Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Witaj pepeszka79. Wszystko zależy od mamy. Jeśli będzie chciała poznać prawdę to lekarz jej wszystko wytłumaczy.Obecnie lekarze nie robią tajemnicy z choroby nowotworowej. Teraz należy spokojnie czekać na wynik histopatologiczny.Jak mama dostanie wypis ze szpitała to po przeczytaniu wszystkiego się domyśli.Możesz powiedzieć mamie ,że są guzy i że czekacie na opis a potem w zależności od opisu czekać ją będzie dalsze leczenie. O metodach leczenia powinien mamę poinformować lekarz. Teraz spokojnie mama ma dochodzić do siebie.Zdrowe żywienie unikanie słodkości i tłuszczów,wskazane soczki warzywa i owoce dieta lekkostrawna (chude mięso, ryby ,ser biały). Mama ma odzyskać siły, mieć dobre wyniki krwi aby mogła otrzymać chemię. Życzę wytrwałości bo dużo przed Wami.Dodam tylko, że ja jak tylko otworzyłam oczy po zabiegu to zapytałam lekarza czy to rak. Lekarz spojrzał mi w oczy i skinął głową dodając "my zrobiliśmy co było możliwe a resztę wytłucze chemia" .Informację przyjełam ze stoickim spokojem, zero paniki i myślenia o śmierci.Z bojowym nastawieniem przystąpiłam do dalszego leczenia.Przez 5 miesięcy moja rodzina nie wiedziała o mojej chorobie.Bardzo chciałam chronić moją mamę , aby się nie zamartwiała.Wiedzieli bracia lecz mieli zakaz informowania mamy.Powiedziałam o chorobie jak byłam przed szóstą chemią.Mieliśmy wesele w rodzinie i musiałam podać powód naszej niebytności na ślubie. Minęlo 2 lata. Bywa różnie lecz się nie poddaję. Pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Ja bym wolała wiedziec ale to ty znasz najlepiej swoja mamę sama zdecyduj.
  • 10 lat temu
    Bardzo mi przykro
  • 10 lat temu
    Witam serdecznie. Dwa tygodnie temu moja Mama trafiła z wodobrzuszem do szpitala zdiagnozowano guzy na obydwu jajnikach i mięśniaka.W piątek odbyła się operacja(dopiero po 2 tyg. ponieważ płyn wszedł w płuca).Lekarz powiedział nam ,że jeden guz jest nie złośliwy , drugi złośliwy i że widział rozsiew na otrzewnej ściennej.Na razie mamy nic Mamie nie mówić i czekać za chostopatologią....potem chemia.....Bardzo proszę o poradę jak Mama ma się przygotować do chemii...i powiedźcie czy powiedzieć jej już o otzrewnej czy rzeczywiście czekać na wyniki????Tak bardzo się boję, warjuję.POzdrawiam i dziękuję.
  • 10 lat temu
    merlin jk miała usg to lekar dokładne okreslił wielkość torbieli, ile ma komur i czy jest w niej płyn czy coś twardego, stałego czyli tzw potworniak A markery nie zawsze świadczą o nowotworze znam kilka kobietek wśród nich jestem ja co miały niski marker Ca a i tak się leczymy z tego paskudztwa Niestety musisz czekać
  • 10 lat temu
    torbiel wykryli w kwietniu operacja w listopadanie w tym czasie tab hormonale
  • 10 lat temu
    Merlin ja miałam usuwaną torbiel ale tradycyjne cięcie do pracy jestem sprzedawcą wróciłam po 8 tygodnich
  • 10 lat temu
    He 4 to marker o wyższej czułości niż pozostałe i służy do monitorowania tych pacjentek u których inne markery są w normie albo tylko nieznacznie podwyższone. Może on jednak też być podwyższony nie tylko z powodu raka.
  • 10 lat temu
    Witam Was kochane;-)))) Jakieś kilka dni temu pisałam o markerach HE4.Czy wiecie moze cosik w tym temacie?? Będę naprawdę bardzo bardzo wdzięczna. Witamy nowe kobietki i życzę wszystkiego dobrego. Dziewczyny kurujcie się. Ja osobiscie biorę biomarin i działa...miłego spokojnego dnia <3
  • 10 lat temu
    Mam jeszcze takie teoretyczne pytanie do was dziewczyny a mianowicie kiedy (po jakim czasie)mozna wrocic do pracy po laparoskopi?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat