Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    No właśnie napisałam ale tak nie powinno być. Jeśli można wstawić to powinno dać się usunąć. Mam nadzieje że magg dobrze się bawi :D
  • 9 lat temu
    Napiszcie pytanie do administratora strony. Jeśli się nie da od strony uzytkownika to na pewno od strony adm. można to zrobić
  • Nutka ni cholery się nie da.Utknęłyśmy tu na wieki ;)Próbowałam i ze smartfona i na kompie.No nie da się... Ciekawe jak tam Magg czy daje radę na wodzie.Jak przyjedzie to pewnie zda relację :P
  • 9 lat temu
    Czarownico próbowałaś usunąć swoje zdjęcie bo ja tak z ciekawości i nie mogę. Wkurzyło mnie to. Jak można dodać to powinno się dać usunąć
  • A ja włosów nie goliłam tylko rosły a potem wyrównałam do jakiś 4 mm .A szczecinę miałam jak dzik.Teraz mam włosy grube i gęste ale takie same miałam przed chemią ;)
  • 9 lat temu
    magg ja właśnie goliłam taki puszek jak u małego dziecka i tak trzy razy jak teraz zgolisz to jak bedą odrastały to ciut ciut potrzymaj dłużej i zobaczysz różnicę w dotyku po każdym goleniu bedą gęstsze i mocniejsze mi najszybciej rosły z tyłu głowy nad czołem słabiej ale jak się później wzięły to szczota taka że szok :D jak już coś było na głowie to stosowałam maske regenerujacą henna wax a jak już porządnie odrosły siwo- czarne to stosuję maseczkę Biovax. Magg mi na grzybice jamy ustnej podczas chemii lekarz w co przepisywał mi flucofast efekt natychmiastowy dosłownie po jednej tabletce już było widac że wszystko ładnie schodzi. Magg życze Ci pomyslnych wiatrów, nabieraj sił i pozytywnej energii do dalszej bitwy <3
  • 9 lat temu
    Miłka, jakiej dlugosci mialas pierwsze wlosy ktore golilas? U mnie normalnie porost jak po deszczu:) brwi juz prawie sa, rzesy zaczynaja sie odznaczac. Z dnia na dzien widac roznice. Istnieje szansa ze po weekendzie beda. Wlosy za to to na razie bardziej taki czarny mech dlatego sklaniam sie do Twoich rad zeby zgolic 3 razy. Zeby bylo fajniej to mi dzisiaj zawalilo cala jame ustna plesniawkami. Czy to jest zarazliwe? Lepiej chyba zeby dziewczyny uwazaly prawda? Zalatwiam jeszcze nestatyne na szybko bo niedlugo ruszamy:)
  • 9 lat temu
    Ankaraz, jeszcze cos, jesli dr Makarewicz nie da Ci konkretow to w srode masz komisje u prof. Wicherka i zrob wszystko zeby sie tam dostac. Prof. W. podejmuje ostateczna decyzje o operacji. U Ciebie sprawa jest jasna ze trzeba dzialac wiec na pewno zadziala. Moje doswiadczenia to przyjmuje na oddzial prawie z dnia na dzien. Inne dziewczyny pisaly ze czekaly troche ale mysle ze jak powiesz ze Cie boli i juz nie wytrzymujesz to dostaniesz sie od reki.
  • 9 lat temu
    Ankaraz dr Makarewicz mnie operował i teraz zawsze mam u niego kontrole ja nie narzekam na wszystkie pytania zawsze mi odpowie wyczerpujaco
  • 9 lat temu
    Ankaraz moge sobie wyobrazić jak się czujesz, praktycznie każda z nas przez to przechodziła. Jak masz umówioną wizytę w poniedziałek to pędź i nie przekładaj jej wakacje jeszcze długie więc jak sie okaże ze nie jest nic groźnego to jeszce zdążysz w góry z rodziną pojechać. Nie zakładaj z góry ze to coś złego podam Ci przykład dziewczyny która lezała ze mną w kwietniu w Co miała operacje radykalną ze względu na guza jajnika sie smiałysmy ze wylądowała na cztery łapy bo z podejrzenia raka się okazało że guz był łagodny. Minął rok dzwoni do mnie z płaczem że czeka na operacje ( w Juraszu w BYdg.)na pęcherz bo się okazało że są zmiany na pecherzu( krwawiła) po operacji dzwoniłam do niej to płakala że jej już wpisali nowotwór złośliwy starałam się ją podtrzymać na duchu i jej powtarzałam że znając ją na pewno wyląduje na cztery łapy i będzie ok. I co się okazuje w środę odebrała histop. i zadzwoniła do mnie że to nie nowotwór złośliwy a cysty. Więc nie myśl zawczasu ze to coś od razu złego . Trzymam za Ciebie kciuki abyś wylądowała na cztery łapy tak jak Basia. <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat