Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Lilcia, ja wysłałam papiery 7 sierpnia priorytetem, czyli mieli je u siebie 8 sierpnia.
Jeśli dostanę dostanę stopień znaczny to zasiłek pielęgnacyjny dostane od dnia złożenia papierów czyli 8 sierpnia z wyrównaniem? Przypuszczam, że komisję będę miała dopiero w grudniu..:(
-
Witajcie perełeczki :)
Kucja trzymam kciuki za wyniki!
Lenka, to jakaś masakra co tam u Ciebie się dzieje :/ ja złożyłam 7 lipca wniosek, komisję miałam 25 sierpnia a odbiór orzeczenia po tygodniu był, następny tydz. czekałam na legitymację.... w tym samym dniu co odebrałam orzeczenie złożyłam papiery o zasiłek pielęgnacyjny, i już mam decyzję, że został przyznany ;) i będzie wypłacony wstecz od 7 lipca :) między 10-15 każdego miesiąca...stopień niepełnosprawności dostałam znaczny na 5 lat...jeszcze kartę parkingową mam do załatwienia...Piekna pogoda, i oby w czasie naszego wyjazdu było tez pieknie :)
-
Witajcie
kucja również trzymam kciuki:)
miłka super że juz masz prawie końcówkę chemii ...a tak właściwie to czemu masz ich aż 19?
Dzisiaj dzwoniłam do Powiatowego Zespołu ds Orzekania o niepełnosprawności do Gorzowa Wlkp. Pani powiedziała mi, że czas oczekiwania na wezwanie to 4- 5 miesięcy od daty wysłania wniosku!!!
Dokumenty wysłałam na początku września. Jestem zdziwiona, że tak długo trzeba czekać. Nie wiadomo czy w ogóle w tym roku będę mieć komisje...Któraś z Was tez tyle czekała?
Buziaki :D
ide na ogród na kawkę..cudowna pogoda. Oby tak były w Ciechocinku.
-
Kucja trzymam mocno kciuki za pomyślność wyników, wygląda na to że róznie badania TK wyglądają ja miałam z kontrastem więc piłam, podali dożylnie i jeszcze wlali w odbyt brrrr ale widać tak miało być ;)
co do pielęgnacyjnego to zgadza się otrzymuję 153zł z MOpsu ale gdy na pierwszej komisji w zusie mi przyznano pielęgnacyjny to miałam zgłosić do mopsu że otzrymałam ze zusu a teraz po drugiej komisji nie przyznali w zusie więc zostaje z mopsu. zakręcone to. A jeszcze dzisiaj byłam w Zusie bo chorobowe skończyło mi się 27 lipca a rentę przyznali mi od 29 lipca jeden dzień "uciekł".
Dzisiaj kupię płyn i liczę że pomoże bo zaczynam schizować :(
Kucja relaksuj się i odpoczywaj póki fajna pogoda :D
-
Witam.
Już w domku po tomografii komputerowej. Wynik za 10 dni przy kontroli ginekologicznej + oznaczenie markera Ca125. Byłam niesamowicie zdziwiona, bo do litra wody którą musiałam wypić przed badaniem nie dolewali środka z kontrastem.Pani powiedziała, ze odeszli od tej metody.W trakcie badania otrzymałam kontrast dożylny.
Oby tylko badanie wyszło dobrze.Mam jakieś pobolewania i pieczenie w okolicy wątroby i przepony.
Miłka jeśli masz orzeczenie o niepełnosprawności o stopniu znacznym to zasiłek w kwocie 153 zł otrzymujesz z miejca gdzie składałaś wniosek.
Nie można otrzymywać tego świadczenia z dwóch organów.Ból o którym piszesz jest od zębów.Miałam tak samo.Zęby i dziąsła wyniszczone przez chemię.Stomatolog ma rację.
Usuwanie dopiero po zakończonej chemii z wynikiem.Możesz robić płukanki.Fajny płyn - ELUDRIL, łagodzi bóle, odkaża jamę ustną.Można kupić bez recepty.
Hesia i Tiffany dawno nic nie pisały.Też zastanawiam się co u Nich.
A teraz idę na relaksację do mojego ulubionego ogródka.
Pozdrawiam.
-
Witam w słoneczny dzionek :D
w ubiegłym tygodniu dostałam orzeczenie komisji z ZUSU ( drugie) i tak jak po pierwszej komisji tak i teraz dostałam rentę na 2 lata (całkowicie niezdolna do pracy) jedyne co sie zmieniło to to że po pierwszej komisji przyznali mi pielęgnacyjny a po drugiej już nie.
W czwartek ostatnia chemia (dziewiętnasta) i KONIEC!!!! chociaż nie bardzo potrafie się cieszyć bo coś mnie ciągnie i pobolewa z lewej strony od ucha w kierunku dołu niewiem czy to może od zęba bo po chemii strasznie mi się posypały a stomatolog dopóki nie skończe chemii i nie przyniose badań typu krzepliwość itp nie chce słyszeć o usunięciu :( już się martwię czy tam sie coś złego nie dzieje :(
dziewczyny czy któraś z Was wie co się dzieje z Hesią i Tiffany???
-
Lilcia...dziękuję <3 Mama to silna kobieta i wierzę,że szybko z tego wyjdzie :) Będę rozmawiać z onkologiem przy wypisie mamy ze szpitala i zobaczymy. Na razie kuruje się po operacji. Pozdrawiam Was wszystkie :*
-
Lenka, napiszę ci na maila, wszystko jest ustalone już :)
Kucja trzymam kciuki kochana <3
ankh28, wszystko zależy od organizmu mamy, ale zapewne od lekarzy najwięcej! duzo siły życzę mamusi!! Miłego wieczoru wszystkim..
-
Dziewczyny są jakieś szczegóły odnośnie Ciechocinka?
-
Witajcie.
Lena powinnaś udać się do lekarza rodzinnego a ten pokieruje Cię do laryngologa.
Trzeba to zbadać.
ankh mama zapewne otrzyma antybiotyk aby usunąć stan zapalny a po kilku dniach jak badanie krwi będzie ok. otrzyma chemię.
W czwartek staję na komisję orzekającą o niepełnosprawności.Odwoływałam się i zobaczymy co nowy zespół orzekający powie.Na ten dzień miałam dlugo oczekiwaną wizytę u neurologa a wczoraj wezwanie i wizytę u neurologa musiałam przełożyć.Nowy termin odległy bo na 24 pażdziernika.Chyba mam pecha.
Słoneczko zaczyna przebijać się przez mgłę i wybieram się na ogrógek działkowy - moja najlepsza odskocznia od problemów.
Pozdrawiam i całuję. Miłego dzionka!