Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
ania57
zazdroszcze nastawienia kolezanki do wynikow. ja tak jak Ty jestem przerazona kiedy ide na kontrole i kiedy odbieram wyniki :/ mowisz ze kolezanka jest juz 15 lat po chorobie SUPER !!
-
(wyslalo mi wiadomosc jak jeszcze jej nie dokonczylam haha) ja jak odbieram wynik to tak mi sie rece trzesa ze nie moge ich otworzyc :/ a jak czytam ze wszystko jest dobrze to- rycze z radosci :) chlopak czasami jak mnie taka widzi to nie wie czy wynik jest zly czy poprostu placze z radosci :) jest przerarzony
jak dzwonie do mamy to ona tez nie wie czy wszystko ok czy to radosc hihi :) ale nie umiem tego opanowac rzycze wtedy jak male dziecko :)
mojej kolezanki mama jest po raku jajnika juz 20 lat !! ma sie swietnie ani razu nie miala nawrotu choroby :) i powiem Ci ze tez podchodzi do wszystkiego ze spokojem
-
dodam ze znam duzo ludzi ktorzy po raku(roznego rodzaju) sa juz duzooooo latek :) wszyscy maja sie swietnie :)
-
mi włosy zaczęły kiełkowac tak 1,5 miesiąca po chemii.urosnie taki baran jak trwała,mnie postarzył o 10 lat,jeszcze pofarbowałam na blond a nie mam takich delikatnych rys twarzy.teraz wróciło do normy,ale owal twarzy opadł i teraz czekam jak mi się dekold pomarszczy,narazie jest ok,więc noszę dekoldy ile się da.
-
a jeszcze coś,po operacji nastraszyli że mogą puchną nogi,od chłonki,więc byłam u masażysty na masazu limfatycznym,ale jakoś mi nic nie puchnie,w końcu przeszłam z gdańska do częstochowy na piechtę
-
i jeszcze jedno tak po tym leczeniu ci wszyscy psychologowie i lekarze pieprzyli mi że psychika to połowa sukcesu,ja myślałam sobie powiedcie że mam dobre wyniki to nie bede ryczec,tak brałam ich na litoś.teraz z prespektywy z cała odpowiedzialnością kieruję to do nowych zczególnie które tu zaglądają że to to jest prawda.trzeba byc twardym a co będzie to w rękach Boga.jak dzoniła do mnie mama,to ja oczywiście ryczałam,a ona mi powiedziała jak będzie tak będzie weż się w garśc,jak masz zyc to bedziesz .a nie oddałam sensu co chciałam przekazac,wolę mówi na żywo
-
ona 25 ty jesteś ze stanów,to jakąś profilaktykę stoujesz za namową lekarzy.i czy leczyłaś się tam czy w polsce
-
wiecie co mi chodzi po głowie,gdzieś na węgrzech jest klinika co leczą głodówką,codziennie lewatywa i oczyszczenie organizmu,ja bym była chętna gdyby w polce coś takiego było,na węgrzech to kosztuje 6 tysięcy taki pobyt.gdzieś to czytałam.
-
Kuka37, zachowaj rozwagę. Po co Ci głodówka. Jesteś zdrowa kobitko. Każda z nas troszkę świruje, ale czy przed chorobą nie świrowałyśmy. Na pewno tak, tylko trochę inaczej. Były diety -dla odchudzania, były inne zabiegi- żeby pieknieć. Teraz też jest tak samo, dołączyły tylko te paskudne badania kontrolne, ale jak widać i to da się przeżyć.
-
Kuka, ja po operacji i chemii całkowicie posiwiałam. Moje nowe włoski wygladały inaczej, ale i tak je bardzo polubiłam. Zmarszczki denerwują mnie najbardziej, ale też uczę się je polubić. Napisz mi coś o tych masażach, mam obok swojego domu chińskie spa, ale myślałam ,że masaże limfatyczne nie są wskazane. Szukam teraz informacji na temat masaży ,zabiegów kosmetycznych dozwolonych dla takich babeczek jak my. Do roboty na wiosnę i święta, nie za okna i podłogi tylko za siebie.