Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    czarownica Napisz proszę jak u Ciebie to wyglądało przed operacja jak wychodziło z usg czy było opisywane jako torbiel czy guz?Dobrze zrozumiałam,ze z tego co widzieli przez usg myśleli,ze zmiana łagodna?Ostatni lekarz,który mi w szpitalu robił usg zapewnił na 200%,ze moje torbiele nie sa rakiem jak bardzo marze aby miał racje!Jednak jak otworzą to już bedą wiedzieli co tak naprawdę tam siedzi,a histopatologia tylko potwierdzi lub wykluczy. Ściskam Was dziewczyny mocno
  • 10 lat temu
    Miłka Twoja rada z majerankiem odniosła100% sukces.Kaszel z suchego zmienił się na mokry, gardło nie drapie i czuję się dobrze.Jeszcze wczoraj rozmyślałam czy dam radę pojechac do Katowic na wizytę,a rano kiedy wstałam stwierdziłam,że jest całkiem ok. i mogę jechać.Głos mam jeszcze zmieniony ale to pikuś w porównaniu do tego co było A teraz o wizycie w por.osteoporozy. Wykonano mi badanie z kości udowej.Wynik pocieszający bo nie mam jeszcze osteoporozy tylko osteopenię.W czwartek na badania krwi -poziom wapnia + badanie z dobowej zbiórki moczu- chodzi o uwalnianie wapnia czy cos w tym temacie.Lekarz miły sympatyczny ,udzielił mi paru wskazówek odnoście moich torbieli pod kolanami Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczona wizytą. Merlin znam dziewczynę, która po usunięciu torbieli była 3 miesiące na L4.Jej praca wymagała dżwigania od 8 do15 kg.Lekarz powiedził,ze po zabiegu moze nosić 3 kg a jeśli chce wrócić to pracy to pracodawca musi jej zagwarantować mniejszy wysiłek. Czarownica wspaniałe wieści dotyczące Bożenki. Fajnie, ze otrzyma Avastin. Trzymam kciuki i bardzo jej kibicuję w walce. Lilcia dziękuję za szczegóły. Pozdrawiam Was wszystkie w ten słoneczny dzionek.
  • 10 lat temu
    Merlin zapytaj lekarza.Ja miałam usunięty guz jajnik i jajowód i po miesiącu czułam się dobrze ale jak będzie z torbielą najlepiej dopytać.Kochane byłam dzisiaj z Bożenką.Pani doktor b.fajna powiedziała nam,że przypadek Bożeny to powinno się w książce opisać bo pierwszy raz widzi człowieka chodzącego ponad rok z wodobrzuszem ,odbarczanego tyle razy i do tego żywego.Powiedziała że to niesłychane,że Bożena żyje. Porozmawiałyśmy,zbadała Bożenę-jest ok,mamy skierowania na tk; brzuch miednicę i kl piersiową,przepisała leki przed chemią (steryd,osłonę i parę innych)No i najważniejsze Jak będą dobre wyniki krwi i moczu będzie Avastin :)Chemię rozpoczyna początkiem kwietnia.
  • 10 lat temu
    Witam dziewczny, u mnie tez sloneczko za oknem. Mam dac lekarzowi znac co do terminu usuniecia tej torbieli, jak sie zdecyduje to gin powiedzial ze ja usunie jeszcze w tym tygodniu. Tlumaczyl mi prawie jak krowie na miedzy ze usunie tylko cyste i bez usowania janika bo on ma jeszcze swoja funkcje do pelnienia i z uadnym wypadku nie bedzie ruszla drugiego janika czy macicy.Ja mu mowie ze mam juz swoj wiek dzieci i wiecej nie potrzebuje,a on mi mowi ze nie bedzie usowal czegos co ma do wypelnia swoje zadania, i nie chce zeby po radykalnej operacji pojawily sie nowe problemy zwiazane z menopauza. Mysle duzo nad tym tematem szczegolnie ze ten janik a raczej torbiel nie daje mi o sobie zapomniec bo ciagle gdzies mnie boli a to w lewym boku a to niby nerka a to pachwina albo udo. Pozatym pracuje ale tak sie sklada ze jest to osrodek opiekunczo leczniczy i widze na codzien ludzkie problemy zwiazane ze stanem zdrowia i niepelnosprawnoscia fizyczna i w przypadku mojej pracy ciezko sie z tego wylaczyc. Mam pytanie ktore kuz tu zadalam jak jest z powrotem do pracy po zabiegu usowania torbieli czy da sie wrocic do pracy po tygodniu dwoch.Moj gin wspominal o 3 tygodniach u mnie w pracy trzy tygodnie to wiecznosc, zwyczajnie sie boje ze mnie po tym zniej wywala jak na tak dlugo zawale.Wiem ze zdrowie wazne a zyc z czegos trzeba bo na utrzymaniu dzieciaki sa, dodan tylko ze u mnie w pracy jak to przy chorych trzeba czasem kogos przewrocic na bok, przewninac, podnies, przetransportowac na wozek, czy ja bede po dwoch tygodniach zdolna do takiej pracy?
  • 10 lat temu
    Witaj merlin.Ja miałam pierwszą z moich operacji tak zrobioną.Cięcie poprzeczne na bliźnie po cesarce. Przeszłam tę operację bez problemów oprócz tego że miał to być guz łagodny a wyszło inaczej.Pomijając te sprawy to było ok:)teraz to już jestem pokrojona jak kura po uboju ;)
  • 10 lat temu
    Witaj merlin.Ja miałam pierwszą z moich operacji tak zrobioną.Cięcie poprzeczne na bliźnie po cesarce. Przeszłam tę operację bez problemów oprócz tego że miał to być guz łagodny a wyszło inaczej.Pomijając te sprawy to było ok:)teraz to już jestem pokrojona jak kura po uboju ;)
  • 10 lat temu
    merlin Jestem z tym samym problemem co Ty.Przestalam miesiaczkowac 2 miesiące temu także mam wywoływana luteina pierwsza miesiączka słaba,ta teraz masakra strasznie obfita,także odczuwam promieniowanie jajników mam torbiele na obu już teraz niestety,markery w normie,termin operacji początek kwietnia prowadzi mnie wspaniały i bardzo doświadczony docent to on będzie decydował o moim losie,także boje sie,ze to rak..jednego już miałam tarczycy na wycięciu sie zakończyło i tylko łykanie tabletki mi o tym przypomina..wcześniej żadnej tabletki na tarczyce wszystko w normie..a jednak mikrorak siedział.Mowia,ze mam zaburzenia hormonalne związane z wiekiem mam 40 lat plus brak tarczycy za mało progesteronu-zobaczymy co życie przyniesie? Pozdrawiam Was wszystkie dzielne kobietki:)
  • 10 lat temu
    Mam jeszcze jedno pytanie, moj ginekolog zaproponowal mi usuniecie torbieli nie przez laparoskopie tylko przez ponowne naciecie blizny po cesarce.Czy ktos sie z tym spotkal?Czy to jest normalny proceder, na pierwszej wizycie spominal o laparoskopii.
  • 10 lat temu
    Witam juz po wizycie u gina, torbiel sie nietety nie wchlonela a w przeciagu tych miesiecy u na pierszej wizycie 53.4x37,8 na dzisiejszej 58,9x4,16. Gin powiedzial ze nie mam sie bac jednak on by to juz zoperowal, jednak nie jest to cos co by trzeba bylo operowac juz jutro.Jest to cysta jednokomorowa wypelniona dosc wyraznie plynem.Gin nie daj mi gwarancji ze to cos zlego czy tylko cyta ale powiedzial ze niewilkie powiekszenie tej torbieli, jednokomorowosc jej i wyraznie wypelnienie plynem raczej nie wskazuje na cos zlego.Dodal tylko ze wyklucza torbiel czekoladowa bo by miala wyraznie inna barwe na usg.Boje sie troche jutro mam do niego zadzwonic i powiadomic czy zdecydowalam sie na zabieg. AgaD677 ty tez mialas torbiel z dosc niska wartoscia markera ca 125, ktora okazala sie potem nowotworem? Doradzcie cos kochane forumowiczki, bo mam duzo nieposkladanych mysli.
  • 10 lat temu
    Kochane my jutro z Bożenką jesteśmy na pierwszej konsultacji przed chemią... trzymajcie kciuki!! Pepeszka to co powiecie mamie zależy od tego jak to czujecie.Tak jak pisze Kucja Wy znacie mamę najlepiej.Jednak możecie się troszkę wstrzymać z tą otrzewną do wyniku histopatologicznego.Mama ma odpoczywać,nabierać sił i dodatkowy stres nie jest narazie wskazany.Nie zmieni to wiele a może mocno podłamać.Możecie za to delikatnie przygotować mamę że wyniki mogą być różne...Teraz najważniejsze jest dbanie o dietę,reguralne posiłki,dobre samopoczucie i bojowe nastawienie mamy :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat