Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Hesiu, może tu ;)
  • 11 lat temu
    Witajcie kochane! tiffany, nie obawiajcie się tak mocno czerwonej chemii, ja jestem z babkami na wlewach, które otrzymuja ją i jedne lepiej drugie gorzej znoszą, ale trzymają się, jest to dzienna chemia, więc dostajesz i jedziesz do domu. Tylko, ze te kobietki to głównie z rakiem piersi są. Hesiu, skarbie pomodlę się za Ciebie, trzymaj się, będzie oki :) Pięknej niedzieli!!
  • 11 lat temu
    Tak, po chemii może się miesiączka zatrzymać. Czytałam to na innych forach. My tu w większości nie mamy tego problemu - nie miesiączkujemy, bo nie mamy tych narządów. Za to przyspieszona menopauzę:((
  • 11 lat temu
    Lena strasznie mi przykro, badz dzielna, nie poddawaj sie. Wiara czyni cuda, wiec wierzmy, ze bedzie dobrze.Dziekuje za namiary na lekarzy moze wybiore sie do Sopotu, mama jest zrezygnowana i nie chce nigdzie jezdzic dlatego chce sama z jej dokumentami pojechac i sie skonsultowac. W przyszlym tyg czerwona chemia,,, co przyniesie jak mama ja zniesie?.... strach, obawa jest oromna
  • 11 lat temu
    witam mam pytanie czy po chemii może zatrzymać się miesiączka?
  • 11 lat temu
    Jest dokladnie tak jak pisze lilith.p!:) W CO jest ok. opieka super,atmosfera też z niczym nie ma problemu, czujesz,że lekarze są tu dla Ciebie- w razie jakichkolwiek pytań bez problemu na wszystko odpowiedzą (nie to co na Polnej czyli nikt się z Tobą nie liczy, nie pyta o zdanie no może poza pielęgniarkami, które naprawdę się starały. Dla reszty jesteś tylko kolejnym przypadkiem rzuconym na taśmie). No ale to już na szczęście za mną. Jest tu i teraz. Wierzę,że będzie dobrze,że wychowam swoją córeczkę a nawet doczekam się wnuków. Jesienią planuję jakieś fajne wakacje tylko jeszcze nie wiem gdzie. Może macie jakieś miejsce godne polecenia? Lena31 MUSISZ UWIERZYĆ,ŻE BĘDZIE DOBRZE A CO NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAŁAMYWAĆ SIĘ!!!:) Wiem,że jest Tobie strasznie ciężko i nie łatwo ogarnąć sytuację,ale dasz radę. Kto jak nie MY/!? Pomyśl sobie,że masz tą przewagę,że znasz swojego przeciwnika i możesz walczyć, a są tacy którzy dowiadują się o chorobie w momencie kiedy nic nie można już zrobić. Przy wsparciu dziewczyn pokonasz tego skurczybyka. Lilka,Maria 58,Miłka BAAAARRRDZO dziękuję za wsparcie i proszę pomódlcie się za mnie.
  • 11 lat temu
    iwonazm dziękuję za słowa wparcia:) Również się trzymaj. Dobranoc wszystkim:)
  • 11 lat temu
    Jeśli chodzi o wizytę u Prof. Wicherka. W środę od 7:00 jest już otwarty sekretariat na II piętrze - oddział ginekologii. Pani daje Ci karteczkę, na której jest napisane, że prosi o założenie kartoteki i rejestrację do gabinetu 79. W rejestracji dokonujesz niezbędnych formalności. Dostajesz nr ID i idziesz pod pokój 79. Około 8:30 pielęgniarka zbiera kartoteki pacjentek. (Jak dojdziesz później, wystarczy, że zapukasz i podasz kartotekę.) W pierwszej kolejności Prof. przyjmuje swoje pacjentki i jak to ostatnio powiedziała pielęgniarka, mniej skomplikowane przypadki, gdzie nie trzeba konsultacji z innymi lekarzami. Około 12 przychodzi onkolog z oddziału chemioterapii i lekarz z oddziału radioterapii. Nieco czekania jest...
  • 11 lat temu
    Hesiu, jak w CO?? Trzymam za Ciebie mocno kciuki.
  • 11 lat temu
    Tifanny, jeśli chodzi o konsylium u Prof. Wicherka, to najlepiej by była Mama. Lekarz zawsze chce ocenić stan zdrowia pacjentki. Bez tego ani rusz. Możesz towarzyszyć Mamie na tej wizycie. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Z oddziału ginekologicznego, prywatnie przyjmuje dr Nowicki. Bardzo dobry specjalista, na wizytę możesz pojechać sama i omówić kwestię leczenia Twojej Mamci.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat