Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Ponieważ wspominacie o biobranie więc podziele sie moimi doswiadczeniam. Czytam was, gdyż moja siostra ma ten sam problem i czasem korzystam z waszych rad. On daje efekty. Marker po nim spada o kilka oczek, tak do 10. faktycznie nie ma ubocznych skutków w czasie gdy jest chemia.Samopoczucie jest dobre i nie odczuwa się skutków chemii.Siostra stosowała go podczas 2 cykli chemii a takż e jak finanse pozwalają to i w miedzyczasie, ale w mniejszej dawce. Ja jej kupuje w tej aptece bo najtaniej: http://www.i-apteka.pl/product-pol-47062-BioBran-1000-x-30-saszetek.html
  • Ide w pon byłam z wynikiem usg u onkologa makarewicza i mam przyjść na wizytę w pon
  • Ankaraz, wiem, jak podle się czujesz, strach przesłania wszystko, czarownica dobrze ci radzi, spróbuj jak najwcześniej dostać się do dobrego szpitala, jak nie przyjmą przez izbę przyjęć to idź na prywatną wizytę do ordynatora, nie daj się zbywać i odkładać do września, nie chodzi tylko o to, że czekanie może być niekorzystne ze względów medycznych ale czekanie wykończa psychicznie, tak więc uszy do góry i do przodu, nic gorszego niż teraz myślisz wydarzyć się nie może to znaczy, ze może być tylko lepiej :D <3
  • Garcia, marker spadł i to znacznie, to bardzo dobry znak, a ze morfologia słaba tp przecież przy chemii to normalne trochę się zregenerujesz i po następnych chemiach będzie jeszcze lepiej, pozdrawiam
  • 9 lat temu
    Ankaraz, trzymaj sie...:( na razie jeszcze nic pewnego.
  • Wiem,że ciężko.Nikomu na tym forum nie trzeba tego mówić.Każda z nas zna te chwile.Jednak nie dla wszystkich są one ciężkie do tej pory.Wiele dziewczyn wyszło z opresji obronną ręką i strach okazał się niepotrzebny.Większość guzów jest łagodnych. Jednak u Ciebie jest i trzeba się tym zająć.Góry nie zając nie uciekną a zdrówko najważniejsze.Jak tak boli to możesz mieć stan zapalny i marker też będzie rósł.... <3Weź jakiś p/bólowy a jak nie ,to smaruj na izbę do C.O. niech Ciępołożą.Zawsze będziesz pod jakimś nadzorem.
  • Oj cięzko mi dziś, dziękuje z a dobre słowo, nie jest łatwo.... zrobiłam dziś ca 125 jeszcze raz, no i w góry nie pojedziemy dzieciaki zawiedzione :( Dziś rwie i ciągnie do prawej pachwiny.
  • Ankaraz przykro mi z powodu wyniku ale może to być zmiana łagodna nie żadne raczysko.Narazie nie panikuj i bądź dobrej myśli.Marker może być od stanu zapalnego.Dobrze,że poszłaś na to usg!!!! <3 <3
  • 9 lat temu
    magg, ja mam karboplatyne i gemzar

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat