Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Tosia66, mojej Mamie też puchly. Po roku sprawa się odnowiła. Pomógł masaż limfatyczny. Plus specjalne pończochy.
-
Ewika czemu zasłaniasz takie posty ważne jak ten:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tosia66 napisał 28 min temu
witam kochane. Ja do was z pytaniem. Przed chorobą puchły mi nogi. Po operacji miałam spokój ok roku ,teraz zauważyłam że znowu mam opuchnięte. Jak myślicie co może być przyczyną tego i jakie powinnam zrobić badania .
-
dziewczyny najlepszą karą dla osób z którymi się nie zgadzamy na forum najlepiej nie wdawać się w dyskusje. <3
-
maria58 To nie w moich wypowiedziach jest jad, sorry, ale nie obrażaj mnie i nie oceniaj bo mnie nie znasz, tylko przeczytaj całą dyskusję jeszcze raz. W moich wypowiedziach nie ma ani odrobiny jadu, są tylko wyrażeniem mojego zdania do czego mam prawo.
No widzisz ty się zgadzałaś a ja nie i jako pacjent mam prawo by mnie nikt nie nagabywał w szpitalu. Sam szpital to wystarczający stres.
A co do szwów to ja je sobie zdjęłam sama ;)
-
ja w rozumieniu ewikaa to chyba jestem jakaś nienormalna bo będąc w szpitalu zgadzałam się na rozmowy i ankiety przeprowadzane przez studentów, nie miałam nic przeciw aby przyglądali się badaniom a nawet zgodziłam się na to aby studentka zdejmowała mi szwy, jak jej biedulce trzęsły się ręce ale przy mojej pomocy dała radę, sama bardzo dawno remu byłam studentką i wiem jak bardzo ważna jest praktyka i kto jak nie tak silne osoby jak my może im to umożliwić,
pozdrawiam wszystkie silne babki, pozdrawiam również ewikaa - mniej jadu i zobaczysz, że świat będzie piękniejszy :D :D :D
-
witam kochane. Ja do was z pytaniem. Przed chorobą puchły mi nogi. Po operacji miałam spokój ok roku ,teraz zauważyłam że znowu mam opuchnięte. Jak myślicie co może być przyczyną tego i jakie powinnam zrobić badania .
-
W wieku 40 lat nie powinnaś się zachowywać jak małolata :/
-
Nigdy wcześniej tu nie pisałam. I nie napisałam nic złego tylko swoje zdanie.
lilith.p trzymam kciuki za Twoją mamę.
-
Dziewczyny, myślę, że nie ma co drążyć tematu. Kto chce wypełnia ankietę, kto nie chce, nie wypełnia. Proste!
Możemy być również zmanipulowane - na zasadzie podszycia się Pani Studentki pod loginem ewikaa, żeby właśnie ankietę wypełnić. Na złość ;) Ale takie domysły sensu nie mają, więc... jak ktoś chce, wypełnia, jak nie, zostawia.
-
Ewika Ty nie jestes tutaj od pouczania co jakim chorym jest potrzebne .Moim zdaniem już tutaj byłaś(byłeś) i po co to ? może spacer dobrze Ci zrobi na wietrze .Teraz zaatakujesz mnie prawda? :D