Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    dandy 30 lat to nie dużo jest czas na regeneracje:)
  • 11 lat temu
    zamiast cukru również jem ksylitiol
  • 11 lat temu
    Dandy 30% to dużo musimy być w tych 30stu:) ja jestem właśnie w trakcie 3 chemii pisze ze szpitala, została jedna. Brwi i rzesy jeszcze mam ale już mocno przezedzone dlatego pytam. Teraz czekam na okres ale obawiam się ze już nie dostane, za to po powrocie jego tez będę swietowac. Jak przechodzę to...przez dwa tygodnie umieram bardzo mi slabo, mdli mnie i strasznie boli wątroba. Denerwuje mnie ze tyle spędzam czasu w szpitalu a wszyscy tylko przychodzą i odchodzą, ale może warto:) Ale fajnie że masz już wlosy, a po jakim czasie zaczęły odrastać?
  • 11 lat temu
    Mala86 tak wypadły po ostatniej chemii. Także wypadły i zaraz zaczęły odrastać. Jak coś to pisz śmiało. Pozdrawiam, Powodzenia.
  • 11 lat temu
    dziewczyny dzięki za miłe słowa. Chemię kończę za tydzień:) Zastanawiam się po jaki czasie będę mogła zdjąć perukę...w te chwili moja jest dość mocno wyeksploatowana i zastanawiam się czy się opłaca kupować nową. Po jakim czasie od ostatniej chemii wam odrastały włosy tak że mogłyście swobodnie chodzić bez okrycia głowy? pozdrawiam Was i życzę pięknego dnia
  • 11 lat temu
    Co do cukru - może zmienisz na ksylitol?
  • 11 lat temu
    Mała, mam 30 lat i nie mam dzieci. O szansach na dziecko mówili mi onkolodzy i ginekolog - w Lublinie i Wrocławiu. Czytałam też w necie, jak będę miała więcej czasu to podeślę link. Generalnie mówiono mi, że tylko 30% chorych po BEP-IE może mieć potomstwo, co tyczy się kobiet i mężczyzn. Ale lekarze też mówili mi o przypadkach wręcz odwrotnych. Ja generalnie optymistycznie się do wszystkiego nastawiam ;) Co do okresu - skończyłam chemię na początku marca, miałam trzy serie i już drugi okres miałam 17.06. Dla mnie to normalnie święto było :) mój ginekolog też się ucieszył bardzo. A włosy wylecialy wszystkie, rzęsy nie, a brwi się prserzedzily. Teraz moje włosy przypominają już włosy, taki krótki język mam, ale zanim zapuszczac zaczęłam, to je zgolilam do zera cztery razy. I piłam sok z pokrzywy. Ale nie wiem czy to dobre metody ;) Na jakim etapie jesteś? Jak się czujesz? Ciężko przechodzisz to leczenie? U mnie była masakra... Ale już jest lepiej i lepiej. Zwłaszcza odkąd włosy trochę odstają od czaszki ;)
  • 11 lat temu
    mi tak ja włosy wypadły od razu to brwi i rzęsy się stopniowo przerzedziły. Za tydzień mam ostatnia chemię i praktycznie nie mam ani rzęs ani brwi.
  • 11 lat temu
    mala86 mi wyleciały wszystkie włosy po pierwszej chemi, natoiast brwi i rzesy wypadały stopniowo, trzymały sie najdłużej. Teraz jestem po piątej i praktycznie nie mam brwi i rzęs...
  • 11 lat temu
    mala86 mi wyleciały wszystkie włosy po pierwszej chemi, natoiast brwi i rzesy wypadały stopniowo, trzymały sie najdłużej. Teraz jestem po piątej i praktycznie nie mam brwi i rzęs...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat