Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Aaaa czarownico kochana:) Mama bierze tylko chemię nigdy nie bierze nawet przeciw wymiotnych podawanych przed chemia
-
Czarownico a myslisz ze te zmiany w pracy wątroby to mogą byc takie jakby ciągnięcia?? Mama czasem chodzi zgieta bo mowi ze ciągnie i boli to bierze apap bo dr Hudziec mówił ze to spokojnie kilka razy dziennie moze brac i przy okazji zbija gorączkę.
-
Chyba częściej powinnam sie was pytac jak cos mnie nie pokoi bo po waszych odpowiedziach Mama wstała i cały dzień spacerowala to w ogrodzie to w sadzie od tyg tak nie było:) poszła spać dzisiaj normalnie :) a caly tydzień miala tak jak Ty Magg spala na chwileczkę wstawała i tak cały dzień. Ogólnie to Mama ma lepsze wyniki krwi ode mnie:) moze spanikowalam za bardzo:/... Jutro mamy tomograf choć marker wzrósł do 54 z 34 to mam nadzieję ze jednak to nie kolejna wznowa! !!!
A mam jeszcze pytanie dr ogólnie sie z tym sie spotkal ale czy Wy słyszalyscie o zbieraniu sie płynu pod siatkówka jako skutek uboczny chemii? Czekamy na specjalistyczne badanie co to za płyn. Dziękuję za odpowiedzi!:*
-
Lilith, pet po chemii czyli po tych 3 dawkach? Chemie dostane rano i najprawdopodobniej do domu. Na razie leze tu jak na wakacjach. Wygodniej nawet niz w domu bo nikt mnie po schodach nie goni;)
-
Pewnie,zapytać warto bo nie wiadomo z czego biorą się te objawy.
-
Magg, ja na PET nalegałabym po chemii. Może wydłużyliby kurację? Naświetlili? Byleby Cię do domu nie wygnali ;)
-
Dr Ch. :)
Myślę, że nie będzie konieczności prywatnej konsultacji. Dr Ch. jest otwarta dla pacjentów CO :)
Chemia leci?
-
Lilith, dzieki. Rano podejde do sklepiku. A co do Avastinu moze i racja. W pierwszej kolejnosci zobaczymy co przyjdzie z Belgii. Dalej bedziemy myslec. Jutro chce podejsc do dr (prof?) Chmielowskiej zaznaczyc swoje istnienie i zagadac zeby ona tez skonsultowala ten raport jak przyjdzie. Jak trzeba bedzie prywatnie to prywatnie ale mam nadzieje ze da sie to zalatwic w Bydgoszczy.
-
Podczas leczenia występuje wiele działań niepożądanych. Ich częstotliwość i siła natężenia są zależne od dozowania. >1/100 - Gorączka i dreszcze, poty. - Bóle głowy. - Brak apetytu. - Poczucie zmęczenia. - Obrzęki. - Bezsenność. - Zahamowanie czynności szpiku kostnego. - Spadek liczby białych ciałek krwi oraz płytek krwi. - Anemia. - Mdłości, wymioty. - Biegunka lub zaparcie. - Zmiany w pracy wątroby. - Duszności. - Kaszel, podrażnienie błon śluzowych dróg oddechowych. - Bóle mięśni, bóle kręgosłupa. - Krew i białko w moczu. - Wypadanie włosów. 1/1000 - Dychawica oskrzelowa. - Obrzęk płuc. <1/1000 - Szok alergiczny. - Spadek ciśnienia krwi. - Zawał serca. - Arytmia. - Pęcherze, pęknięcia oraz łuszczenie się skóry. - Poważne zaburzenia w pracy nerek.
-
Shushu doczytałam że jako jeden ze skutków ubocznych jest gorączka i dreszcze,zaburzenia psycho-fizyczne,nie można prowadzić pojazdów,jak również bezsenność.