Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3334 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Hematolog godny polecenia- Poznań ktoś coś?

• 7 lat temu

Kupczyk ja lecze sie w IHIT Na wizyty kontrolne jezdze do por.na Chocilmskiej.ja tez mialam badania na podstawie karty DILO.przy 20tys leukocytów. 

Jolu ja mam wizyte na Gandhi 2.10 usg brzycha i węzłów oraz tego samego dnia porad.zaburzen krzepliwosci ze wzgledu na duza ilosc siniakow.

Wizyte u hematologa mam 18.10.bede wam na biezaco zdawac relacje.Usciski😋

• 7 lat temu

Witajcie dziewczeta😁

• 7 lat temu

Tak Joko to zapewne dlatego, że miałaś DILO tak szybko poszło.

• 7 lat temu

Witaj kupczk - widziałam, że jesteś osobą wspierającą, napisz kilka słów o osobie chorej. Ja leczę się w IHiT w Warsz.

• 7 lat temu

To nie wiedziałam, że NFZ za takie badania nie płaci. Ja miałam kartę DILO i pewnie dlatego wszystkie badania miałam wykonane ambulatoryjnie 🙁

• 7 lat temu

A , wczoraj byłam na oddziale i pani sekretarka powiedziała mi "że mam się cieszyć, że mogę  poczekać". Pytałam dlaczego badań nie robią ambulatoryjnie. Powiedziała,że niestety NFZ nie płaci za takie badania ambulatoryjne i trzeba się położyć do szpitala. A ta cytometria to chyba to samo co imunofenotypowanie. Spytam się lekarza.Muszę dalej czekać.

• 7 lat temu

Dziękuje Joka tak zrobię.Pozdrawiam

• witaj kupczk. Z tym czasem od diagnozy do leczenia jest bardzo roznie. To moze byc rok, moze byc 3 lata, 9 lat, a nawet wiecej. Najlepiej  bedzie jak poczytasz sobie cale forum, tu sa opisane rozne historie ludzi, bardzo duzo wartosciowych porad. Pozdrawiam

• 7 lat temu

Witam, jak szybko u Was postępowała choroba od momentu zdignozowaia do rozpoczęcia leczenia. Czy ktos z Was leczy się w IHIT w poradni w Warszawie?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat