Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Lilcia, no właśnie widzę. Wyszłam na 3 godzinki, a tu cała nowa strona do czytania:))))))
  • 10 lat temu
    turbanik ;) selfie hehe
  • 10 lat temu
    peruczka ;) w oryginale jasniejsza...
  • 10 lat temu
    oryginał ;)
  • 10 lat temu
    Lilcia ano mówiłaś ale człowiek taki czasami jest niedowiarek :D ;)
  • 10 lat temu
    ale dzisiaj wbijam hehe, ale Elbe to dla ciebie, abyś mogła zdążyć swietować z nami 400 stronkę ;)
  • 10 lat temu
    milka a nie mówiłam!!! supeeeerrr :D <3
  • 10 lat temu
    a ja zrobilam z peruką małe szaleństwo, mam zupełnie inny kolor niz oryginał!!! i jest super i nawet lepiej!! tak mówią, ale możecie ocenić same, spróbuje wrzucić tu foty ;)
  • 10 lat temu
    Witaj Krakusko ja lecze się w CO Bydgoszcz i dostaje dokładnie ta samą chemię którą Ty masz dostawać ja chemię miałam przyjmować co 3 tygodnie a jak pojechałam na pierwszą chemię to lekarz zmienił mi że chemie otrzymuje co tydzień ( 18 chemii za mna już 12) w schemacie jeden tydzień taxol drugi tydzien taxol trzeci tydzień taxol i carboplatyna i znowu od nowa lekarz twierdzi że przy takim systemie wynik końcowy leczenia jest zdecydowanie lepszy więc ja mu wierzę i tzrymam sie tych słów. Mi włosy zaczęły dość ostro wypadać po trzeciej chemii a brwi i rzęsy po dziesiątej. Ja wniosku na peruke nie musiałam wysyłać do NFZ poszłam do sklepu medycznego przy CO wybrałam perukę zostawiłam wniosek i po sprawie pani w sklepie mówiła że oni sami załatwiają pieczątki.Co mogę Ci doradzić to to żeby perukę starać się wybierać jak się ma jeszcze włosy to panie w sklepie super dobiorą . Mi tak radziły dziewczyny z forum posłuchałam i teraz mało kto wie że mam perukę bo fryzura i kolor praktycznie takie jak miałam naturalne. Jestem po 12 chemii i włoski już odrastaja. Dzisiaj byłam w Bydgoszczy na usg piersi i wszystko w porząsiu zarówno z piersiami jak i węzłami :D pozdrawiam ;)
  • 10 lat temu
    Mój surowiczy i tylko po łacinie... Jak napisałam wyżej dla przykładu:) Surowicze są podobno najczęstsze..,

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat