Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
U mnie nadal smutno:-) mama slaba, ginie w oczach, jest ciezko i bardzo bardzo mi zle nawet sily pisac nie mam
-
Mario trzymam kciuki za pomyślność bad. kontrolnego.
Lena też mnie bolała ręka po wlewie ból był dość mocny ( w zgieciu w łokciu) do tego stopnia że nie mogłam zgiąc ręki żeby się ubrać ból utrzymywał sie ok. 3 tygodni a że jeżdżę na chemię co tydzień więc zapytałam pielęgniarke czy coś sie tam dzieje obejrzała stwierdziła że ok i faktycznie ból minął.
Tiffany co u Ciebie kochana jak samopoczucie mamy???
Hesiu a co u Ciebie? Mam nadzieję że z dnia na dzien lepiej.
POZDRAWIAM w chłodny i deszczowy dzionek. :D
-
Poza tym to gratuluje wyniku oczywiście marysiu!!! i oby juz tak zawsze było!!!
-
Witajcie :)
mario kochana, my z dziewczynami na fb omawiamy właśnie ten temat, jak to jest kiedy jest już po leczeniu!!! polecam ci do przeczytania dwie pozycje, które bardzo pomogły dziewczynom, ja jestem jeszcze w trakcie leczenia więc wszystko przede mną, ale mam te książki i będę czytać!!!! podaje link: http://www.empik.com/kurs-szczescia-pawlikowska-beata,p1080030358,ksiazka-p http://www.empik.com/kod-uzdrawiania-loyd-alexander-johnson-ben,p1045915924,ksiazka-p Miłego dzionka dziewczyny <3
-
odebrałam wynik markera , dobry, kolejne 3 miesiące spokoju, radziłam sobie z operacją, chemią ale teraz dwa tygodnie przed badaniem kontrolnym rozsypuje się w drobny mak, tak trudno zaakceptować fakt, że już nigdy nie będzie tak jak przedtem,
pozdrawiam
-
Hej Licia
Ja szykuje się na ostatnią chemię ( mam w czwartek), trochę się obawiam, bo po ostatniej bardzo źle się czułam, tydzień totalnie wyjęty z życia, ale nic chciałabym mieć już to za sobą.
Ja staram się dobrze odżywiać i myślę że ileś to wpływa na wyniki ale wiadomo kazdy organizm inaczej sobie radzi z chemią ale można się wspierać witaminkami w postaci owoców i warzyw:)
Czy którąś z Was bolała dłoń po chemii. Ja miała ostatnio wenflon w prawej dłoni i czuje jakby drętwienie, ból...
Całusy dla Was wszystkich i miłego wieczorku
-
Witajcie kochane <3
Ale tu pusto i cicho! czarownico, staram się zadbać o płytki, tylko jak? hehe, onkolog powiedziała, że nie ma nic z natury co mi pomoże, szpik musi sam sobie poradzić, czytałam w necie i tez nie znalazłam, na pewno podają sterydy, a to już mi nie podchodzi, albo osocze podają, ale to też w ekstremalnych sytuacjach chyba, tak jak przy operacji mi podali..więc mam kilka dni na produkcję! właściwie to wcale mi nie spieszno do tej chemii, fajnie się dobrze czuć :) A co u was kochane???? mała86 jeszcze troszkę i skończysz te weekendowe wypady!!!!
Miłego wieczoru, u mnie tylko tylko mecze i mecze!!! :P ;)
-
Szpital w którym jestem staje się chyba najpustszym miejscem w weekendy, wszyscy wychodzą w piąte,k a ja w każdą chemię zostaje na weekend sama, tylko ja i dwie pielęgniarki i lekarz, ale cicho tu.
Mi robia badania i ca przy każdej chemii, tk tylko na poczatkui na końcu cyklu, już się boje o moje wyniki, przedemna dwa dni i jedna chemia, jest bliżej jak dalej...oby:)
-
Tak sobie myślę że onkolog musi zrobić wszystko wg programu ale pewnie może zlecić w razie wątpliwości dodatkowe obrazowanie.
-
Lilciu przed Tobą jeszcze 13 wlewów więc z pewnością będą jeszcze badania obrazowe. Nie martw się:) Byle do przodu. Teraz dbaj o płytki żebyś dostała 6 cykl :)