Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Zania1313 przepraszam jeśli to co napisałam zabrzmiało dwuznacznie. Nie chciałam nic sugerować! Ja tylko i wyłącznie pisałam o moim przypadku nie smialabym ani posadzac ani osądzać.
Spróbujcie obydwoje przełączyć się a ntybiotykiem doustnym może to pomoże :)
A nadzerki mają to do siebie niestety że lubią sprawiać problemy
-
Jesli nie masz żadnych zmian ani HPV, to przestań sie przejmować i nie szukaj dziury w całym. Życie jest za krotkie zeby się przejmować takimi pierdolami. Co innego gdybyś miała HPV lub jakiś stan przednowotworowy, ale nke masz i ja na twoim miejscu nie przejmowalabym sie tym wogole.
-
Nie mogę podejrzewać swojego męża o zdradę...nie ten typ człowieka.
-
Z obecnym partnerem (mężem od trzech lat) jestem już 5 lat. W między czasie miałam i te testy na HPV i inne badania...Ale ja od kiedy pamiętam chodzę po ginekologach. Pierwszy raz byłam jak miałam 17lat (torbiel na jajniku) i już wtedy lekarz stwierdził u mnie nadzerke wrodzona...być może to ona daje ciągle o sobie znać. Zanim poznałam męża miałam też innego "pierwszego" partnera. Cholera wie...takich cudów jak teraz nie mialam nigdy. Wszystko zaczęło się po porodzie...
-
Zania1313 a czy twój partner leczył się razem z tobą? Jeśli wspolzyjecue bez prezerwatyw to warunkiem wyleczenia ze stanów zapalnych jest wyleczenie się przez obydwie strony.
Ja ze swojej perspektywy powiem Ci że z poprzednim partnerem liczyliśmy się oboje a stany zapalne się powtarzały. Dopiero stosowanie prezerwatyw zakończyło sprawę. I też nigdy nie czułam żeby 'coś się dzialo'. Z obecnym partnerem- mężem nie mam tego 'problemu'. Przypadek?;) teraz sobie myślę że chyba jednak w moim przypadku nie ;)
-
Cytologie robiłam prywatnie, wizytę mam dopiero w piątek. Mam nadzieje ze przepisze mi jakies globulki lub skieruje na dodatkowe posiewy czy cos... dzięki Bogu ze nie ma tych CINow :/
-
Zania1313 miałaś kolposkopię, miałaś cytologię, jesteś pod kontrolą. Najważniejsze jest to, że nie stwierdzono żadnych zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego a przecież wszystkie jak tu jesteśmy jak ognia bałyśmy się/boimy się procesu nowotworowego.
Ja swego czasu również po nadżerce cierpiałam bardzo na procesy zapalne, to trwało długo bo też trafiłam na kiepskiego lekarza który nie mógł sobie z tym wszystkim chyba poradzić. Zabrała się za mnie dopiero inna gin której dziękowałam już chyba ze sto razy ale wszystko już było na cito już i natychmiast ;)
Kochana dziewczyny w podobnej sytuacji z pewnością podzielą się swoimi doświadczeniami.
Pamiętaj też o pomocy BIO (prawy górny róg/zapamiętaj podawane wtedy hasło) bo tam dyżurują onkolodzy i udzielą porady profesjonalnej.
Twoja gin przepisała globulki i pewnie po ich wykorzystaniu ponownie masz się do niej zgłosić. Będzie ok, nie zamartwiaj się <3 <3 :)
-
Myślę,że wynik pozytywny :) nie ma się czym martwić. U mnie różnie było z tą cytologią i nie zawsze była pobierana prawidłowo, mimo poprawnych wyników było źle, ale u mnie w wynikach można znaleźć zapisy,że cytologia częściowo zdolna do rozmazu. Tu nie ma siè do czego przyczepić. Kontroluj to częściej, najlepiej co pół roku a dziś świętuj ;)
-
Czyli mój wynik to II? Ja mam coś takiego jak nadzerka wrodzona ale nigdy nie.miałam dwa razy pod rząd stanu zapalnego z cyto. W 2012 miałam usunięta nadzerka która powodowała Stany zapalne takie jak pieczenie/uplawy Ale od tamtej pory cisza.
-
Hej Zania. Gdybyś miała CIN1 to miałabyś w cytologii grupę III. Grupa II ze stanem zapalnym oznacza, że mozesz miec na szyjce macicy ubytek w nabłonku tzw. ektopię gruczołową. Ja również to mam. Mialam 2 razy pobierana biopsje, ktora nie wykazała żadnych CIN-ów. A cytologia wychodzi mi raz 2-ka raz 1-ka. Pozdrawiam.