Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    DZIEWCZYNY, DO PONIEDZIAŁKU JEST CZAS ŻEBY SIĘ ZEBRAĆ I PODAĆ ILE OSÓB POJEDZIE DO CIECHOCINKA NA ZJAZD INTEGRACYJNY - MYŚLĘ ,ŻE TO ŚWIETNA SPRAWA I POSTARAJCIE SIĘ TAM BYĆ!!! W PONIEDZIAŁEK SPISZEMY LISTĘ OSÓB 100% PEWNYCH, WIĘC SZYBCIUTKO SIĘ OGARNIAJCIE, NAPRAWDĘ WARTO!! DOBRYCH SNÓW <3
  • 10 lat temu
    Informacja na głównej stronie forum.
  • 10 lat temu
    Otóż miło mi poinformować iż Społeczna Fundacja Ludzie dla ludzi jako organizator kampanii Policzmy Się podjęła decyzję o sfinansowaniu pobytu integracyjnego w Ciechocinku w dniach jak w tytule.Bedziemy mieli zapłacone noclegi z całodziennym wyżywieniem,natomiast dojazd oraz powrót płacimy sami.Ponadto ,otrzymałam informację jeszcze jedną piękną ,przedstawiciele Fundacji zechcą się z nami spotkać w Ciechocinku. :D Mam nadzieję ,że ta informacja pomoże podjąć decyzję tym z Państwa którzy zechcą dołaczyć do nas. Zapraszamy :D « odpowiedz Termin 18..IX-21..IX 2014
  • 10 lat temu
    Witam Was kochane! maria58- dziękuję! Jakoś trzymać się musimy, wyjścia nie ma...a mama to bardzo silna kobieta i jestem pewna,że z pomocą lekarzy i nas jako rodziny przetrwamy ten ciężki okres, a mama wyjdzie z tego. Mówiłam jej o Was...i czytam o tym, jak się wzajemnie wspieracie i moją mamę również. Pojawił się nawet uśmiech na twarzy mamusi :) Dziś ma wizytę u onkologa i będziemy wiedzieć co dalej, dlatego dziś jeszcze jest w ogromnym stresie, zresztą jak my wszyscy, ale myślę,że jak już rozpocznie leczenie to otworzy się na ludzi i świat i wtedy założę mamie konto tutaj..myślę, że pisząc z Wami poczuje, że nie jest z tym sama, że można walczyć i wygrać! Będę namawiać mamę na to, bo wiem, że poczuje się lepiej.Dziękuję kochana :* Wytrwałości życzę! marzena67845 - niestety nie słyszałam o takim przypadku,jak Twojej mamusi, ale mogę powiedzieć jedno. Mam znajomego, którego żona miała odległe przerzuty, a jej stan był bardzo ciężki, żadna z klinik nie dawała jej szans...leczenia podjęła się klinika Kopernik i...minęło 8 lat, a kobieta żyje i ma się dobrze...zaufaj tej klinice, tam naprawdę są wspaniali lekarze,a przede wszystkim ludzie! Trzymajcie się tam..życzę mamusi szybkiego powrotu do zdrowia!!! :*
  • 10 lat temu
    Witam wszystkich :D Kochani postanowiłam opisać historie mojej mamusi ,może ktoś bedzie w stanie mi pomóć.3 lata temu mamusia przeszła operacje wycięcia jajników ,macicy ,sieci większej ,część otrzewnej -rak jajnika G2.Potem przeszła 6 cykli hemioterapi ,wszystko było dobrze .Niestety po 3 latach mama dostała niewydolność nerek ,obecnie ma nefrostomie do jednej nerki ,druga nerka nie pracuje.Tomograf wykazał nacieki na pęcherzu moczowym i naciek na moczowodzie .Jeden lekarz powiedział że pęcherz trzeba usunąć ,z kolei drugi powiedział że usunięcie pęcherza nic nie da i potrzebna bedzie chemia lub radioterapia.Boje się że mama nie zakwalifikuje się do chemi bo ma jedną tylko sprawną nerke .Dodam że przeżutów odległych nie ma. Kolonoskopia też wyszła dobra Prosze o pomoc czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. .Wizyte u onkologa mamy za tydzień w łodzi w Koperniku .Mama ma 65 lat <3 Pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Lilcia dzięki za odpowiedź. Powiedz mi jak moge trafic do Was na fb? Znalazlam syrenki ale niestety grupa zamknięta i wysłana prośba o przyjęcie pozostała bez odzewu:( a moze nie ten adres? Zycze wszystkim dużo zdrówka:) <3
  • 10 lat temu
    miłka nie martw się, ja miałam przekładaną chemie aż 4 razy...Odpoczywaj i dbaj o siebie:)
  • 10 lat temu
    witam wszystkie, Elbe, gratulacje wyniku, ja dopiero rok ale jak pokazuje przykład twój i wielu innych mogą być i następne lata w pełnym zdrowiu, już nawet nieśmiało planuję następne wakacje a rok temu nie planowałam dłużej niż na kwartał, Miłka spokojnie takie przerwy się zdarzają, odpoczniesz trochę i te ostatnie dasz radę przyjąć a dzięki przerwie będziesz mniej zmaltretowana, Ankh28 namów mamę żeby zajrzała do nas, myślę, że nasze towarzystwo dobrze jej zrobi i nie martw się tak bardzo, matki są "nie do zdarcia" i na pewno dużo silniejsze psychicznie niż wydaje się to młodym, pozdrawiam, trzymajcie się cieplutko :D :D :D
  • 10 lat temu
    i znowu neutropenia i przerwa tydzień a już tak blisko końca. zostały mi 2 chemie do odebrania a tu znowu przerwa aż się poryczałam bo znowu się przeciagnie o kolejny tydzień ;(
  • 10 lat temu
    Elbe cieszę się razem z Tobą. Oby takie informacje były zawsze. anhk28 koncentrat z granatu mi bardzo smakuje.Piję bez rozcieńszenia 20 ml na czczo Wiem że ten specyfik nie uzdrowi mnie, ale dostarcza wiele cennych witamin. Lilcia fajnie że dali Ci stopień znaczny.Będziesz mogła korzystać z przywilejów. Ja po badaniu USG kolan. Wynik potwierdza,że moje kolana są chore. Uszkodzenia przy łąkotkach, chondromalacja chrząstki szklistej, duza torbiel pod kolanem prawym i wiele innych nieprawidłowości.Zapłaciłam dwie stówy za badanie ,ale teraz znam diagnozę i kolejny etap to konsultacja ortopedyczna na którą niestety muszę czekać. Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat