Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Mysle, ze zostalyscie wybrane by moc adoptowac te niewinne zostawione dzieci z domow dziecka, by przez wlasne nueszczescie dac dom obcemu dziecku by to dziecko dalo wam szvzescie, cieszcie sie ze zyjecie ze macie mozliwosci innych rozwiazan, nie kazdy ma tyle szczescia:-( z mama kiepsko.i bardzo sie boje ;(
  • 11 lat temu
    Mała, nie miałam radykalnej operacji - usunięto mi lewy jajnik. Może mimo tego będę mogła Ci pomóc. Strasznie ciężka dyskusja się tu rozwija. Mimo że teoretycznie mam szansę na dziecko, to wiem, że po chemii BEP te szanse są stanowczo mniejsze. Bardzo to bolało. Ale dotarło w końcu do mnie, że może widocznie dla mnie jest inna droga, która wiedzie do szczęścia. Przecież nie każdy musi mieć dzieci... Mimo że bardzo chciałabym, wolę uczyć się akceptacji wszystkiego, co się wydarzy. Choć to takie trudne.. Strasznie lubię swoje życie i teraz cenię je tym mocniej. Chcę być szczęśliwa mimo wszystko - mimo okropnie krótkich włosów, głupich spojrzeń, idiotycznych pytań ('a będziesz mogła mieć dzieci??? Niepotrzebnie zwlekalas! '), bólu kolan i łokci, braku własnych dzieci.... Wiecie, co najgorszego możemy w tej sytuacji zrobić? Nabawic się alergii na cudze dzieci. Cieszmy się życiem, dziewczyny....
  • 11 lat temu
    Mała, nie miałam radykalnej operacji - usunięto mi lewy jajnik. Może mimo tego będę mogła Ci pomóc. Strasznie ciężka dyskusja się tu rozwija. Mimo że teoretycznie mam szansę na dziecko, to wiem, że po chemii BEP te szanse są stanowczo mniejsze. Bardzo to bolało. Ale dotarło w końcu do mnie, że może widocznie dla mnie jest inna droga, która wiedzie do szczęścia. Przecież nie każdy musi mieć dzieci... Mimo że bardzo chciałabym, wolę uczyć się akceptacji wszystkiego, co się wydarzy. Choć to takie trudne.. Strasznie lubię swoje życie i teraz cenię je tym mocniej. Chcę być szczęśliwa mimo wszystko - mimo okropnie krótkich włosów, głupich spojrzeń, idiotycznych pytań ('a będziesz mogła mieć dzieci??? Niepotrzebnie zwlekalas! '), bólu kolan i łokci, braku własnych dzieci.... Wiecie, co najgorszego możemy w tej sytuacji zrobić? Nabawic się alergii na cudze dzieci. Cieszmy się życiem, dziewczyny....
  • 11 lat temu
    Hej mala86 tak jestem mężczyzną. Dziękuje że pytasz ja miałem nowotwór jądra 4 cykle chemii i teraz wyniki są ok i mam nadzieję że takie pozostaną. Tak jeszcze Ciebie spytam czy ty masz nowotwór zarodkowy że dostajesz BEP? Jak coś to pytaj. Dziewczyny nigdzie nie wyczytałem że Miałyście operację radykalną. A z tego co wiem to po chemioterapii niekiedy też można zostać szczęśliwą mamą ;). Pozdrawiam i życzę dużo siły. :)
  • 11 lat temu
    a w innym źródle jest tak: IC- guz jak w IA lub IB oraz pęknięta torebka guza lub obecne komórki nowotworowe w wymazach z jamy otrzewnej lub w płynie z jamy brzusznej....
  • 11 lat temu
    Lena 31 - moja Mama też podjada. Od czasu do czasu zje jakąś chałkę lub drożdżówkę. Czasem kostkę gorzekiej czekolady. Innym razem sernik, czy jakieś ciastko. Wszystko z umiarem.
  • 11 lat temu
    mala86 żadnych nacieków nie miałam....rak był "tylko" w jajniku lewym ale prawy jajnik był zmieniony w torbiel czekoladową. stopień I – guz ograniczony do jajników stopień IA – guz ograniczony do jednego jajnika (brak wodobrzusza) stopień IB – guzy w obrębie obu jajników (brak wodobrzusza) stopień IC – guzy jak w IA I IB, wodobrzusze lub komórki nowotworowe w wymazach z otrzewnej Według badania histopatologicznego pozostałe usunięte narządy były "czyste". Teraz jak to pisze łzy same mi cisną do oczu...4 miesiące minęły od operacji a ja nadal nie mogę sie oswoić z myślą że ich nie mam....
  • 11 lat temu
    Witajcie Kochane! to bardzo budujące, że tyle wsparcia dajecie każdej i każdemu z nas. Tiffany - Kochanie, nie duś wszystkiego w sobie. Do tej pory myślałam, że zostałyście z Mamą zupełnie same. Ale masz rodzinę. Pamiętaj, że Twoja Rodzina czuje to samo. Oddaj swoje cierpienia Bogu. Każdą swoją myśl przemódl. Proś o siłę nie tylko dla siebie. Gdy wszystko zawodzi - On nie! Polecam nie tylko Tobie, ale Nam wszystkim modlitwę do św. Rity, nowennę Pompejańską i koronkę do miłosierdzia Bożego. Szturmuj niebo! Każdą sprawę trzeba przemodlić. I nie poddawaj się, nie wolno Ci. Jeśli chciałabyś porozmawiać, daj znać proszę. Moja mama jest już po drugiej chemii. Dziś przypada 2 dzień po wlewie i powoli zaczyna się gorzej czuć. Ale damy radę. Wierzę, że to tylko chwilowa niedyspozycja. Potrzeba tylko czasu... Ściskam Was mocno Kochane!
  • 11 lat temu
    mala86, tak kiedyś rozmawiałysmy o tym kiedyś. z tego co pamietam miałaś ziarniszczaka tak? Ja miała raka na bazie endometriozy, nie miałam żadnych przerzutów, jednak torebka torbieli była pęknięta i sączył sie z niej płyn.... Wszystko jak widać zależy nie tyle co od stopnia zaawansowania jak typy histopatologicznego Dziewczyny a tak z innej beczki bo często sie słyszy żeby nie jest cukru, a mnie bardzo ciągnie do słodkiego i nie ukrywam podjadam sobie słodycze.
  • 11 lat temu
    Aga współczuję ci tej teściowej, co za rymunda !!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat