Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3320 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Ostatecznie dałam sobie czas do mojej wizyty u lekarza czyli 22.09.Jeżeli lekarka nie pomoże to wyżyję się na ordynatorze. A może on czeka na prywatną wizytę? Zakamuflowane łapówki są ostatnio w modzie.Dzięki Nala za odpowiedź.

• 7 lat temu

Gosiu, dzięki - poczytałam o wzw i teraz czas na babania😕

• 7 lat temu

Ilusia, a może Ty poproś swoją p. doktor o badanie cytometrii przepływowej. To badanie pokaże czy jest to pbl i nie będziesz musiała kłaść się na oddział ( z tym zawsze jest kłopot, bo są pilniejsze  sprawy niż białaczka). Będziesz miała papier i pewność.

• 7 lat temu

Moniko - gdzie się zapodziałaś? USG mam 23 października a Ty kiedy?🙁

• 7 lat temu

Witam, jak szybko u Was postępowała choroba od momentu zdignozowaia do rozpoczęcia leczenia. Czy ktos z Was leczy się w IHIT w poradni w Warszawie?

• witaj kupczk. Z tym czasem od diagnozy do leczenia jest bardzo roznie. To moze byc rok, moze byc 3 lata, 9 lat, a nawet wiecej. Najlepiej  bedzie jak poczytasz sobie cale forum, tu sa opisane rozne historie ludzi, bardzo duzo wartosciowych porad. Pozdrawiam

• 7 lat temu

Dziękuje Joka tak zrobię.Pozdrawiam

• 7 lat temu

A , wczoraj byłam na oddziale i pani sekretarka powiedziała mi "że mam się cieszyć, że mogę  poczekać". Pytałam dlaczego badań nie robią ambulatoryjnie. Powiedziała,że niestety NFZ nie płaci za takie badania ambulatoryjne i trzeba się położyć do szpitala. A ta cytometria to chyba to samo co imunofenotypowanie. Spytam się lekarza.Muszę dalej czekać.

• 7 lat temu

To nie wiedziałam, że NFZ za takie badania nie płaci. Ja miałam kartę DILO i pewnie dlatego wszystkie badania miałam wykonane ambulatoryjnie 🙁

• 7 lat temu

Witaj kupczk - widziałam, że jesteś osobą wspierającą, napisz kilka słów o osobie chorej. Ja leczę się w IHiT w Warsz.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat