Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • Gloria, nie wiem czy Ci dziękować, by nie zapeszyć :) więc powiem inaczej, jestem wdzięczny za dobre słowo :)
    Leczę się cały czas w Poradni Hematologicznej przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym (gdzie mnie zdiagnozowano) w Olsztynie. Co miesiąc jeżdżę na morfologię i po leki.
    Pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    Gratulacje cestlavie!! Gdzie mialeś prowadzone leczenie?
  • Witaj qbikm,
    Ja również choruję na PBS (od niespełna roku) , Glivec brałem tylko 4 miesiące. Z tego co mówiła mi moja Pani Doktor (oraz co można przeczytać w ulotce Glivecu) przy jego stosowaniu nie można zażywać paracetamolu, więc uważaj, proszę. Ja również na bóle mięśniowe oraz stawów brałem paracetamol, gdy zacząłem brać Glivec paracetamol musiałem odstawić i nie brałem już nic. Po miesiącu było już dużo dużo lepiej.
    Podczas leczenia tym lekiem temperaturę miałem cały czas podwyższoną, ale nieznacznie, maksymalnie do 38C.
    Teraz przyjmuję tasignę, 2 x 400mg. Po 7 miesiącach (4 glivecu, 3 tasingy) badania molekularne krwi obwodowej wykazały 100% remisję, więc póki co jest naprawdę dobrze. Za kilka tygodni mam badania cytogenetyczne szpiku, ale jestem dobrej myśli. Po pół roku choroby wróciłem do pracy.
    Pozdrawiam wszystkich chorujących na PBS :)
  • 12 lat temu
    Witaj qbikm,
    Obiawy ktore opisujesz ja mialam na poczatku choroby.Ale jeszcze nie wiedzialam,ze mam bialaczke. Bole stawow,miesni i temperatura to normalne obiawy.Uzbruj sie w cierpliwosc.Jesli juz bierzesz Glivec to bedzie tylko lepiej.
    To bardzo dobry lek i skuteczny przy tej chorobie a to jest najwazniejsze.
    Glowa do gory,zobaczysz ze za kilka,kilkanascie dni bedzie duzo lepiej. Mozesz brac paracetamol jak Cie boli.Ja biore tez jak musze,ale nie za duzo.
    Pozdrawiam :)

ArudatiRoy,ja niestety nie moge pomoc. Mam PBS.
  • Hei Kochani czy ktos z was przechodzil leczenie daunorubicyna? Czy jest na tym forum ktos kto cierpi na ostra bialaczke szpikowa ? Moja mama jest juz 4 tydzien w szpitalu.Jest potwornie zmeczona i chyba sie poddaje.Chetnie porozmawiam z kims kto walczy na tej samej wojnie.Dobrej nocy.
  • Witam.

Mój ojciec miał przewlekłą białaczkę i walczył 13 lat. Około 6 lat brał GLIVEC 400mg, a potem przeszedł na TASIGNA 200mg. Leki drogie ale pomagają. Posiadam oba leki jak coś to pisać kasztelanek12@wp.pl
  • Czy Glivec stosuje sie tylko przy bialaczce przewleklej? A co z ostra bialaczka szpikowa? Czy jest ona najgorsza?
    Jakie leki stosuje sie przy tym schorzeniu.Nie widze tutaj nikogo z taka bialaczka. Czy jest to najgorsza bialaczka?
    Jestem w tym temacie zielona - moja mama ma taka diagnoze i w jutro zaczyna hospitalizacje.
    Nie wiem dokladnie jaka chemie otrzyma. Konsultant wojewodzki wpisal preparaty z grupy chemii niestandartowej.
    Czy ktos wie co to znaczy? Czy to znaczy, ze jest tak zle...
    Bede wdzieczna za wszelkie informacje.
    Pozdrawiam.
    Iza
  • 13 lat temu
    Dzieki martulenka za odp. :)
    Czyli mamy to samo,tyle ze u ,mnie o przeszczepie sie nie mowi.
    Bozena :) Nie jestem lekarzem,ale sadze ze to jeden z najlepszych lekow na przewlekla bialaczke szpikowa.Inna sprawa czy organizm go przyjmuje czy nie.Jest badzo duzo skutkow ubocznych,lecz i do nich mozna sie przyzwyczaic.
  • 13 lat temu
    Mam pytanie może ktoś z Was wie czy każdy chory na pbs może przyjmowć GLIVEC?Bozena.
  • Witaj Imna!
    ja mam przewlekla bialaczke szpikowa. bez aktywnosci sie nie da.
    pozdrawiam :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat