Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Eveline - onkolog wysłał mnie do zwykłego lekarza żeby zrobić usg i "porządek" z krwawieniami ew wykluczyć jakąś infekcję. Bez tego konizacja nie dojdzie do skutku i trzeba będzie termin przełożyć na następne kilka miesięcy. Po kilku dniach jest lepiej , mam nadzieję ze cykl się unormuje i będę mogła już mieć to z głowy.
  • Brałam progesteron szczerze mi akurat nic nie pomógł tylko przytyłam..
  • Jagodowa, i lekarz bez zbadania poziomu hormonów i wiedząc o CINach faszeruje Cię hormonami??? A co do badań przed konizacją miałam robione w szpitalu. A w ogóle jesteś pod opieką onkologa?
  • Eveline - nie mialam. Dostałam skierowanie na usg, ileś tam na bakterie grzyby itp - z poziomu czystości pochwy i kanału, morfologię, krzepliwość, mocz. Mam się stawić z wszystkimi wynikami ale znajac polską służbę zdrowia nie zdążę zrobić tego wszystkiego do zabiegu. Na samo usg jest sporo (1.5 miesiaca) czekania u mnie w przychodni. Chyba że uda się gdzieś wcześniej. Na wizyty i badania prywatnie juz mnie nei stać. 3 lata latania po lekarzach spłukało mnie do zera.
  • Jagodowa ja nie brałam. Miałaś robiony poziom hormonów? Ja o konizacji to całkiem zapomniałam :-) Za półtora tygodnia wizytę kontrolną mam, to będzie miesiąc po cięciu szyjki nożem. Pytałam w szpitalu o miesiączkę jak to ma być po tej operacji, powiedział lekarz, że może być tydzień przed spodziewanym terminem lub tydzień po, ale jak w zegarku mam. Trzymajcie kciuki za mój wynik hist-pat.
  • Dzięki Miranda ! Udało mi się dostać do lekarza . Bez terminu i wcisnęłąm sie w miedzy kolejkę. Dostalam skierowanie na usg ( nie wiecie czy z takim skierowaniem mogę isć do dowolnej przychodni na nfz czy tylko tam gdzie wystawiono usg ? ( neistety terminy na 1.5 miesiaca w przód ) . Lekarka oznajmila ze objawy typowo braku progesteronu. DOstałam orgametril w tabletkach na wyregulowanie cyklu. Mam brać connajmniej do terminu konizacji. Któraś z was to brała ?
  • Witajcie dziewczyny Jagodowa - plamienia - mnie też znany temat. Elektrokonizację miałam w ostatnich dniach stycznia, a w kwietniu po współżyciu miałam pierwsze plamienie. To był 21 dzień cyklu. Tak się wystraszyłam, że już następnego dnia byłam u lekarza (do mojej gin nie ma szans się dostać z dnia na dzień ale poszłam do innego - podobno też b. dobry). Po zbadaniu zlecił mi cały profil hormonalny i okazało się, że progesteron w samej dolnej granicy a prolaktyna w górnej (to może być przyczyną plamień). Zrobił też USG - wszystko ok. W lipcu zrobiłam badania kontrolne u mojej gin i kolposkopia super, cytologia też - opis odpowiada I grupie wg. PAP, a HR HPV ujemny :D Zaczęłam stosować naturalny progesteron w kremie + Castagnus na obniżenie prolaktyny i właśnie miałam cykl bez plamień. Wcześniej na forum dziewczyny pisały o endometriozie szyjki, która jest dość częstym chociaż niegroźnym powikłaniem, a właśnie powoduje plamienia. http://www.kolposkopia.com/ektopia_endometrialna_czyli_endometrioza_szyjki_macicy.html Tak więc Jagodowa szybko do lekarza, wyjaśnić sprawę i nie stresować się :) Pozdrawiam
  • Z bardzo prostego powodu, plamienie/krwawienie międzymiesiączkowe jest patologiczne. Ja bym tyle nie czekała, i poszłabym z tym prywatnie.
  • Oczywiscie zapisałam sie na wizytę ( termin za miesiac ) dlatego pytam ;) A dlaczego pytali ?
  • Hmmm... Ja ciągle byłam pytana o plamienia/krwawienia międzymiesiączkowe, i teraz ostatnio gdy byłam w szpitalu, przed zabiegiem operacyjnym, ale nie mam takowych. Jagodowa na Twoim miejscu poszłabym już dawno do lekarza i powiedziała o tym.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat