Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Teraz nie robiłam. Bo ja szczepilam się na HPV (byłam wtedy po pierwszej dawce szczepionki). Tak mogłam to zrobić wcześniej...zanim zaczęłam Szczepienie Ale skoro szczepionka nie leczy a zapobiega to chyba nie ma możliwości zebym miała onkogenne typy. Miałam równi rok temu w cytologii lsil możliwość cin1 a w czerwcu i listopadzie już cyt.2 moja Pani Doktor uważa że nawet.jeśli był hpv to na pewno dzięki szczepieniu szybko się go pozbylam
  • 8 lat temu
    White lavender czy Ty jesteś z okolic Bydgoszczy? Gdzieś mi się tam wyczytało ja też okolice Bydgoszczy
  • 8 lat temu
    Zania1313 czyli 4 lata temu. A teraz robiłaś jakiś test na obecność?
  • Ja miałam test HPV z Nucleageny mRNA ale wyszedł ujemny w 2012.
  • 8 lat temu
    Joasia81 tak przeczytałam. Ciekawe jak to na prawdę jest? Szukam dziewczyn, które miały to badanie Test mRNA hpv i miały dodatni-napiszcie
  • 8 lat temu
    Magda1980 poczekaj na wyniki, w sumie lekarze wiedzą lepiej co robić, sama nie wiem
  • Buźka przez przypadek się wkleiła ;)
  • Dona chyba tu pod koniec czytałam http://www.kolposkopia.com/wirus_hpv_nie_taki_diabel_straszny.html
  • Dona_77 czyli proponujesz żeby jednak zrobić jeszcze raz tylko test mrna? Tylko czy to ma sens w moim przypadku to nie wiem. Za dwa tygodnie man odbior histopatu to zobaczymy co i jak
  • 8 lat temu
    Magda1980, no własnie ja robiłam ten mRNA wyszedł dodatni i zaraz po nim zwykły test na hpv i wyszedł typ 16. mRNA mówi o przetrwałym zakażeniu, które na pewno jest już powyżej dwóch lat.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat