Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witajcie Dziewczyny, poczytałam i postanowiłam udzielic kilku rad:) Lena Nie przejmuj sie kolanem jesli bolą stawy proponuje nie zawodny sposób: olej rycynowy nalac (nie ząłowac)na szmatke lub wate połozyc na bolące kolano (równiez wmasowac w nie olej rycynowy) owinąc bandazem elastycznym i folia spozywcza zeby nie zjechało w czasie snu i nie zabrudzilo poscieli i zeby utrzymac cieplo. Stosowac przez kilka nocy i minie bezpowrotnie. Nie jest to kosztowne i warto sprobować bo nie zaszkodzi na nic a pomaga.
Megg co do Nutridrinków to nie sa one najsmaczniejsze na dluzsza mete ale sa bardzo dobrze zbilansowane kalorycznie, mozna je roweniez mrozić i jeść jak lody.
Co do urzadzenia na poprawe wydolności płuc, jak byłam w szpitalu i dlugo lezałam pielegniarka przynosila mi plastikowa butelke z woda i przez slomke dmuchałam zeby robic bąbelki, to sie wydaje zabawne ale w chorobie to okropny wysilek. Bardzo pomaga i nic nie kosztuje.
Pozdrawiam Serdecznie.
-
A do tego prof. Szczylika z reportazu myslalam zeby sie przejechac. Ktos mi go juz polecal.
-
Garcia, nie wiem. Bede sie tym najwyzej pozniej martwic. Bydgoszcz to bardzo dobry osrodek wiec mam nadzieje ze ktos sie znajdzie. Ja te dzialania podejmuje przez Zaklad Patomorfologii przy naszym CO. Leczyli juz tu tymi metodami z roznymi skutkami od bardzo dobrych przewyzszajacych oczekiwania po zadne wiec chyba sie tu znaja na tym.
-
Kochane dziewczyny dziękuję serdecznie za odpowiedzi i wsparcie :) Nie wiem co bym bez Was zrobiła, Może troszkę panikuję, ale tyle na mnie ostanio spadło, a o nogi się bardzo boję..Mam nadzieje, że dobry ortopeda pomoże..
miłka, lilith cudne wieści <3
-
Magg, niby cos s ie zmniejszylo przed druga chemią mimo skoku markerow. Teraz mam obraz po tomografii i w badaniu gin.jest dodatkowa zmiana. Czy t w oj lekarz prowadzacy bedzie umial odczytac raport i wyciagnoc wnioski. Wydaje mi sie ze kolezanka lilith miala podobne badanie robione ale w innej placowce i byl problem bo nie wszyscy onkolodzy znaja sie na tym.
-
Garcia, a poczatkowo sie zmniejszalo pisalas tak? Co to jest za cholerstwo ten rak...
Mi oczywiscie tez powiedzieli ze gwarancji nie moga dac, u niektorych pacjentow dziala bardzo dobrze, a u innych nic nie daje. Stwierdzilismy jednak w domu, ze warto sprobowac. Nic nie trace. Jak nie sprobuje to sie nie dowiem.
Okazuje sie ze sa 2 opcje godne polecenia:
1. Belgia oncodna.com
2. Pod Berlinem czyli pewnie to samo z czego korzystala Garcia.
Najlepiej jest wykonac oba badania bo wzajemnie sie uzupelniaja.
W Belgii badaja genetyke nowotworu. Ja skladam na razie zamowienie na 65 genow + immunohistochemia (cokolwiek to znaczy). Jesli rezultat bedzie zbyt slaby to mozna rozwinac badania do 500 genow. Do tych badan wystarcza stare probki. Czyli moje probki ze stycznia beda ok. Po zbadaniu przysylaja raport i probki dopasowanej chemii. Onkolog na miejscu podejmuje decyzje o dalszym leczeniu.
W Berlinie z kolei badaja chemiowrazliwosc i tam potrzebne sa swieze probki. Jesli podczas operacji bedzie material to napewno wyslemy to tez do Berlina.
Najlepiej jest zrobic oba badania.
-
Garcia, pamiętam. Na facebooku rozmawiałyśmy...
-
Pamietacie ze kiedys pisalam ze moje swieze probki poszly do badania i na tej podstawie okreslono mi ktora chemia powinna zadzialac. Niestety nie zadziala. Wzielam dwa wlewy. Markery rosna jak szalone. Zrobilam sobie tk . Mimo operacji niedawnej w tych samych okolicach moj raczek pojawil sie na nowo. Dzis zmieniono mi chemie....
-
Miłka, Lilith, gratuluje dobrych wynikow:)
Miłka, przeczytalam. Szok. Ale do przewidzenia niestety w naszym biurokratycznym kraju. Na przykladzie naszego raka widac co sie dzieje z Avastinem wiec mozna przypuszczac ze tego jest wiecej.
Ja wlasnie ruszam z usluga OncoDEEP. Poprosilam o moje probki parafinowe. Dalej zostanie to wyslane do Belgii. Wiecej napisze pozniej.
-
dziewczyny oglądałyście wczoraj program "UWAGA"??? To jest porażające a o Aleksym łzy mi leciały ciurkiem. ;( http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/znany-onkolog-alarmuje,171650.html