Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
-
masz rację, jutro zadzwonię i zapytam:) Buziaki
-
Lenko zadzwoń i zapytaj czy n ie dałoby się przyspieszyć orzecznika,uzasadnij np tym ,że nie masz pieniążków.Tam też są ludzie .Może przyspiesza.Często tak jest.To nie jest regułą ,że orzecznik za 3 czy wiecej miesiecy.U mnie w woj lubelskim ,mąż czekał ok miesiaca na orzecznika.Pozdrowionka
-
garcia dziękuję za info. Czyli jeśli dostanę ten st. znaczny to otrzymam wyrównanie zasiłku pielęgnacyjnego od lutego (operacja). Byłoby super. O rentę socjalna tez moge sie ubiegać dopiero po otrzymaniu stopnia....Najgorsze jest to, że muszę czekać az tyle miesięcy...:(
-
Lena, orzeczenie o stopniu znacznym uprawnia cię automatycznie do otrzymania zasiłku pielęgnacyjnego. O wypłatę zasiłku wnioskujesz do opieki społecznej w swoim mieście. Wypłacą Ci od czasu od kiedy ubędziesz miała uznaną niepełnosprawność czyli od dnia operacji.Jeśli nie masz żadnych dochodów i nie należy ci się renta możesz starać o rentę socjalną .
Informacja dla dziewczyn które mają w swoim ubezpieczeniu opcje wypłaty świadczenia za szpital, operacje. W tym ubezpieczeniu też jest punkt leczenie specjalistyczne. Chemioterapia , radioterapia jest w zakresie tego leczenia. Jak składałam wnioski to pracownik przyjmujący nie bardzo był zorientowany ale wypisał wszystko i świadczenie zostało przyznane
-
Lilcia, sierotka ale to zagmatwane :)
Czyli, jeśli dostane orzeczenie o znaczym stopniu niepełnospr. (powiedzmy w grudniu) to w ciągu trzech miesięcy muszę złożyć wniosek o otrzymanie zasiłku pielęgnacyjnego to wtedy dostanę wyrównanie? Dobrze rozumiem?
sierotka, ale ja jeszcze nie byłam na komisji - musze czekać 5 miesięcy...Zastanawiam się czy ja wtedy dostanę st. znaczny...Będę miała już swoje włosy
Hesia witaj:)
Ja skończyłam w końcu chemie 14 lipca, a przekładali mi 4 razy. Byłam ostatnio na kontroli, tomograf ok, następna wizyta w listopadzie. Włosy mi powoli odrastają.A w tym tygodniu jedziemy do Ciechocinka na spotkanie :)
Buziaki
-
Cześć Dziewczyny! Bardzo Was przepraszam ,że jestem tak mało aktywna. Jakoś tak po tej operacji czerwcowej nie mogę się ogarnąć. 11go września miałam dostać kolejną chemię ale z powodu kiepskich wyników krwi przesunęli mi na razie o tydzień na 18go. Mam nadzieję,że tym razem nie odeślą mnie z kwitkiem...! A co tam u Was dziewczyny? Ja żyję nadzieją,że jak skończę te 6 chemii to będę miała już spokój z gadem bynajmniej choć na kilkanaście lat!:)
-
Słuchajcie dziewczyny jak ktoś składa wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności ,powinien od razu w druku wpisać ,że prosi o zasiłek pielegnacyjny i umotywować zwiężle ,po co czekać na orzeczenie ? Orzecznik od razu za jednym podejsciem ustosunkowuje się do prosby pacjenta jej zasadności lub nie .Tak my zrobiliśmy i tak trzeba ;) ;)
-
Przepraszam Lenka, pomyliłam sie, wklejam prawidłowe brzmienie przepisu..Zasady ustalania prawa do zasiłku pielęgnacyjnego:
Jeżeli wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego zostanie złożony w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia
o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności (art. 24 ust. 2a ustawy). W przypadku złożenia wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego po upływie 3 miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, prawo do tego świadczenia ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego (art. 24 ust. 2 ustawy).
Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia (art. 24 ust. 4 ustawy).
-
Tak, z wyrównaniem, ale jest coś takiego,że pod warunkiem jak złożysz wniosek o zasiłek do 3 miesięcy od daty złożenia wniosku o orzeczenie, w przeciwnym razie będzie się liczyło od daty otrzymania orzeczenia...