Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dziewczyny dotrwałam do wieczora bez zawrotów,bólu głowy i kłopotów ze wzrokiem.Hurra :)Magg oby kolejne dni przyniosły dobre samopoczucie <3Miłego wieczoru :)
-
Witajcie dziewczyny:)
Czarownico cieszę sie z dobrych wyników onkologicznych,wiedziałam,ze tak będzie!
Martwię sie jednak o Lilcie znowu długo sie nie odzywa:( Mam nadzieje,ze rana zaczęła sie już goić!Merlin u Ciebie tez jakieś bóle,myślałam,ze zapomniałaś już o całej sprawie:(
Lawendowa długo sie nie odzywasz jak kolonoskopia,czy wszystko dobrze?
U mnie bez zmian tzn.jestem jeszcze przed operacja poprzedni termin miałam na 9.04,ale dostałam miesiączkę i przełożyli mi na ten poniedziałek.Szczerze powiem bije sie z myślami czy mam to w ogóle dotykać?Z torbielą na lewym jajniku żyje już od ponad 10 lat boje sie,ze jak to rusza to wtedy sie zacznie jazda:((
Dziewczyny podpowiedzcie jesteście bardziej doświadczone,macie większa wiedzę??
Często rycze jak małe dziecko jak Was czytam wszystkie jesteście moimi BOHATERKAMI to jak walczycie ach....życzę Wam wszystkim dużo..dużo siły i wygranej w tej walce:))
Ściskam mocno :D
-
Ostatecznie dostalam to co zawsze tylko w mniejszej dawce. I na razie w ogole nie czuje skutkow tej chemii. Po poprzednich dawkach dzisiaj juz spalam caly dzien i zaczynalo mnie mulic. A teraz wlasnie wrocilam ze spaceru i od rana jem jak glupia:) troche sie na zapas najadam gdyby jednak gorsze dni dopiero przyszly. Na razie znowu jest ok:) Polskie gory sa piekne, zamki, twierdze, widoki. Ja jednak ze wzgledu na zawsze stosunkowo niska kondycje na chodzenie pod gore wybieralam raczej cos bardziej plaskiego, jeziora i morze. A teraz czekam na rozpoczecie sezonu zeglarskiego:) odpuszczam co prawda kapitanowanie bo obawiam sie o brak sily w przypadku pogorszenia pogody ale nie wykluczam posterowania przy stabilnej pogodzie:) juz niedlugo!!!
-
Kucja to jak będziesz jechać do Szczyrku to daj znać :)To rzut beretem ode mnie więc możemy się spotkać ;)Ja z gór pomimo że mieszkam pod samym masywem Klimczoka wybieram Beskid Niski.Jest bardziej dziewiczy niż Bieszczady.Tatry są piękne ale za dużo tam się dzieje.... :P
-
Ja też uwielbiam góry. Dają tyle energii.Bieszczady cudne jesienią a w Beskidy mam 65 km.Bywam w Szczyrku.Zawsze zdobywam Magurkę, wybieram szlak najłatwiejszy.
Może wkrótce zaliczę co nieco.Wejście na szczyt jako tako, gorzej ze schodzeniem w dół.
Miłego dnia.
-
Hej dziewczyny a u mnie zimno i deszczowo :(
wczoraj popołudnie spędziłam eż aktywnie na działce sadziłam tuje, krzewy przesadzałam truskawki miałam niespożyte pokłady energii ;)
czarownica jak ja ci zazdroszczę tych wypadów w góry ;) co roku jeździłam w Tatry zdobywałam szczyty w miarę moich możliwości a teraz co dup. siad :( planujemy jechać w sierpniu ale zobaczymy jak to będzie tak mi ich brakuje, tej ciszy spokoju sam na sam z naturą. Ja nie bardzo mogę sobie pozwolić na takie wypadziki np. weekendowe bo w ukochane Taterki mam 560 km :(
pozdrawiam i życzę spokojnego dnia <3
-
Cześć dziewczyny.U mnie 3 st i pada śnieżek.Byłam dzisiaj 3 h w górach.Mój rehabilitant kazał mi zwiększyć aktywność.Zmarzłam i zmęczyłam się ostro ale wraca większa ruchomosć szyi i nie buja od rana.Yupii.Małymi krokami do przodu <3
-
Merlin, myślę że ten ból to neuralgia międzyżebrowa.Potrafi dać się we znaki.
Moze Cię przewiało?Zażyj ibuprom lub coś z tej grupy lekowej i dodatkowo zastosuj Dicloziaję żel.Należy posmarować bolące miejsce ale nie wcierać.Mnie to kiedyś pomogło.
-
Witam Was weekendowo...
Mama w piątek wyszła z pulmunologii, w poniedziałek idzie do onko się rejestrować.
Życzę Wam słoneczka dużo słoneczka ,bo u Nas w Poznaniu dziś wieje i strasznie zimno.buziaki
-
Arszenik jak masz sokowirówkę to polecam dodać do soku plasreteczek imbiru.Pyszne i przeciwzapalne:)Nie łącz owoców z warzywami bo jedne odkwaszają a drugie często zakwaszają organizm ;)kiedyś czytałam,że sok z buraka powinno wsadzić się na 2h do lodówki i rozcieńczać wodą.To też do MAGG bo nie wiem czy wie :)