Witam* cieplutko..*:)))))*
*(((((:*.pozdrawiam*milutko.*:)))))*
*(((((:*.słoneczne*buziaki.*:)))))*
miłego dnia :))
*(((((:*na*cały*dzionek*taki*:)))))*
*¨*¤.¸¸.¤*........¨*¤.¸¸.¤*.......¨*¤
.. Kiedy w chwilach zwątpienia powiesz:
.. Przyjaciół mi brak ,
.. Wtedy spójrz na ten Profil i wiedz,
.. Że nie jest tak!
.. Największy skarb to dobry Przyjaciel,
.. Niełatwo znaleźć go w tłumie.
.. Bo tylko ten Przyjaciela może mieć,
.. Kto sam Przyjacielem być umie!
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_
.......CIEPLUTKO POZDRAWIAM.....
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*
-
Lilith- gratulaje! Oby tak dalej :)
Za to u mnie dupa! To qurewstwo znow sie stoluje u mnie w ciele. Bylismy w szpitalu i najpierw radosc bo TK wykazalo ze nic sie nie zmienilo od listopada, a po kilku godzinach zazwonilismy zeby sie dowiedziec o dzisiaj robiony marker i niestety wzrosl do 93 (a byl 8). Takze wznowa wypisz wymaluj... 4 miesiace po zakonczeniu chemii znow wlacze, no masakra jakas. U mnie bylo tak ze nie wyczyscili mi wszystkiego, zostala jakas mala zmiana miedzy watroba a otrzewna, takze to byla tylko kwestia czasu kiedy mnie to dopadnie. Za 3 tygodnie mam wizyte z moim lekarzem i zobaczymy co ze mna zrobi dalej. Jestem wkurzona, wsciekla, zla i zrozpaczona ze tak malo czasu minelo i tak cieszylam sie ledwo odrosnietymi wlosami ... Boje sie ze teraz to juz rownia pochyla, ze wznowy beda jedna za druga. Boze swiety, ile trzeba miec sily zeby to wszystko udzwignac.... Chce mi wyc ale sie powstrzymuje, nie chce zeby dzieci widzialy ze jest mi tak ciezko :(((((
-
lilith ale super wiadomość.To cieszy i daje nadzieję.
Lilcia ja też miałam dziwne bóle brzucha.Nie mogłam spać na boku mają wrażenie,że w jamie brzusznej jest za duż miejsca i wszystko się przelewa.Ale po 3 tygodniach od zabiegu było prawie normalnie.Nie stosowałam żadnych leków p/bólowych.Nawet lekarz był zdziwiony,że daję radę bez tych środków.
Nigdy nie stosowałam terapii hormonalnej.Miałam 56 lat jak był zabieg operacyjny.
Miewam uderzenia gorąca lecz da się to wytrzymać.
Utrzymuję kontakty z 46 letnią pacjentką po takim samym zabiegu.Ma uderzenia gorąca ale mówi,że to jej nie daje w kość.Lekarze nie zalecają tej terapii przy stwierdzeniu raka.
Zrobiono mi USG + krew na marker CA125.
Lekarz od USG niechętnie mówi co widzi,ale po naciskach powiedział,że jest tak jak przed 7 miesiącami czyli mała torbiel na wątrobie.a reszta ok.(tak było)Labolatorium nie chciało mi podac parametrów markera.Mówią jeśli robi się prywatnie,a przy skierowaniu informacji udziela lekarz kierujący na badanie.
Muszę czekać do poniedziałku,bo mam wizytę u ginekologa i genetyka.
Miłego ostatkowego wieczoru!.
Jutro Popielec więc do kościólka.
-
evve,
widziałam różową sól w sklepie. 35 dkg 3zł z groszami, pół kg w kryształkach 10 zł z groszami.
Pozdrawiam w ten pochmurny, smutny dzień.
-
lilith.p, wspaniała wiadomość!!! Gratuluję i oby tak dalej!!!
-
Witam :)))
Odebrałam dzisiaj z rana wyniki TK mamy z czwartku. Nie ma zmian! Jest czysto!!!!! Jama brzuszna, otrzewna i część płuc widziana w badaniu. Zresztą RTG płuc Mama miała w lutym... SZCZĘŚCIE!!
11 miesięcy po chemii i 25 miesięcy po operacji :))))))))))
-
✿" Każda radość, którą
✿Niesiemy innym ,
✿Zawsze do nas powróci"✿
,-´¯¯(
( ░\\░´,-´¯¯(UDANEGO
)¯¯`-. ( ░/░ )_RADOSNEGO
(░\\░.-(░¯`´-.__(NOWEGO
( ░/░'(__(░/░)._)TYGODNIA
)__.-( ░\\░ ) -.__(ZYCZE
( ░/░ ).__(BUZIACZKI:)
`-.__( MIŁEGO I SŁONECZNEGO DNIA