Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Ale ze az tak przy wycinkach na dwie noce? U mnie wygadalo to tak ze przyszlam do gabinetu na kolposkopie trwalo to 5 min stwoerdzil ze musi wziasc wycinki wiec kolejne 5 min, scharatal mnie bez znoeczulenie i do domu :)
Fakt do najprzyjemniejszych to nie nalezalo ale dalo sie przezyc i przedewszystkim szybko :)
-
anusia, ja będę w szpitalu 3 dni, 7 mam do południa się zgłosić, 8 wycinki i abrazja w znieczuleniu ogólnym i 9 tego do domciu. Patka to widzę że jesteśmy w podobnej życiowej sytuacji, też jesteś młodziutka i już nam raczysko mamy zabrało. Teraz obyśmy my nie musiały z tym walczyć. Życze Ci z całego serca żeby granica cięcia była czysta :*
-
Witaj kasiulek , u mnie ektipia gruczołowa występowała. Miałam kinizację. Nie zaszkodzi Tobie, pkanujesz dzieciaczki❤nie martw się będzie dobrze.
-
Do szpitala mam dopiero na 30czerwca :D ale jutro mam dzwonic do mojej ginekolog bo ma sie postarac to przesunac wczesniej
A Ty wycinki masz 8 a do szpitala juz musisz przyjsc 7??
-
kasialek witaj <3 uważam, że wcale nie w kiepskich okolicznościach bo już dziewczyny mnie troszkę znają i wiedzą, że moim zdaniem mamy tutaj jednak szczęście w nieszczęściu wiedząc i będąc świadome o tym, że w porę się przebadałyśmy i nawet jeśli ciut późno to nigdy nie za późno.
Jest tu dużo dziewczyn w podobnej sytuacji jak Twoja ale pamiętaj, że nie w takiej samej bo nawet jeśli wyniki są/będą podobne to jesteśmy w różnym wieku, jedne są już mamusiami a inne dopiero mają macierzyństwo przed sobą dlatego tu nigdy nie będzie 1:1 ale czasami mniej lub bardziej podobnie.
Zania1313 no mam Kochana pewne wątpliwości ale one nie są związane z RSM/jestem przebadana na wskroś ;) sprawa się wyjaśni lada dzień.
Za tydzień święta, mamy przed sobą wielgachną rodzinną imprezę więc cała ta organizacja i cała masa różnych spraw pozwolą o tym póki co nie myśleć.
A że jestem niepoprawną optymistką to będzie dobrze MUSI BYĆ. Agnieszka76 pewnie zaraz mi napisze, że innej opcji nie ma i nie będzie ;) Kochana Aga <3 <3
Ściskam wszystkie dzielne babeczki i nie mam na myśli tych świątecznych bab ale Was <3
-
U mnie nadżerkę zauważyli w dniu zabiegu w trakcie normalnego badania a na kolposkopii jej nie widzieli. Ale przy okazji ją też wycieli. Ze mną też się obchodzą jak z jajkiem. I co najlepsze moja mama też zmarła na raka ale mój tata się dowiedział przeżył to mocno ale towarzyszy mi na każdym etapie. ;)
-
Dziękuję dziewczyny kochane jesteście <3 Lżej mi jak czytam Wasze wpisy, w końcu ktoś rozumie przez co przechodzę. Najgorsze, że teraz mój chłopak obchodzi się ze mną jak z jajkiem brrrrr :/ jutro na pocieszenie będę sadzić bratki na balkonie :D Dziwne jest jeszcze to, że jak byłam w listopadzie u mojego gina to nie zauważył nic niepokojącego oprócz standardowej nadżerki. Czyżby przez te kilka miesięcy hpv aż tak dałoby o sobie znać? Anusia kiedy idziesz do szpitala? patka180392 Ty masz już chciaż jedno dzieco, ja póki co ma tylko dwa psiaki ;) Póki co swojemu tacie nie pisnęłam ani słowa bo boje się, że po przejściach z mamą jeszcze by zawału dostał. Oby histo wyszło w miarę ok i żeby nie było potrzeby mu o niczym mówić. Najlepsze, że do szpitala mam się stawić 7 maja w niedzielę, a w sobotę idę na wesele. To będzie najkrótsze i najbardziej trzeźwe wesele w moim życiu :D
-
Kasielek witaj? ja mam 25 lat i choć mam już jedno dziecko bardzo pragnę drugiego. Wynik z biopsji przy kolposkopii wyszedł mi cin 3 . We wtorek miałam konizacje chirurgiczna wycięta zmiana w kształt stożka więc z długości nic nie skrócili i jeżeli granica cięcia będzie czysta to nie ma żadnych przeciw wskazań do zajścia w ciążę i jej donoszenie ;) więc nie martw się uszy do góry i będzie dobrze :D
-
Witaj kasialek:-)
Moj niedzielny dzionek niestety w pracy? Masz bardzo podobna sytuacje do mojej. 26lat tez nie rodzilam jeszcze. Wynik cytologi CIN II/CIN III/ CIS
pozniej kolposkopia i wycinki. Z tym, ze na wycinki nie musialam czekac bo robilam je odrazu przy kolskopi ale prywatnie. Pozniej kolejne 2tyg czekanie na wyniki. No i teraz czekam na szpital na konizacje. Czyli po ranie wieszkego kawalka z szyjki do badania. I mnie tez czekanie dobiajlo, dopowiadalam sobie multum innych rzeczy i mialam same czarne wizje, ale z czasem idzie sie przyzwyczaic. No i coz jakos sobie z tym czekaniem trzeba radzic:):);)
Zawsze mozesz przestudiowac to forum kilka miesiecy wstecz. Znajdziesz wiele cennych informacji. No i zawsze mozesz pisac tutaj jest wiele dziewczyn, ktore przechodza podobne rzeczy:) :) :) ;)
-
Kasialek witaj :) ja mialam taka samą diagnozę jak Ty po wycinkach sie potwierdziła, miałam 24 lata i z racji tego że juz mialam dzieci zdecydowano o wycięciu większej części szyjki, Ty jako ze nie masz dzieci pewnie skroca mały kawałek: )