Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Agnieszka, jak ja bym chciała już tak myśleć... <3 <3 <3 ale oczywiście siedzi gdzieś w uchu jakiś diabeł i cały czas podszeptuje czarne scenariusze....ech
Po wynikach z konizacji odetchnę na pewno. Na forum kilka dziewczyn dostało nieco gorsze wiadomości dopiero po konizacji dlatego jakoś cały czas jest napięcie, bo mam świadomość że coś może czaić się głębiej
-
Dzięki ilka! <3 Lekarz też mi powiedziała, że to szybki zabieg i nawet łatwiejszy niż biopsja ale oczywiście ja i tak panikuję przed nieznanym i wkręcam sobie, że ona tylko tak specjalnie mówi, żeby mnie uspokoić a jutro będzie rzeźnia...
Ilka pamiętasz może ile szyjki Ci usunęli? Tutaj standardowo wszystkim usuwa się 5mm a potem kolejne 5 w razie potrzeby... wydaje mi się, że na forum czytałam, że dziewczyny miały różnie robioną konizację w zależności od tego jak głęboko były posunięte zmiany. Ale może to wtedy kiedy innymi metodami się przeprowadza a LEEP tylko 5mm można?
Tak szybko się to wszystko dzieje, że jestem w szoku :(
Justyna powodzenia z wynikami, oby test nic nie wykazał <3
Złe myśli chyba zawsze się czają :( Ja też nie będę spać spokojnie dopóki nie dostanę wyników histopatu po konizacji.
-
Hej kobietki :)... ehhh.. no to mam.. jutro kontrola badań.. i czekanie na kolejny test roma.. już wczoraj spać nie mogłam :( jak ja sie tego boję.. jakieś złe mysli.. eh.. Trzymajcie kciuki..
Emi - Ty mi dbaj o siebie, bo starchu narobiłaś !!!! UFFFF jak dobrze, że wszystko w porządku... pamiętaj jak to mówi mój tata "Praca będzie, a Ciebie już nie będzie"
Miłego, słonecznego popołudnia :)
-
Joasia ja też trzymam kciuki Kochana żeby wszystko podczas tej wizyty było pięknie <3 <3 <3
-
Cześć dziewczynki!
Tasza bardzo się cieszę że jesteś w domu, w końcu spokój po tych szpitalnych przygodach z nawiedzoną panią doktor. Relaksik na sofie <3
Zania myślę, że Oleńka dobrze mówi. Jeśli wynik będzie w porządku to zrób płynną cytologie najlepiej u kolejnego lekarza i wtedy będziesz miała absolutną pewność, że wszystko jest w porządku :)
A ja dostałam właśnie telefon od pani doktor z wynikami biopsji - Cin3/Cis. Cieszę się jak nie wiem, bo miałam czarne scenariusze w głowie. Już widziałam każde kolejne stadium i jak przez nie przechodzę.
Poza tym że się cieszę to mam żołądek w gardle bo już jutro konizacja o 10.40. W znieczuleniu miejscowym. Tą pętlą. Już z całego przejęcia zapomniałam jak się nazywa.?
Wychodzi na to, że jeszcze przed Świętami będę wszystko wiedzieć. Ulżyło mi. Ale stres przed zabiegiem masakryczny. Chociaż tyle lepiej ze jeden dzień stresu a nie 3 tygodnie. Chyba.... jestem nakręcona strasznie. Dużo nowości.
-
Hej dziewczyny
Zania na moje to jeśli 3 ginekologów mówi, żeby na spokojnie to na spokojnie. Trzymaj rękę na pulsie i kontroluj się. Jest wiele przypadków, że w cytologi kolpo i wycinkach są różne wyniki (ja też jestem tego przykladem) dlatego trzeba się kontrolować. Na psychikę chyba każdej z nas prędzej czy później pada, tylko jak tu nie wariowac jak się ciągle na wszystko czeka;)
-
Ja bym poczekała na wynik. Jeśli będzie ok to za 3-6 miesięcy zrobiłbym plynna cytologie. Sama robiłam w takim odstępie. Cytologia zwykła pokazała gr 2 a cytologia płynna asc-us z czego wyszło Cin 2 ostatecznie w wycinkach i konizacji z tym że moja kolposkopia byla podejrzana.
-
Ufac w takim układzie??? Zostałam skierowana do specjalisty który zajmuje się takimi przypadkami..
-
To czemu już 3 lekarzy nie wyslalo mnie na wycinki?
-
Płynna cytologia nazywana jest lepsza i jest też dokładniejszą. Podczas zwykłej cytologii materiał pobierany z szyjki przenoszony jest na szkiełko i utrwalany na nim- wniosek- część chorych komórek może zostać na tej szczotecce. Podczas pobierania cytologii płynnej cała szczoteczka laduje w utrwalaczu z wszystkimi pobranymi komórkami. <3