Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam,
Chciałabym dołączyć do Waszej dyskusji. Jestem w 9 m-cy ciąży i 2 tyg. temu dowiedziałam się że mam raka tarczycy- brodawkowy. Endokrynolog powiedziała mi że zaraz po porodzie nie mam przystawiać małej do piersi, mam automatycznie przejść na sztuczne mleko. 2 tygodnie po porodzie mają mi usunąć guza i później mam jechać na radiojod do Gliwic. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Bardzo zależy mi na tym aby karmić Małą, nawet ściągać swój pokarm laktatorem ...ale żeby miała moje mleko. Prawdopodobnie po Gliwicach nie będę mogła już karmić:( Dodam że tsh mam dobre... jestem ciekawa czy endokrynolog zapobiegawczo kazała odstawić dziecko czy ma to wpływ na rozrost raka?Będę wdzięczna za każdą radę. W każdej chwili mogę urodzić. Ps. konsultant laktacyjny powiedział że raczej mogę karmić.
-
nie ma sprawy :) ja jestem juz po chorobie i chetnie pomoge :) jesli masz jeszcze jakies pytania pisz :)
i pamietajcie wszystko bedzie dobrze :) leczenie jest krotkie i 100% skuteczne :) taki rak to nie rak :)
-
Dziękuję bardzo serdecznie,cały dzień czekałam aż mi ktoś odpisze i się doczekałam :) inaczej nie mogłabym zasnąć. Dziękuję za te słowa,za wytłumaczenie,naprawdę mnie uspokoiłaś. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam :)
-
wydrusia
spokojnie :)
napoczatek napisze ze rak tarczycy to najlepszy rak jakiego tylko mozna miec :) nawet jesli jest zlosliwy :) siostra Twojego meza ma raka brodawkowatego czyli najlepszego z mozliwych :)
napisalas ze miala przerzuty na wezly- napisze tak przerzuty na wezly nie maja wplywu na rokowania :)
wszystko bedzie dobrze powiem Ci ze duzo lekarzy z ktorymi sie spotkalam powiedzieli mi ze powinni tego raka dac do innej kategori a nie do rakowej (ze poprostu nie powinien nazywac sie rakiem bo taki rak jest jak nie rak)
zyje sie po nim normalnie i tak dluzo jak ludzie ktorzy nigdy nie mieli raka :) moja lekarz przy kazdej wizycie mowi mi ze jest pewna ze dozyje starosci :)
a teraz odpowiadam na Twoje pytanie :) ludzie po raku tarczycy moga otrzymac jod od 2 miesiecy do roku roku po operacji Twojego meza siostra nie czeka jeszcze az tak dlugo :) wszystko bedzie dobrze :)
mozecie byc pewni ze wszystko bedzie dobrze nic sie w tym czasie nie narobi :) wiem ze takie czekanie dobija czlowieka ale to ze Ona dostanie jod w kwietniu jest 100% normalne :)
ciezko uwierzyc ale rak tarczycy nawet zlosliwy jest 100% wyleczalny i bardzoooo slaby :) tylko jego nazwa jest taka straszna :/
kiedys spotkalam lekarza ktory mial okolo 75 lat a na raka tarczycy zachorowal jak mial 27 lat :)
mojej kolezanki ciocia miala raka tarczycy jak miala 20-pare lat -porodzila dzieci wychowala je i teraz cieszy sie wnukami :)
u mnie w rodzinie sa 2 dziewczyny ktore sa juz bardzooo dlugo po raku tarczycy i maja sie swietnie :) jedna nawet niedawno zostala mama zdrowej coreczki :)
glowa do gory bedzie dobrze :) i nie martwcie sie tym jodem to normalne ze jod bedzie miala podany dopiero w kwietniu :)
dodam jeszcze jedno- ten rak jest najwolniej rosnacym rakiem jaki tylko jest :) dlatego tak latwo go wyleczyc bo nie rosnie szybko i nie zdarzy narobic szkod :) pare mm na pare lat :)
ja mialam 2 guzy po 3 cm i mialam go 8-9 lat !!! i tez byl brodawkowaty czyli ten najlepszy :)
ale sie rozpisalam ale mam nadzieje ze pomoglam :)
pozdrawiam :)
-
Witam Was dziewczyny. Mam
takie pytanie do Was, może trochę mnie ono uspokoi. Siostra mojego męża ma 32 lata i zdiagnozowanego raka tarczycy - brodawczak złośliwy. (zdiagnozowany w październiku 2011) W listopadzie miała usunięte guzki tarczycy. W grudniu usunęli jej całą tarczycę wraz z wszystkimi węzłami chłonnymi ponieważ miała przerzuty. Leczy się w Poznaniu. Obecnie bierze hormony i czeka na promieniowanie tym radiojodem ale niestety dopiero 3 kwietnia. Boję się że to może być za długo,dlaczego przy raku złośliwym każą jej tak długo czekać.Pozdrawiam
-
ona 25
a z ciebie miła dziewczyna już dawno nie słyszałam że jestem młoda dzięki i pozdrawiam
-
bania :)
to mloda kobitka z Ciebie :)
-
bajka
widze ze tez masz fajnego lekarza :) innym by sie to nie podobalo.
ja to kartki nie pokazalam lekarzowi hihi czasami jak ona przygotowuje marzyne do usg to szybko jeszcze raz sobie te pytania przeczytam :) albo moj chlopak siedzi i mi je czyta jak lekarz cos robi :)
moja lekarz zawsze pyta mnie z kim przyszlam :) potem mowi- to co on robi na zawnatrz zawolaj go bedzie nam razniej hihi :)
-
Ja też stosuje metode z zapisywaniem pytań na kartce przed wizytą. Niby jestem wygadana, przed wizyta spokojna ale jak przychodzi co do czego to głupieje i połowe rzeczy zapominam. Doktor sie poczatkowo śmiał z tej kartki a teraz się dopytuje ile pytań mu na egzamin przygotowałam!
-
ONA 25
Ale to nie tajemnica ja mam 50 i inaczej niechce być a moje dzieciaki są dorosłe i samodzielne i samowystarczalne oprócz tego mam sporo czasu i nie nudzę się lubię czytać i zawsze znajdę sobie zajęcie tylko siły nie te ale się nie poddaję pozdrawiam