Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Czarownico, gratuluję wyniku!! Obyś jeszcze dłuużej cieszyła się spokojem!
-
Kupisz bez recepty ;)Kurcze a wiecie dopiero dzisiaj skojarzyłam.Wczoraj minęło równe 2 lata od zakończenia chemii.
-
Moja Mama korzystała też profilaktycznie z Corsodyl'u 0,2%. Okrutny w posmaku, jednakże dobrze sobie radził z niewielkimi zmianami w jamie ustnej.
Trzymam kciuki Magg za Twoje dalsze leczenie :)
-
Nie licząc avastinu bo ten to trwał i trwał ;)
-
Kupisz bez recepty ;)Kurcze a wiecie dopiero dzisiaj skojarzyłam.Wczoraj minęło równe 2 lata od zakończenia chemii.
-
No Lilith, moglabys konkurowac wiedza z lekarzami:) dzieki za wskazowki. Te zywe kultury bakterii musze zakupic. Rozumiem ze w aptece? Bez recepty?
-
Magg, nie potrzebujesz skierowania do ginekologa. Możesz się sama umówić. Zadzwonić, podejść do rejestracji. Nie powinni robić Ci problemu z wizytą :)
Czyli miałam rację z cealyx, poproś o Nystatynę - może Ci się przydać w walce z ewentualną grzybicą. Przy wypisie zwróć uwagę na recepty. Bez problemu lekarz Ci ją wypisze, bo niestety często caelyx działa grzybiczo... Unikaj w diecie białego pieczywa, cukru - pożywki dla grzybów.
-
Nana, bardzo dobre masz podejscie z ta negacja choroby. Tak trzymaj i odpoczywaj:)
Wszystkim Wam gratuluje dobrych wynikow i zazdroszcze... no ale moze i dla mnie przyjdzie jeszcze lepszy czas...
Wypada ze ta chemie powinnam zakonczyc w polowie sierpnia. Moze w takim razie jednak jakis krotki wypad we wrzesniu i oczywiscie wyjazd integracyjny sie uda?
-
Dziewczyny dziekuje!
Juz podaje informacje z frontu. Nie wiem co o tym myslec ale moze tragedii nie ma. Z ordynatorem rozmawiali rodzice bo ja ani sily ani nerwow ani ochoty na to nie mialam. Wole dowiadywac sie najpierw od nich, a jak juz sama oswoje sie z sytuacja to moge czytac papiery i rozmawiac sama. Ukrywanie nie wchodzi w gre bo tak sie umawialismy poza tym i tak predzej czy pozniej sie dowiem wiec po co. Wrocili w dziwnych humorach ale powiedzieli ze spodziewali sie gorszych wiesci. No ale ja tez ich wczoraj ladnie sterroryzowalam moimi odpalami psychicznymi. Tata mi juz wczoraj sugerowal spisanie testamentu i uporzadkowanie tego typu spraw wiec grubo bylo.
Ale wracajac do tematu, powiedziano ze chemia przestala dzialac. Na poczatku dzialala bardzo dobrze a pozniej przestala. Byla poprawa a jest pogorszenie. Tyle co wiemy. Nie wiemy czy sa jakies nowe ogniska, przerzuty. Dostane teraz 3 dawki cealyx co 3 tygodnie. Oby poskutkowalo w koncu... peta nie bedzie. Podobno nie ma na razie potrzeby.
Dziewczyny, tak sobie mysle wlasnie dzisiaj ze ja od stycznia jestem tu niby pod kontrola, sa tomografy itd. ale do ginekologa nikt mi skierowania nie daje. Ja mam w koncu jeszcze drugi jajnik i macice a ostatnie badanie ginekologiczne bylo w styczniu. Miesiaczki nie mam od 3 chemii ale lekarze twierdza ze to normalne. Nie wiem teraz czy bedzie komisja u prof. W. ale jesli nie bedzie to czy nie powinnam prosic o skierowanie do ginekologa?
-
Dzięki bardzo , u mnie piszą : przy naczyniach biodrowych lewych struktura płynowa wielkości około 46=28mm,mogąca odpowiadać w pierwszej kolejności torbieli limfatycznej, nie była widoczna w poprzednim Tk. Opisane nie było w poprzednim TK bo to jest pierwsze po operacji radykalnej która była w lutym . Wiec cos podobnego jak u Ciebie.