Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
magg mi okreslili na G2 :( włosy odrastały już podczas chemii tak gdzieś chyba po 12-13 posłuchałam lek. rodzinnego żeby to co odrasta golić bo dopiero trzecie włosy bedą właściwe robiłam tak i faktycznie mam taką gęstą szope jak nigdy dotąd :D swoje miałam ciemne a odrosły siwo ciemne w lutym zrobiłam sobie jasne pasemka te siwe się fajnie rozeszły dwa tygodnie temu byłam skrócic bo są tak nie dobre nie mogę ich ujarzmić tu lok tam fala prostownica nie dawała rady :D jutro ide do fryzjera na "malunki" "walnę" sobie na mahoń :D ja chemię skończyłam 18 września a w październiku gosci na moich imieninach witałam z jeżykiem na głowie :D od zakończenia chemii obcinałam 4 razy :) u mnie na nogach rosną jak szalone :/
-
Anecia, widze ze tu dziewczyny wiedza wiecej o przypadkach podobnych do Twojego. Wychylilam sie chyba troche z ta laparoskopia. No ale jak uprzedzalam, lekarzem nie jestem. Konsultuj, to chyba najlepsza droga. A jesli tylko usuniecie jakakolwiek droga okaze sie mozliwe to usuwaj.
-
A co do wlosow w pozostalych miejscach to jest rewelacja:) chemia to najskuteczniejszy depilator:)
-
Lena, ja tez jestem ciemna i tez czuje sie lyso na twarzy. Kupilam czarne duze okulary. Zawsze chodzilam w soczewkach wiec wiele osob nawet nie wiedzialo ze jestem slepowata i znowu szok dla otoczenia. Okulary wypelniaja blada twarz, gorna oprawka akurat pokrywa sie z brwiami (a wlasciwie tym co po nich zostalo) no i oczy sa bardziej schowane. Do tego czarna lub brazowa kredka, jakis cien, troche rozu i jakos tam jest.
Lekarze zalecaja aby sie nie zamykac i zyc aktywnie jak dotychczas. Latwo mowic jak dotychczas bo moje zycie niewiele ma wspolnego z tym, ktore sie skonczylo w styczniu. Czasem moja rodzina tego nie rozumie i dochodzi do ostrzejszej wymiany zdan. Oni mysla ze jak tylko znikam z domu i jeszcze wracam po 22/23 to juz przeginam. I nie rozumieja ze nie ma znaczenia czy bede siedziec na kanapie w domu czy u znajomych czy w jakims lokalu. Kanapa to kanapa w koncu. Ale jeszcze troche i uciekam do siebie:) mam nadzieje ze tym razem na dlugo...
Kupilam krem z filtrem 50 dla skory wrazliwej. Na wszelki wypadek gdyby slonce zaskoczylo ktoregos dnia. No i mam wielka nadzieje, ze w koncu za 2tyg rozpoczne sezon zeglarski!!! Wszystko zalezy teraz od chemii. Oby wyniki troche sie poprawily do czwartku i oby dali ta ostatnia dawke...
-
Anecia byla teraz ze mna w szpitalu dziewczyna w moim wieku mala torbiele na obu jajnikach jednak z racji tego,ze w mlodosci miala juz operacje tez z powodu jajnikow i byla skomplikowana miala laparotomie w zwiazku z tym,ze zapewne sa zrosty od razu znowu zostala zakwalifikowana znowu na laparotomie,wiec sadze,ze u Ciebie byloby podobnie.Czytalam,ze torbiele czekoladowe po kilku latach moga sie zezlosliwic,a jak w przypadku Leny to sie stalo nie po kilku,ale po 2 latach,wiec ja bym to usunela dla swietego spokoju.Ja tez chodzialam z torbiela ponad 10 lat i wiem jak to jest!
-
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/przez-osiem-miesiecy-codziennie-wypijala-sok-z-marchwi-efekty-przeszly-najsmielsze/ld7t7v
-
Lena te włosy na nogach i w innych miejscach to raczej wynik klimalterium i braków hormonów...Tak mi się wydaje.Anecia.Spotkałam się z przypadkiem podobnym do Twojego tzn cysta i przebyte ciężkie zapalenie otrzewnej po którym niemal nie umarła u młodziutkiej dziewczyny.Bano się u niej zrobić laparoskopię ponieważ była ogromna ilość zrostów.Wiem,że zaproponowali jej leczenie hormonalne.Jaki był cd nie wiem,bo straciłam kontakt
-
Magg ja nie miałam określonego G.
Jestem prawie 11 miesięcy po chemii. Włosy zaczęły kiełkować jakieś 5-6 tyg po ostatnim wlewie, ale z tego co porównywałam z innymi dziewczynami to mi dośc wolno rosły na początku. Myślę, że ma to związek z tym, że chemia mocno mną poczochrała, miałam fatalne wyniki krwi, wymiotowałam strasznie.
Obecnie moje włoski mają oko 12 cm i się lekko kręcą. Mam wrażenie, że odrosły nieco ciemniejsze. Rzęsy odrosły najszybciej. Jakie to było cudowne w końcu pociągnąć je maskarą... poczułam się jak miss world :)
Pamiętam, że mi również najbardziej brakowało rzęs i brwi, oko było nagie gołe. Miałam perukę z długą grzywką, mocno malowałam powiekę i jako tako wyglądałam...
Mam ciemną oprawę oczu także bez brwi i rzęs wyglądałam jak kosmita :) ale od czego sa kosmetyki i czerwona szminka, którą uwielbiam
Włosy na nogach są dużo słabsze po chemii, co akurat jest na plus
-
Długo mnie tu nie było....bardzo przykro mi z powodu Lilci :( Jej siła, determinacja i radość dały mi i mamie wiarę w to, że się uda...Ogarnął mnie żal..Spoczywaj w pokoju kochana [*]
Chciałam Wam kochane mamusie złożyć życzenia,powrotu do zdrowia!, siły i codziennej radości. <3 Ściskam <3
Moją mamunię uściskam wieczorem, bo jest właśnie na chemioterapii...
Miłego dnia kochane!
-