Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    No ciekawe co w przypadku kiedy powtórna cytologia jest gorsza niz wynik z wycinków.. ?
  • Mala nie wiem czy Ci zrobią kolejne, bo ja pierwsze robiłam gdzie indziej i napisali, że w celu jednoznacznego stwierdzenia stopnia zmian pobrać ponownie (bo mi po pierwszych już pani wypisała skierowanie na konizację, a w szpitalu stwierdzili, że oni muszą mnie zbadać u siebie, co oczywiście jak dla mnie gra na zwłokę). Żadnego leczenia farmakologicznego nie miałam.
  • 11 lat temu
    Migrenka-32
    Mam 29 lat Po poprzednich wycinkach wyszło mi tak jak Tobie Lsil no i teraz cyto ... HSIL... czyli mam rozumieć że pewnie tak jak i w twoim przypadku zostanę wysłana na kolejne wycinki ? Ten sam szpital zapewne te same procedury :( Ale jak nie chcę wycinków poprzednie bardzo źle zniosłam przez kilka tygodni dochodziłam do siebie :(

Czy miałaś jakieś leczenie farmakologiczne w miedzy czasie ? ALbo któraś z was ?
  • Mala ja też we wrześniu miałam wynik z cytologii... Ile Ty masz lat??

Ja po pierwszym wycinku: LSiL, cechy dysplazji POŚREDNIEGO stopnia i prosba o ponowne pobranie wycinkow w celu jednoznacznego ustalenia stopnia zmian. Kolejne pobranie 1,5 m-ca później.
    Po drugim pobraniu z głębszej części: 1. wyskrobiny z kanalu szyjki: Ogniskowo w jednym drobnym wycinku widoczny jest obraz polimorfizmu i hiperchromazji jader komorkowych. Ponadto tresc sluzowo-krwawa. 2. wycinki z tarczy szyjki: W wycinkach widoczny jest nablonek wielowarstwowy metaplastyczny z obrazem dysplazji DUŻEGO stopnia (CIN3, HSiL) i koilocytozy. Nablonek dysplastyczny miejscami stanowi wysciolke gruczolow szyjkowych. Ponadto regularny nablonek gruczolowy kanalu szyjki.

A wynik po konizacji pętlą:

1. Dysplastyczny nabłonek wielowarstwowy płaski tapetuje część gruczołów szyjkowych. Materiał pofragmentowany, połączony nitką i w części uszkodzony termicznie.
    2. Treść śluzowo-krwawa i drobne strzępki śluzówki kanału szyjki macicy.
  • 11 lat temu

Użytkownik @Migrenka-32 napisał:
    Użytkownik @Mala napisał:Witajcie ponownie - niestety :( W skrócie we wrześniu odebrałam cytologię z możliwą dysplazją średnią lub dużą. Potem były wycinki które wyszły lepiej - CIN I . Bardzo źle zniosłam wycinki - dochodziłam do siebie przez kika tygodni . Ale wynik był lepszy miałam się zgłosic za 3 meisiace na cytologię no ii... I znów odebrałam wyniki cytologi - HSIL obecnosć komórek dysplastycznych dużego stopnia :(. Co teraz ? Znów wycinki czy jakieś leczenie ? Pomózcie ?Moja Droga ja miałam CIN3 i HSiL po drugim pobraniu wycinków i w lutym koniziacja pętlą i z uwagi na brak marginesu 23.04 jadę do szpitala tym razem nożem.

Migrenka-32 a jaki miałas 1 wynik po wycinkach ? Ja również leczę się w szpitalu uniwersyteckim ;)
  • Kreta81 przy mnie onkolog dzwonił do jakiegoś tam wyżej i mówi, że ma taką i taką pacjentkę i tamten powiedział, że jak będę po wszystkim i źle wyjdzie to mi zrobią wtedy. Nie wiem kurde co im zależy teraz. Poza tym jak tam pojadę po świętach to tak czy siak dodam co myślę. A tę stronę co podajesz, to już kiedyś widziałam :) Ja właśnie leczę się w tym Szpitalu na Kopernika w Krakowie.
  • 11 lat temu
    Migrenka32- ja jak dzwoniłam, do Warszawskiej Invicty, pani powiedziała, że ten program Profilaktyki Raka szyjki macicy stworzony przez NFZ - refunduje, badanie ( mnie nie pytała czy jestem po pierwszej czy po drugiej, zapytała tylko czy cytologia wyszła 3..... może spróbuj jeszcze w inne miejsce zadzwonić, wysyłam Ci linka...
    http://www.nfz-krakow.pl/stronadlapacjenta/index.php?ida=42&idd=4&site=art
    - jest tam zakładka "Wykaz placówek realizujących etap diagnostyczny" :)
  • Kreta81 w Krakowie na Uniwersyteckim też jest opcja, że jak wyjdzie cyt. 3 to bezpłatnie, ale mi powiedzieli, że jak mi po drugiej konizacji w cyto wyjdzie coś nie tak, to wtedy mi dopiero zrobią, bo też chciałam już.

• Użytkownik @Mala napisał:
    Witajcie ponownie - niestety :( W skrócie we wrześniu odebrałam cytologię z możliwą dysplazją średnią lub dużą. Potem były wycinki które wyszły lepiej - CIN I . Bardzo źle zniosłam wycinki - dochodziłam do siebie przez kika tygodni . Ale wynik był lepszy miałam się zgłosic za 3 meisiace na cytologię no ii... I znów odebrałam wyniki cytologi - HSIL obecnosć komórek dysplastycznych dużego stopnia :(. Co teraz ? Znów wycinki czy jakieś leczenie ? Pomózcie ?

Moja Droga ja miałam CIN3 i HSiL po drugim pobraniu wycinków i w lutym koniziacja pętlą i z uwagi na brak marginesu 23.04 jadę do szpitala tym razem nożem.
  • 11 lat temu
    Witajcie, jestem tu nowa, na początku moja krótka historia: w styczniu 2014 odebrałam wynik cytologi: hsil/cin/cinII/cinIII :( , następnie kolposkopia, wstępnie potwierdzenie cytologi tzw. namierzenie zmian hsil, 12 luty 2014 - biopsja podejrzanych zmian, po 2 tygodniach telefon ze szpitala, odebrałam wynik - CINII/CINIII ( zmiany na szyjce i w kanale ) decyzja konizacja szyjki ...13 marca 2014 , po dwóch tygodniach odebrałam wynik histopatolgii... pierwszy dobry :)...wskazania - za 2 miesiące mam mam zrobić test na HPV i oczywiście cytolgię .... myślałam że badanie na HPV będzie płatne i nagle natknełam się na stronę NFZ i okazuje się że jeśli, jest wynik cytologii 3, to badanie jest refundowane :) podsyłam adresy może którejś z Was się przydadzą :).... CENTRALNY SZPITAL KLINICZNY MSW w WARSZAWIE WARSZAWA WOŁOSKA 137 22 508 20 00
    CENTRUM ONKOLOGII - INSTYTUT IM.MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE WARSZAWA ROENTGENA 5 22 546 20 00
    INSTYTUT MATKI I DZIECKA WARSZAWA KASPRZAKA 17 A 22 327 42 06
    INVICTA SP. Z O. O. WARSZAWA ZŁOTA 6 58 58 58 800
    NZOZ ZESPÓŁ LEKARZY SPECJALISTÓW MEDICA SIEDLCE 3 MAJA 3 25 644 74 00
    DIAGNOSTYKA CONSILIO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ŁÓDŹ KOPERNIKA 1/3 42 633 93 28
    WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY W RADOMIU RADOM ALEKSANDROWICZA 5 48 361 31 56
    WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W PŁOCKU PŁOCK MEDYCZNA 19 24 364 61 00
    CENTRUM MEDYCZNO - DIAGNOSTYCZNE SP. Z O.O. SIEDLCE KLEEBERGA 2 25 633 35 55, 512 303 103
    BALTIC MEDICAL SPÓŁKA AKCYJNA WARSZAWA CHOCIMSKA 5 22 646 06 14, wyniki: 58 741 79 10

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat