Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    czarownica ciesze się z Tobą i zycze Ci aby ten spokój trwał i trwał i trwał. Ja jadę 29 maja a póki co jutro odbieram przeswietlenie nogi 22 idę do neurologa bo trzeba powoli składac papiery na niepełnosprawność girka jak bolała tak boli :( Nana jak mozesz napisz jak sie czujesz i czy któraś z dziewczyn wie co u Lilci czy bóle ją puściły jak się goi rana??? Życze spokojnej nocy <3
  • 10 lat temu
    witam wieczorową porą :) czarownico cieszę się,że u Ciebie wszystko wyszło ok :) magg nie martw się tym spadkiem kondycji,organizm masz wymęczony operacjami,chemią,musi mieć czas na regenerację,trzymam kciuki żebyś szybko wróciła do formy i cieszę się,że tomografia wyszła dobrze :) ankh mam pytanie bo wspomniałaś coś o zaleceniach lekarza co do diety,mogłabyś rozwinąć ten temat?strasznie jestem ciekawa bo sama chciałabym zrobić porządek ze swoją dietą,a niestety żadnych zaleceń nie dostałam.oczywiście jakieś tam podstawy znam,ale jakbys mogła napisać coś więcej na ten temat będę wdzięczna. wspomniałyście coś o tyciu po radykalnej-ja po swojej jestem nie cały miesiąc,chemii nie przyjmuję,póki co nie przytyłam,ale....słodycze mogłabym jeść na okrągło więc pewnie się to zmieni szybko :( uderzenia gorąca mam coraz częściej eh :/ mam nadzieję,że szybko się to ustabilizuje i obędzie się bez żadnych leków i zbędnych kilogramów ;)
  • 10 lat temu
    Mnie już ponad tydzień buja.Jestem jak szyper na statku i to pijany bo na wzrok mi padło że ciągle reguluję ostrość;)Zaopatrzyłam się w poduszkę ortopedyczną i ciągnę tę łajbę :)A tak poważnie to daje mi to w kość ale muszę wytrzymać rady nie ma. Teraz mam znowu 3 mies luzu onkologicznego więc jestem przeszczęśliwa :P
  • 10 lat temu
    Czarownico:) Miałam podobne dolegliwości do Twoich . Najpierw bolał mnie kręgosłup między łopatkami. Potem ból zmienił lokalizację i unieruchomił szyję, bolała też głowa. Smarowałam szyję żelem dicloziaja i próbowałam ją gimnastykować kolistymi ruchami. Po kilku dniach przeszło. Oby i Tobie się poprawiło. Pozdrawiam :)
  • 10 lat temu
    A ja się wyczekałam.Pani dr powiedziała że mam stabilny marker i nie będzie mnie niepotrzebnie naświetlać więc nie mam żadnego tk.Z głową jak powiedziałam o objawach to raczej kręgosłup.Jak nie przejdzie do miesiąca będę miała RM.
  • 10 lat temu
    Magg a co robiłaś do tej pory żeby wzmocnić krew?Dziewczyny dobrze piszą .Najważniejsza poprawa w Tk.Resztę będziesz podciągać :)Nie załamuj się tylko do boju <3
  • 10 lat temu
    Magg:) Wynik tomografu to podstawa do optymizmu:). A wyniki badań krwi często się pogarszają w trakcie chemii i nie trzeba się tym szczególnie przejmować. Na pewno niedługo się poprawią. Uszy do góry!!!
  • 10 lat temu
    magg po przetoczeniu krwi od razu poczujesz się lepiej, to nie jest problem, ciesz sie z wyników tomografu :D
  • 10 lat temu
    W tomografie u mnie duza poprawa co jest na plus. Za to posypaly sie wyniki krwi. Hemoglobina i plytki. Wczesniej bylo ok a teraz plytki ok. 90 i hemoglobina ok. 6. Zmeczenie wynika wlasnie z niskiej hemo. Tak mowia przynajmniej. Dadza mi teraz krew i cos beda robic z plytkami i jutro podejma decyzje co dalej. Totalnie zalamana psychicznie jestem dzisiaj:( powinnam sie cieszyc z tomografu ale ta krew... Lena, a Tobie cos dawali lub radzili na niskia hemoglobine?
  • 10 lat temu
    A bujam się hihi ;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat