Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

przepraszam ale mam gorszy dzień pozdrawiam was wszystkie

• 6 lat temu

a hpv żyje 10dni  np. Na desce klozetowej i nic go nie jest w stanie zabić albo za paznokciami. Moja koleżanka jest położna pracuje już 15 lat na ginekologii onkologicznej i sama ma hpv:/

• 6 lat temu

mi tyłu lekarzy mówilo że dziecko podczas porodu może się zarazić i mieć w gardle te kłykciny czy jakoś tak. Ale nie mówili że np. Może się zarazić hpv 16, czy 18.zmartwilam się bo mam córkę tym co napisała Agnieszka 76. Ale gdzieś słyszałam że już podczas zapłodnienia dochodzi do zakażenia bo to plemnik jest nosicielem hpv :/ czyli dziecko po prostu musi zwalczyć to w późniejszym życiu

• 6 lat temu

dziewczyny, mam troche zagwostke. Czy ponizszy wynik oznacza ze w wyskrobinach nie znalezli zmian?

• 6 lat temu

Mama nadzieje ze jak mnie przyjmą na oddział to zrobią mi konizacje a nie będę robili jeszcze jakieś badania ja mam wynik już z wycinków i wyszkrobin 

• 6 lat temu

Patti, czyli 20 maja juz masz konizacje czy jeszcze jakies dodatkowe badania?

• 6 lat temu

Aparat ja mam skierowanie na szpital dopiero się dowiem jaka metoda będzie wykonywany zabieg, lekarz w listopadzie wykonywał mi usg dopochwowe i szyjka była czysta a 2 lekarz 3 marca wykonywał mi usg dopochwowe i powiedział że duży kawałek szyjki jest zaczerwieniony..

• 6 lat temu

Agnieszka chyba gdzieś czytałam że przy porodzie można zarazić się też tym wirusem... 

Martyna pisałaś mi właśnie ze cin2 się nie zostawia i po konsultacji z lekarzem onkologiem mam skierowanie na badanie 20 maja na konizacje ale to decyzja 2 lekarza bo 1 kazał wykonać cytologie za 6 miesiecy

• 6 lat temu

Partner nie musi być nosicielem HPV, ale prawdopodobieństwo jest, dlatego ja że współżycia zrezygnowałam  po konizacji. Pattti przychylam się do opinii drugiego lekarza CIN2 trzeba usunąć, leczenie go szczepionką to eksperyment

Wpis edytowany dnia 10-04-2019 16:32 przez Martyna90
  • 6 lat temu

No właśnie, jak to jest z HPV? Dołączam do pytania Pattti 😊

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat