Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
A co ci lekarz powiedział?
-
Witajcie dziewczyny!Też mam problem,nie cały miesiąc temu odebrałam wynik cytologii,okazało się że mam CIN2 CIN3 HSIL i w dodatku cechy HPV((((Jestem w 21tyg.ciąży,tydzień temu robili mi kolposkopie która nie pokazała niczego(chyba że siedzi to w kanale)pobrane też wycinki do histopatologicznego.22 kwietnia mam odebrać wyniki i do lekarza.Nie wiem co dalej((((
-
Użytkownik @Migrenka-32 napisał:
Dziewczyny jeszcze jedno pytanie, bo szukam w necie i nie znajduję. Ile czasu przed konizacją nie wolno współżyć??
Nie wiem dokładnie,ale chyba 2-3 dni.
-
Witajcie ponownie - niestety :( W skrócie we wrześniu odebrałam cytologię z możliwą dysplazją średnią lub dużą. Potem były wycinki które wyszły lepiej - CIN I . Bardzo źle zniosłam wycinki - dochodziłam do siebie przez kika tygodni . Ale wynik był lepszy miałam się zgłosic za 3 meisiace na cytologię no ii...
I znów odebrałam wyniki cytologi - HSIL obecnosć komórek dysplastycznych dużego stopnia :(.
Co teraz ? Znów wycinki czy jakieś leczenie ? Pomózcie ?
-
Dziewczyny jeszcze jedno pytanie, bo szukam w necie i nie znajduję. Ile czasu przed konizacją nie wolno współżyć??
-
Jagusia ja już jestem po pierwszej dawce szczepionki na żółtaczkę. 18.04 druga dawka. Jak będę już w szpitalu i będą mnie badać przed tą konizacją, powiem o swoich obawach i zapytam czy jest ona konieczna. Dziwię się, że nie wzięli mi wycinków teraz aby zbadać, byłby wynik i może okazałoby się, że już nie ma tam nic.
-
Migrenka-32, dziewczyny mają rację! zaczekaj na cytologię, zrób kolposkopię- nie ma sensu na zapas wycinać kolejnych tkanek! Jestem przekonana że konizaję przeprowadzono dobrze, pewnie chodzi o to, że przy metodzie konizacji leep nie ma wyranej granicy cięcia! nie zgadzaj się na kolejny zabieg, cierpliwość Ci popłaci!!! :)
Ja dziś dzwoniłam do szpitala po wyniki histopatologii, (wczoraj minęły 3 tygodnie od pobrania wycinków). Wstrętna opryskliwa baba zaczęła podnosić głos: Kto Pani kazał wydzwaniać? Lekarz? To proszę nie słuchać lekarza, tylko mnie! Wynik najwcześniej 6,04!! Zdenerwowałam się, zapytałam zatem z kim mam przyjemność (lubię wiedzieć kogo mam tak usilnie słuchać) to tylko usłyszałam, że wynik za tydzień najwcześniej!
Co za frustratka, miałam nadzieję, że już dziś będę wiedzieć coś więcej, ale cóż kolejny tydzień czekania...
Dziewczyny, bez względu na wynik rozważam zrobienie testu na hpv. Mi gin powiedział, że koszt to 300 zł, zapewne z pełnym genotypowaniem. Już mam dość tej historii z moją szyjką, chciałabym wszystko zrobić w jeden dzień i mieć z głowy!.. A tu na wszystko czekaj- cytologia- 3 tygodnie, wycinki- 3 tygodnie, hpv- 3 tygodnie, pewnie na konizację tyle samo już nie wspomnę o wynikach po niej... Buuu
Trzymajcie się cieplutko, wiosna już za oknami!! :)
-
Witam was serdecznie :) Dwa miesiace temu mialam ten sam problem co wy.Dwa razy konizacja,ciągły strach oczekiwanie na HP.Tylko u mnie nie skonczylo sie to na konizacji trzeba bylo usunac macice .Podobno bylam nie standardowym przypadkiem im głębiej wchodzili w głąb kanalu szyjki tym wynik byl gorszy.Po ogromnej ilosci konsultacji decyzja byla jedna,nie ma na co czekać. Jestem ponad miesiac po histerektomi.Mam 29 lat posiadam troje dzieci i może tez dlatego nie byla to dla mnie taka tragedi.Nareszcie odsapnelam i moje życie wrocilo do normy :) Kochane badajcue sie regularnie i niech wam nikt nie mowi ze tp tylko cin 1 .Ja robilam cytologie raz do roku wiec to swinstwo HPV atakuje bardzo szybko.Gdyby nie upór mojego ginekologa który od razu skierował mnie na kolpo i wycinki,inni chcieli leczyć to moglo byc naprawde źle.Nie zalamujcie sie bedzie dobrze,Pozdrawiam i życzę zdrówka
-
Migrenka kopnij w dupe ta lekarke i lec do innego! boze kochany...nie to az cisnienie szarpie! jak mozna sie tak obchodzic z pacjentką!!
I nie zgadzaj sie narazie na zadna konizacje nozem!!! dopoki nie bedziesz miec wyniku cytologii i kolposkopii do reki to niech spadają! rzezniki jedne!!
Nie zgadzaj sie narazie! bo mozesz sobie tylko zaszkodzic! rozszarpalabym takich lekarzy!!!
-
Migrenka leć do innego lekarza, koniecznie to skonsultuj jeszcze z kimś innym, nie ma co wierzyć jednej lekarce! i glowa do góry trzymaj sie!