Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
-
Merlin,spokojnie,to nie nowotwór, najpewniej skutek zabiegu. Mogli naruszyć jakiś nerw stąd bóle.Być może masz jakiś stan zapalny więc jak nie przejdzie przez parę dni to skocz do lekarza a najlepiej wieczorem na izbę przyjęc do szpitala ;)
-
jak ból sie będzie nasilał to może nie lekceważ go tylko idź do lekarza w razie czego szpital otwarty 24h
-
U mnie tez miesiaczka ma sie wkrotce pojawic gdzies za jakies 7 dni, chociaz nie wiadomo nic nigdy u mnie bo przed operacja mialam strasznie dlugie nieregularne cykle.
Niepokoi mnie ta podwyzszona temperatura i dreszcze, oraz okropny tez bol jaknika po lewej stronie tam gdzie mialam torbiel, tzn pachwiny i uda.
Albo pojade na pogotowie, albo zaczekam do poniedzialku ale tak mi jakos glupio nie che slyszec ze jestem panikara i przychodze z taka drobnostka.
-
chłopaki z karetki chcieli mnie zabierać do szpitala ale się nie zgodziłam, uznali że to rodzaj kolki jelitowej? Najważniejsze że przeszło. Może tez zbliża a ci się termin miesiączki? Nie panikuj
-
merlin tez tak miałam przed pierwszą @ po operacji. Ból między łopatkami był taki straszny że mąż wezwał karetkę. Dali mi coś rozkurczowego i ketanol Pomogło. Na drugi dzień dostałam miesiączkę, a przy kolejnych było juz wszystko ok
-
Hej witam ponownie wszystkie panie, pisalam tu odz czasu do czasu.Mialam laparotomie dokladnie 4 tygodnie temu, jak sie okazalo po histopacie, lekarz ginekolog powiedzial mi ze to byla zmiana lagodna.
Mialam spokoj jakies trzy tygodnie poza dolegliwosciami zwiazanymi z cienciem i poczatkowo bigunka.
Od tygodnia boli mnie lewy bok a mianowicie pachwina po tej samej stronie, na ktorej byla usunieta torbiel,lewe udo, pozatym w nocy pod prawa lopatka/zebrem mie moge zlokalizowac dokaldnie tego miejsca podczas lezenia budzi mnie rozpierajacy bol,ze nawet trudno wciagnac glebiej powietrze bo tak boli i dzis pojawila podwyzszona temperatura 38 stopni, dreszcze.
Nie weim co to moze byc, znow panikuje, na ostaniej wizycie lekraz powiedzial zmiana lagodna i mam wymazac cale to wydazenie z ta zmiana z pamieci i zyc normalnie, staram sie ale to naprawde boli, mam namysli te dwa miejsca.Jak pojde do gina to pewnie powie ze panikuje.
Prosze was o prade co to moze byc dlaczego boli po dwoch przeciwleglych stronach?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
-
ankh dziękuję za szybką odpowiedź :* wiem te słodycze to jest tragedia i muszę to dziadostwo ograniczyć do minimum,tylko u mnie wygląda to tak,że jeden dzień nie jem,a później nadrabiam za trzech :/ no,ale twardym trzeba być! :D
miłko cieszęe się,że nic Ci tam w tej nodze nie wyszło i mam nadzieję,że przestaniesz te bóle odczuwać :)
olusia trzymam kciuki za pomyślne wyniki :)
kupiliśmy z małżem mym sokowirówkę (wiem wiem wyciskarka lepsza,ale nie dysponowaliśmy luźnym 1500-2000zł więc póki co sokowirówka musi wystarczyć),może się trochę witamin napije i zdrowia przy okazji ;)
-
KOCHANE FORUMOWICZKI :) DOBRZE, ŻE JESTEŚCIE. GDYBYM TU NIE ZAGLĄDAŁA, CHYBA BYM SIĘ ZAŁAMAŁA. A TAK DOWIEM SIĘ CZEGOŚ MĄDREGO, WIDZĘ WASZE WZAJEMNIE WSPARCIE I OD RAZU MI LŻEJ. D*Z*I*Ę*K*U*J*Ę !
-
Lenka ja skierowanie otrzymałam bez problemu u mnie w przychodni 3 razy w tygodniu w poradni ogólnej przyjmuje chirurg i dobrze bo wtedy idzie się bez skierowania jako do lek. ogólnego obejrzał nogi "powykrecał" na różne strony i jak mu powiedziałam że jestem po operacjach i chemii od razu dał na prześwietlenia na skier. napisał "duże zdjęcia". Także u mnie to tak wyglądało ;) pozdrowionka
wreszcie pojawia się słoneczko ale "jak znam życie" nie na długo bo we wtorek przyjeżdża do mojego miasta karuzela będą do 5 maja i zawsze tak jest że jak przyjada to jest zimno i deszczowo chyba że w tym roku anomalia i bedzie ciepło :D