Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Jeny dziękuję Fjorka80 i Joasia 81!! Jak przeczytałam to co napisaliście to aż sie poryczalam głupia Ja!! !Joasia to słowo dysplazja jest straszne trzymam za Ciebie kciuki !!! Fjorka o ciąży to nawet teraz nie myślę myślę tylko o tym żeby to juz się skończyło :/ to co piszesz o zaleceniach po konizacji to ja miałam bardzo podobne po pobraniu wycieków i lyzeczkowaniu w tamtym roku w Bydgoszczy teraz jak mi pobierał wycinki już nie było tak przyjemnie nie miałam znieczulenia ale sklamalabym gdybym powiedziała że bolało.. już w zeszłym roku jak wyszła mi zla cyto miałam tutaj sie odezwać ale nie miałam jakoś odwagi pobrali wycinki i wyszedł Cin I do obserwacji a teraz niestety już pojawiły sie małe ogniska CIN III w wycinkach i będą mnie ciąć. Jeszcze raz dziewczynki trzymam za Was kciuki!!! Za wasze wyniki a wy trzymajcie za mnie jutro moj lekarz ma dzwonić i powiedzieć mi termin operacji.. <3 <3
  • U mnie była dystalna część kanału szyjki, nie wiem jak z tarczą... Jak to u Ciebie wygląda w opisie?
  • Joasia, a nabłonek gruczołowy to jest ten w kanale czy też na tarczy?
  • Ona30 nasi faceci to faktycznie są twardziele :D Mój dostał katar w tym tygodniu i już plany na weekend odwołane. Zostajemy w domu bo on przecież nie da rady ;) :D A tak się zastanawiam. Nawet jeśli się okaże, że on ma HPV to co wtedy planujecie? Przecież tego i tak nie da się wyleczyć? W Norwegii chcą wprowadzić obowiązkowe szczepienie p/HPV dla chłopców tak a'propos (póki co szczepione są tylko dziewczynki).
  • Wiem jak to jest. Sama czekam na kolejny już zabieg. Trzeba wyganiać złe myśli kiedy przychodzą :)
  • Tak jak fiorka pisze, nie przejmuj się i nie martw na zapas <3
  • U mnie rzadki przypadek dysplazja nabłonka gruczołowego. Prawdopodobnie źle zrobiona konizacja i rak gruczołowy przy prawidłowej cytologii.
  • White_leander hello :) Ja jestem akurat 2 dni po konizacji. Miałam robioną pod znieczuleniem miejscowym. Nie były to najprzyjemniejsze chwile w moim życiu ale nic nie boli i mam tylko delikatne plamienie. Dużo lepiej czuję się faktycznie po konizacji niż po biopsji, chociaż jedno i drugie przeszłam całkiem nieźle ;) Tutaj zwolnienie po konizacji jest przyznawane w zależności od zawodu. Jeśli to praca biurowa to tylko na dzień operacji i dzień po. Przez 2-3 tygodnie zalecają wstrzymać się od kąpieli w wannie, basenu, seksu i intensywnych sportów. Nie powinno też się dźwigać. Też bardzo się denerwowałam i po skończonym zabiegu, aż się popłakałam że to wcale nie było nic strasznego jak sądziłam. Po konizacji stres też jest już dużo mniejszy. Kiedy przekonasz się, że to nic strasznego, to nawet świadomość ewentualnej powtórki już nie jest taka zła ;) Ja czekam właśnie na wyniki i oczywiście, że się boję. Ale już nie aż tak jak przed biopsją albo konizacją. Jeśli margines będzie nieczytelny albo wyraźnie będzie brak zdrowej tkanki to w marcu mam kolejną cytologię i później w razie potrzeby kolejna szybciutka konizacja. Najważniejsze, żebyś wypytała swojego lekarza o ewentualne dalsze postępowanie w zależności od wyniku i żebyś pozbyła się tej niepewności :) <3 Po konizacji nic się nie zmienia i jeśli planujesz jeszcze ciążę to nie będzie ku temu przeszkód. :) Nic się nie martw. Trafiłaś w dobre miejsce. Tutaj wszystkie się wspieramy. Moc ciepłych myśli i mnóstwo kciuków będzie z Tobą <3 <3 <3
  • No u mnie niestety tak. Ale nie sugeruj się kochana, nie martw się na zapas.
  • Dziękuję Joasia81 ale sama pewnie wiesz że się nie da, a powiedz miałaś usunięcie macicy teraz jakoś niedawno a wtedy tylko konizacje? Bo piszesz że konizacje dawno temu a po usunięciu macicy 4 dni w szpitalu czyli tzn że problemy powróciły? :/

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat